Kromme Rijn
Nederland, Utrecht, Bunnik
Deze wandelroute voert over een van de mooiste paden van Nederland: het jaagpad langs de Kromme Rijn. ’s Zomers peddelen kano’s en sups traag voorbij. Altijd is daar het geruststellende landelijke uitzicht. De route passeert de landgoederen Oud-Amelisweerd en Niënhof. En geeft goed zicht op Fort Vechten en Fort bij Rhijnauwen, beide onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Toegankelijkheid: deze route is niet toegankelijk voor mindervaliden vanwege de onverharde paden langs de Kromme Rijn.
Paden: de route voert voor ca. 35% over onverharde paden.
Hond mee: op deze route zijn honden aangelijnd toegestaan, maar op Landgoed Niënhof mogen ze niet naar binnen. Wil je dit landgoed vermijden sla dan punt 4 over, loop RD en pak de route op vanaf punt 5.
Parkeren: Parkeerplaats Fort bij Vechten (Duckcity), Achterdijk 12, Bunnik, € 4,50 per dag.
Bereikbaarheid per OV: loop vanaf vanaf treinstation Bunnik naar de bushalte aan de Van Zijldreeef in Bunnik (6 min), neem bus 41. Stap uit bij bushalte Oud-Amelisweerd en loop naar Fort Vechten (17 min).
- De route start bij het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Loop het fort uit, volg de oranje schildjes met blauwe pijlen door de fortwal en over de brug. Daar staat het eerste paaltje met wkp 31. Loop vanaf hier via wkp 35 naar wkp 14. Loop LA onder het viaduct door en over de spoorwegovergang RD ri wkp 72. Buig (bij restaurant Vroeg) met de weg mee naar links en steek RA de autoweg over.
- Ga bij wkp 72 LA ri wkp 73. Je loopt nu langs Landhuis Oud Amelisweerd. Ga over de slotgracht, loop om het landhuis heen en ga na het bruggetje RA ri wkp 22 (links ligt het Trapeziumbos). Passeer Boerderij De Zonnewijzer (bij dit melkveebedrijf/educatieboerderij kun je verse melk, eieren en sap van eigen boomgaardfruit kopen) en loop RD en ga bij wkp 22 LA het fietspad op ri wkp 11. Einde fietspad LA ri wkp 75 en daar RA ri wkp 89. Volg het meanderende wandelpad langs de fortgracht (aan de overkant ligt Fort bij Rijnauwen), met het water steeds aan je linkerhand.
- Ga aan het eind van het pad het klaphek door en LA de asfaltweg op. Loop bij wkp 89 RD (Rijnsoever). Links achter de weilanden zie je de gebouwen van de Universiteit van Utrecht. Bij wkp 88 vervolg je de weg ri wkp 87 en vanaf daar RD (Grotelaan, fietsaanwijzing Bunnik Zeist Driebergen). Volg de bocht naar rechts, ga over het water en vervolg de weg RD.
- Ga bij wkp 43 LA ri wkp 45 (bordje Pont van het Landschap). Je loopt Landgoed Niënhof op. Ga LA de onverharde weg in en ga na het witte bruggetje RA. Ga aan het einde van het pad vóór het houten hek RA. Ga bij de viersprong RD, volg de oranje schildjes met blauwe pijlen RD, en ga voor het ijzeren rek RA. Loop door (volkstuinen aan je linkerhand) tot aan het kruispunt van wegen en ga daar LA.
- Loop door tot aan de Sportlaan. Als je hier 150 meter naar links loopt zie je aan de overkant van de weg de Golfclub met Brasserie Kromme Rijn. Voor het vervolg van de wandeling: ga op de Sportlaan niet LA maar RA en loop ri de brug over de Kromme Rijn. Ga vóór de brug RA en Kromme Rijnpad op (Jaagpad Kromme Rijn). Volgt dat pad en passeert wkp 45, 42 en 37. Bij wkp 74 ligt RA over de brug Huis Rijnauwen met Stayokay Utrecht-Bunnik met het Koetshuiscafé. Lopend op het Jaagpad Kromme Rijn, passeer je tussen de brug van de Sportlaan en Huis Rijnauwen, de achterkant van het Cammingha kasteeltje. Voor het vervolg van de route sla bij wkp 74 LA ri wkp 72. Let op: na ca. 50 m steek je RA de weg over en volg je het Bunkerpad door het weiland naar wkp 72. Steek bij wkp 72 de weg over en loop via het tunneltje en de wkp 14 en 35 terug naar het start- en eindpunt van de route.
De grote publiekstrekker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het Waterliniemuseum bij Fort Vechten. Je kunt er onder meer met een virtual reality-bril een parachutesprong boven de Nieuwe Hollandse Waterlinie maken, er zijn tentoonstellingen te zien en het fort op zich is ook al een avontuur om in rond te lopen. Het Fort bij Vechten werd gebouwd in 1870 als onderdeel van de tweede fortenkring om Utrecht. In de 16 bomvrije grondgedekte gebouwen zijn 16 miljoen bakstenen verwerkt. Het grote reduit (versterkt gebouw) met de neogotische gietijzeren trap functioneerde als laatste toevluchtsoord. Het geschut van het fort grendelde de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht af. Fort bij Vechten werd samen met Fort Rhijnauwen tussen 1867-1871 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fortterrein en het Museumcafé zijn vrij toegankelijk van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Voor het Waterliniemuseum gelden entreeprijzen. Het Museumcafé ligt middenin het fort en kijkt uit op de maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de binnenplaats.
Landhuis Oud Amelisweerd werd rond 1770 gebouwd op de fundamenten van een oude ridderhofstad. Sommige muurgedeelten stammen nog uit die tijd. Wat dit landhuis bijzonder maakt zijn de kamers met fraai Chinees behang op de muren. De wandtaferelen zijn in goede staat. Het landhuis was in de twintigste eeuw behoorlijk vervallen geraakt, maar is recentelijk gerestaureerd. Tegenwoordig zijn in het landhuis exposities te zien op het gebied van hedendaagse kunst, wetenschap en geschiedenis. Open: 1 april t/m 30 september van wo t/m zo 11-17 uur.
Het Trapeziumbos is aangelegd ten tijde van de bouw van Landhuis Oud Amelisweerd. Aan de kronkelige paadjes tussen geometrische vormen herken je de Rococostijl. Zichtlijnen waren in die stijl heel belangrijk. Zo werd de Domlaan, die vlakbij het huis begint, zo aangelegd dat je vanaf hier de Dom in Utrecht kon zien. Op een van de open plekken in dit bos stond lang geleden een volière vol exotische vogels.
Fort bij Rhijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het totale gebied is circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen: het gebied aan weerszijden van de Kromme Rijn dat niet onder water kon worden gezet. Het fort werd gebouwd tussen 1868 en 1875 en omvat bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een grote oefen- en paradeplaats. Vroeger was het fort strategisch van belang, maar tegenwoordig is het vooral belangrijk voor de natuur. Er leven vleermuizen, maar ook dassen, reeën, vossen, bunzings, kikkers, ijsvogels en ringslangen. Het fort is beperkt toegankelijk voor publiek (info: staatsbosbeheer).
Landgoed Niënhof ontstond uit de ‘uithof’ (boerderij) die bij een middeleeuws klooster hoorde. Het klooster verdween tijdens de Hervorming en de boerderij wisselde veelvuldig van eigenaar. Het landgoed is prachtig gelegen aan de Kromme Rijn. Er groeien vooral essen en eiken waarvan de takken veel licht doorlaten waardoor er een rijke ondergroei is op de bosgrond. Je kunt er bijvoorbeeld grote keverorchis en boszegge aantreffen. Het bos is ook in trek bij vogels, zoals de ransuil, boomvalk, ijsvogel, patrijs en veel spechten- en mezensoorten. En er komen ringslangen en smaragdlibellen voor. Honden zijn verboden op het landgoed.
De Kromme Rijn (vroeger Oude Rijn geheten) stroomt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Langs de rivier voert misschien wel het mooiste wandelpad van Nederland: het jaagpad Kromme Rijn. Vroeger liepen hierover de trekpaarden die trekschuiten voorttrokken. Destijds was vervoer over het water makkelijker dan over de weg. Het jaagpad is onderdeel van het Kromme Rijnpad, een 29 kilometerlang wandelpad dat Utrecht en Wijk bij Duurstede met elkaar verbindt. Let vooral op de natuurvriendelijke oevers die langs het Jaagpad zijn gecreëerd. Die oevers zorgen voor een betere waterkwaliteit en leefruimte voor planten en dieren.
Huis Rhijnauwen ontstond in de 18e eeuw na verbouwing en uitbreiding van het middeleeuwse Kasteel Rhijnauwen. Delen hiervan zijn nog terug te vinden in de muren van het landhuis. Het huis werd gebouwd in de Lodewijk XIV-stijl maar vaak verbouwd en aangepast, waardoor het 18e-eeuwse interieur bijna helemaal verloren is gegaan. Tijdens de Tweede Oorlog werd het huis door de Duitsers gebruikt als officiersverblijf. Sinds 1933 is het pand in gebruik als Stayokay hostel met in het poortgebouw het gezellige Koetshuiscafé.
Tijdens de mobilisatieperiode van de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 werden er op veel plaatsen in Nederland schuilplaatsen en kazematten gebouwd van gewapend beton. Het Bunkerpad vanaf de parkeerplaats van het landgoed Rhijnauwen voert langs een aantal van deze bouwwerken. Zo alles bij elkaar lijkt het wel een betonnen dorpje. Naast militaire schuilplaatsen passeer je ook restanten van vijf mitrailleurkazematten (er groeien nu boompjes op).