Lichtpunt op Ameland
Nederland, Friesland, Hollum
Deze route voert over de westpunt van Ameland en laat je kennismaken met gevarieerde landschappen. Je wandelt langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. Op Ameland komt maar liefst veertig procent van alle plantensoorten van Nederland voor. Dat zegt genoeg over de magnifieke natuur van het eiland. Aan de rand van het Hollumerbos staat de vuurtoren, waar je vanaf 55 meter hoogte uitziet over het dorpje Hollum en de natuurlijke pracht van het eiland. Onderweg is het heerlijk bijkomen in het strandpaviljoen met Amelander specialiteiten.
Let op: Het Rietpad (tussen Zeilstrapad en Herderpad) kan drassig zijn als het heeft geregend!
Hond mee: Tijdens deze route zijn honden aangelijnd toegestaan. Op bewaakte stranden moeten de honden aangelijnd zijn in de periode van 15 juni tot 15 september tussen 10:00 en 18:00. Op de overige stranden mogen de honden los.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden doordat de route deels over het strand voert en over paden met diep zand.
Paden: 90% onverhard. Let op: bij hoog water kun je niet onder het strandpaviljoedn door lopen, gerbuik dan de alternatieve route.
In 2020 organiseerde de ANWB de verkiezing Het Allermooiste dorp van Nederland, waarbij 30.000 leden hun stem uitbrachten. Hollum belande in de Top 5! De winst van de verkiezing ging naar Winsum. Maar de jury roemde de authenticiteit van Hollum: ‘Dit een écht Waddendorp. Met kapiteinshuizen, een molen én een vuurtoren als uit een kinderboek. De historie galmt over het kerkhof waar walvisvaarders hun laatste rustplaats vonden. Walvisbotten vormen een tuinhek, voor de dramatisch omgekomen paarden van de reddingsbrigade werd een graf aangelegd en de Tweede Wereldoorlog huist in de bunkers in de duinen. Het strand lonkt, de molen maalt en het gemoedelijke dorpsplein noodt tot zitten en kijken.’
A. Vanaf NH-kerk de Zuiderlaan later Reeweg volgen. Na uitkijkpunt ra, aan zeezijde dijk. Ga bij paardengraf het strand op. Op strand ra
B. Ca. 500 m voorbij Strandpaviljoen The Sunset ra, Tromppad (eerst zand, dan verhard). Bij weg/fietspad la.
C. Vlak voor restaurant Onder de Vuurtoren la. Eerste pad la, Ruyghepad. Na ca. 750 m net voor de duinovergang ra, Rietpad. (is het Rietpad onbegaanbaar? Ga 50 meter terug en sla dan links af een heel smal duinpad op, dat een duin op gaat. Blijf dan parallel lopen aan het Rietpad. Uiteindelijk kom je dan uit op het Herderpad waar je rechts af gaat). Na 1 km ra, Herderpad. Bij P-21766 rd, Jan Roepespad.
D. Doorgaande weg oversteken, Oranjeweg. Bij wegwijzer op viersprong rd richting Hollum.
E. Op Zwaneplein in Hollum ra, Olfert Pieter Lapstraat naar de molen. Einde Molenweg la, Badweg, Westerlaan. Kruispunt Heerenweg-Burenlaan rd richting eindpunt.
Op het kerkhof bij de Nederlands hervormde kerk liggen de graven van de walvisvaarders en koopvaardijschippers. Hun grafstenen zijn versierd met maritieme taferelen.
Dorp van walvisvaarders en schippers
Hollum is met ongeveer 1300 inwoners het grootste dorp van Ameland. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten en dat is vooral ’s zomers goed te merken als de terrasjes vol zitten. Maar in vorige eeuwen waren het de walvisvangst en de handelszeevaart die het dorp tot bloei brachten. Daarvan getuigen de 17e- en 18e-eeuwse commandeurshuizen (huizen van de kapiteins) aan de Oosterlaan en Burenlaan. En op Oranjeweg 5 (aan de route) staat ‘Kakebien’, herkenbaar aan de walvisbotten in de tuin. Het oudste huis van het eiland stamt uit het jaar 1516 (Joh. Akkerstraat 6).
De Wadden zijn misschien wel het vogelrijkste gebied van West-Europa. Miljoenen vogels doen zich te goed aan wat de zee brengt. Zodra het wad droogvalt, gaan ze op zoek naar voedsel als kokkels, mosselen, slakken en garnalen. Aan het einde van de Reeweg is een uitkijkpunt over het wad, met zicht op soms wel duizenden rotganzen. Met wat geluk zijn er, bij laagwater, ook robben te zien.
Het Paardengraf is een gedenkteken dat herinnert aan 14 augustus 1979. Bij een poging om een in nood geraakt jacht te redden verdronken toen alle acht paarden bij de lancering van de reddingboot. Het eiland was in rouw. Toch besloot men de traditie voort te zetten. De nieuwe paarden moesten tien maanden worden getraind voor ze inzetbaar waren.
De rood-wit gestreepte vuurtoren roept een vrolijk eilandgevoel op. Tot 2005 werd de toren nog bemand door een vuurtorenwachter. Sindsdien hebben computers zijn werk overgenomen. Wie de klim van 236 treden waagt, wordt beloond met een magnifiek uitzicht over bos, duinen, strand en zee. Bij helder weer is zelfs Terschelling te zien.
Het reddingwezen op Ameland kent een rijke historie. In het Maritiem Centrum Abraham Fock wordt die geschiedenis tot leven gebracht. Hiervandaan vinden ook de spectaculaire demonstraties plaats van het uitrukken van de paardenreddingboot: acht krachtige eilander paarden trekken dan de boot Abraham Fock over het strand in zee. Tot in de jaren tachtig ging het ook bij echte reddingswerkzaamheden zo. De paarden hebben een te bezichtigen stal op het complex.
Aan de rand van Hollum staat Molen De Verwachting. Deze molen werd gebouwd op de plek waar van 1840 tot 1949 zijn voorganger de wieken liet ronddraaien. Toen de molen gesloopt werd, haalden de Hollumers een even oud exemplaar van het vasteland en bouwden het hier weer op. Op het eiland verbouwde tarwe, rogge en mosterdzaad wordt hier tot meel en mosterd gemalen. Het is te koop in de winkel bij de molen, naast diverse andere waddenspecialiteiten. Een kijkje in de molen is de moeite waard.