Rotterdam stadswandeling
Nederland, Zuid-Holland, Rotterdam
Manhattan aan de Maas gonst van gezelligheid in de zomer. Knusse terrassen, grootse uitzichten, stoere havens en veel water. Doe een dagje Rotterdam. Ontbijt op het dak, scheur met de watertaxi door de havens en proef een biertje bij een stadsbrouwer. Deze heerlijke stadswandeling neemt je mee langs enkele highlights in de stad zoals de bekende kubuswoningen, Hotel New York en de Laurenskerk.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor mindervaliden. De passage via de kubuswoningen is niet via een lift begaanbaar. Alternatief is via de VOP over te steken en via de onderdoorgang naar de Oude Haven te wandelen. Watertaxi kan niet. Om wel naar hotel New York te komen: loop paar minuten naar metrostation Beurs, halte Wilhelminaplein. Loop Wilhelminakade af.
Paden: geheel verhard (tegels, asfalt).
Startpunt: Station Rotterdam CS
- Verlaat het station aan de achterzijde en loop RA via de Proveniersstraat (gezellige straat met restaurantjes). RA op Schiekade. Doorlopen tot aan het Schieblok nr. 189, neem de trap of lift naar de Dakakker (7de etage) en café Op het Dak (dé plek voor ontbijt, koffie of lunch met uitzicht, open: di-zo 9:00 – 17:00 uur).
- Neem vanaf de eerste etage LA de gele voetgangersbrug over de weg, ga links de eerste trap af en sla onderaan rechtsaf. Loop naar het Hofplein, steek over en loop rechts van restaurant Garam Marasa door het steegje met grote muurschildering (tussen twee paaltjes). RA Doelstraat, einde LA, Doelwater. Weg buigt naar rechts (om stadhuis heen), Raamplein. Stadsbrouwerij Brewdog (voor een stadsbiertje, open: ma t/m do 15:00 – 00:00 uur, vr-zo 13:00 - 02:00 uur, even verderop is ook nog Thoms Restaurant en Undergroundbar).
- RD, Rodezand, doorlopen tot Meent. LA, Meent. Doorlopen langs Café Dudok tot Delftsevaart, water over en direct RA. Doorlopen tot Grote Kerkplein, LA, Sint Laurenskerk.
-
Rechts langs de Laurenskerk lopen (links en rechts mooi stadsgroen, je loopt langs het monument dat de plek van het geboortehuis van Erasmus markeert), einde RA, (In de afwijkende bestrating is de loop van de vroegere Rotte zichtbaar, evenals de plaats waar omstreeks 1260 een dam in die Rotte aan de basis van deze wereldstad stond) Markthal (open: vanaf 10:00 uur, zo 12:00 uur). Houd de linkerkant van het plein aan naar de kubuswoningen. Trap op links van Istanboel Döner Kebab. In het complex is ook de Kijk Kubus/Kubuswoningmuseum (open: dagelijks 11:00 – 17:00 uur) en halverwege het Schaakstukkenmuzeum (open van 11:00 - 17:00 uur).
-
Steek via de Kubuswoningen de Blaak over. Verlaat daar de kubuswoningen via de trappen naar rechts, onderaan de trappen links aanhouden en vervolg de route langs de Oude Haven ri. Het Witte Huis op de Geldersekade. Ga daar RA op de Rijnhaven, met op nr. 7-13 het Mariniers Museum (open di t/m zo 9.30 - 17:00 uur). Loop die helemaal uit en ga bij het Witte Huis RA langs de Wijnhaven. Volg het water naar Leuvehaven. Neem de Watertaxi naar Hotel New York (4,50 p.p., bespreken niet nodig, op stille dagen kun je bellen: 010-4030303, houd rekening met een wachttijd tot een half uur).
- Hotel New York en omringende straten, maar ook even RA over de Rijnhavenburg naar het Deliplein biedt volop mogelijkheden voor leuke en lekkere lunch of een drankje. Of loop voor het hotel langs het beeldhouwwerk Lost Luggage dat herinnert aan de vele emigranten die hier vandaan vertrokken (daarom heet de kade in de volksmond 'zakdoekjeskade').
- Volg vanaf Hotel New York Antoine Platekade (of neem links parallel aan deze weg de Wilhelminakade met op nr. 332 het Nederlands Fotomuseum (Open: di – zo 11:00 – 17:00 uur). Einde LA Wilheminahaven. Neem hier tram 23 of 125 terug naar station Rotterdam CS (een mooi ritje!) of pak de metro.
Een akker op een dak? Jazeker! De DakAkker is een dakboerderij van 1000 m2 bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetabare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland en een van de grootste in Europa. Op vrijdag zijn vrijwilligers aan het werk op de akker en gedurende de week zijn er vaak educatieve projecten. Op het Dak is het café-restaurant bij de DakAkker. Een prima plek voor een ontbijt of koffie met taart voordat je het centrum in gaat. Maar je kunt er ook lekker lunchen. Drink kruidenthee-uit-eigen-tuin en stel je stoel zo op dat je het uitzicht op de stad niet mist.
Dak-Akker: Schiekade 189 (7de verdieping) Rotterdam (nb. 6 etages lift, laatste trap), tel.: 010-465 64 96; Email: info@dakakker.nl
Stadsbrouwerij Brewdog (Raamplein) produceert vijf soorten vers gebrouwen bier! Je kunt hier eten tussen de brouwketels en zelfs aan de Rotterdamse- en Schiedamse gin en jenever. Gewoon aan je eigen tafel, met familie en vrienden met (als je wilt) een eigen tap tot je beschikking.
Bij de Kaapse Brouwers (Nico Koomanskade 1025, Rotterdam) gaat het over ambachtelijk gebrouwen bier, dat je kunt opdrinken in de pub, waar een zeemanssfeertje hangt. Niet raar, want gevestigd in Katendrecht, in de Fenix Food Factory. Ook fijn: drink je biertje met je benen bungelend vanaf de kade, met uitzicht op Hotel New York.
Grand Café vernoemd naar de architect van het gebouw, W.M. Dudok. In het gebouw was vroeger het kantoor van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden gevestigd. In 1991 werd het verbouwd tot Grandcafé restaurant Dudok. Het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument. Rotterdammers komen er voor het krantje, goede koffie, de relaxte sfeer, de grandeur van het gebouw, maar vooral ook voor de patisserie.
Het enige middeleeuwse gebouw dat, alhoewel beschadigd, overeind bleef na de bombardementen van WOII. De kerk is gewijd aan Laurentius van Rome, de patroon van Rotterdam. Mooi contrast, zo’n gotische kerk tussen de moderne architectuur. De Laurenkerk is een bezoekje waard. Open di-za van 11-16 uur; reserveren via www.laurenskerkrotterdam.nl.
Bekijk ook even het standbeeld van Desiderius Erasmus (1467-1536) op dit plein. Het is het oudste gegoten standbeeld van Nederland. Het bronzen standbeeld van Hendrick de Keyser stamt uit 1622 en is een Rijksmonument. Het standbeeld overleefde het bombardement van 14 mei 1940. Het werd vlak daarna overgebracht naar Museum Boymans van Beuningen waar het op de binnenplaats veilig werd begraven om het te verbergen voor de bezetters. Na de bevrijding werd het beeld opgegraven. Na een kort verblijf op de Coolsingel staat het sinds 1964 op zijn huidige plaats.
De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het heeft de vorm van een hoefijzer. Tussen de binnen- en buitenboog zijn appartementen gebouwd. Aan de kopse kanten prijken glazen gevels. De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. De titel Hoorn des Overvloeds verwijst naar de hoorn van overvloed uit de Griekse mythologie. Te zien zijn sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Schuifel langs kraampjes met exotisch fruit, specerijen uit de hele wereld, ambachtelijk gemaakte worsten en kazen, maar ga vooral ook even rustig zitten en laat de ‘buzz’ en pracht van deze unieke plek bezinken.
Aan de Blaak, bij de Oude Haven staan 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen (waarin o.a. Stayokay gevestigd is). Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984 en ontworpen door architect Piet Blom. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. In elke kubuswoning zitten drie woonlagen: onderin het zogenoemde straathuis met de keuken en de woonkamer, tussenin het hemelhuis met studeer- en slaapkamers, en bovenin de loofhut, een driezijdige piramide met plaats voor een serre, een balkon of een bescheiden tuintje. De kubuswoningen zijn in particulier bezit en worden bewoond. Eén woning doet dienst als Kijk-Kubus. In deze museumkubuswoning krijgt je een goed idee van het leven en wonen in het ontwerp (open: dagelijks van 10:00 – 18:00 uur, entree: € 3).
Met de Watertaxi kun je - behalve van A naar B varen- ook een rondvaart boeken vanaf een kwartiertje tot een uur. De schippers zijn maar wát trots op hun stad en vertellen graag. De Waterbus vaart volgens vaste dienstregeling, ook naar de havens. Een ritje is een ervaring! Bij sommige opstap-steigers (zoals bij Leuvehaven en bij Hotel New York) kun je gewoon opstappen. Bij andere steigers kun je van tevoren reserveren of ter plekke bellen (tel. 010-4030303.)
Al loop je maar een rondje om het gebouw van de voormalige Holland-Amerikalijn heen. Dat is al voldoende voor een flashback naar de tijd waarin de schepen hier kwamen en gingen. In 1620 vertrokken (vluchtten) de Pilgrim Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika. Daarna reisden vele landverhuizers en gelukzoekers via Rotterdam naar Amerika. In 1873 werd de NASM opgericht, in 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd. Tot de eeuwwisseling van 1900 werden ongeveer een half miljoen mensen overgezet. Op 8 november 1971 vertrok het laatste schip vanaf de pier, daarna verdween de H.A.L. uit Rotterdam. Het gebouw, bestemd voor de directie, werd gebouwd tussen 1901-1917 door de architecten Muller, Droogleever Fortuyn en Van der Tak. Een massief blok met jugendstilornamenten en twee karakteristieke torentjes. Na het vertrek van de H.A.L. werd het pand verbouwd tot hotel, dat in 1993 haar deuren opende als Hotel New York. In 1996 werd de Erasmusbrug geopend en werd de Wilhelminapier over de weg bereikbaar vanuit het centrum. Dat maakte deze locatie ineens zeer populair. Er werd volop ge- en verbouwd en er verrezen flinke torens. Daardoor lijkt het hotel nu maar een klein hotelletje. Het uitzicht over de Maas en de nabijgelegen haveninstallaties is echter nog als vanouds. Voor de liefhebbers: het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerikalijn, de SS Rotterdam, ligt op loopafstand van Hotel New York. Nu is het een slaap- , eet-, trouw-, feest- en vergaderlocatie. (loop over de Rijnhavenbrug , RA Veerlaan, LA Tolhuisstraat, RA Katendrechtsestraat, LA Staalstraat en dan RA naar SS Rotterdam) .
Een versmarkt met lokale producten, van brood tot bier, soms zelfs ter plekke bereid. Gevestigd in een industriële loods op Katendrecht, ofwel De Kaap. Zoekt een plaatsje buiten. Het uitzicht op de Maas en hotel New York maakt de beleving heel Rotterdams.
Het nationale museum voor fotografie. De collectie omvat meer dan 5,5 miljoen beelden. Je ziet er modern beeld, maar ook historisch, van zowel Nederlandse als buitenlandse fotografen. Houd de website in de gaten, de tentoonstellingen zijn zeker ook de moeite waard.