Stadswandeling Roermond
Nederland, Limburg, Roermond
Hanzestad Roermond, gelegen op de samensmelting van de rivieren Roer en Maas, heeft een verleden van handel en lakenweverijen. Maar ook vreemde overheersers hebben hun stempel op de stad gedrukt. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen heeft Roermond over de vloer gehad, voordat de stad in 1867 werd opgenomen in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook nu slenteren er buitenlandse gasten naar Roermond, maar die komen vooral af op de vele winkels en de bourgondische sfeer.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor mindervaliden, echter dan moet er een stukje van de route, om de Sint-Christofflelkathedraal, overgeslagen worden. De route wordt dan:
Ga vanaf het station richting het centrum en steek het Stationsplein over. Neem de straat links van het plein en ga rechtdoor, Hamstraat. Voorbij de kerk linksaf, Munsterplein. Einde plein linksaf en dan rechtdoor, St. Christoffelstraat. Tweede rechtsaf, Bakkerstraat. Einde rechtsaf, Zwartbroekstraat, later Neerstraat. Steeds rechtdoor, wordt winkelstraat. Bij Brugstraat linksaf. Einde rechtsaf, Roerkade. Eerste rechtsaf, Koolstraat. Einde rechtsaf, Luifelstraat, dan bocht naar links. Links langs plein, Markt. Einde rechts langs plein en rechtdoor Swalmerstraat in. Einde bocht naar rechts, Steegstraat. Einde voor parkeerplein rechtsaf, Voogdijstraat. Einde voor winkelstraat linksaf, Pollartstraat. Eerste linksaf, Leliestraat. Eerste rechtsaf, Veldstraat, terug naar Stationsplein.
Paden: verhard (tegels en asfalt).
Parkeren: Parkeergarage Stationspark (€ 0,03 per minutt, max € 6,50 per dag).
Ga vanaf het station richting het centrum en steek het Stationsplein over. Neem de straat links van het plein en ga RD, Hamstraat. Voorbij de kerk LA, Munsterplein. Einde plein LA en dan RD, St. Christoffelstraat. Tweede RA, Bakkerstraat. Einde RA, Zwartbroekstraat, wordt al snel Minderbroedersstraat en later Neerstraat. Steeds RD, wordt winkelstraat. Bij Brugstraat LA. Einde RA, Roerkade. Eerste RA, Koolstraat. Einde RA, Luifelstraat, dan bocht naar links. Links langs plein, Markt. Einde LA langs kerk, Grotekerkstraat. Links trap af naar drukke weg en rechts aanhouden, Buitenop. Voorbij toren RA via wandelpad, dan naar boven en eerste RA, Grotekerkstraat. Voorbij kerk en einde LA, Markt, later Swalmerstraat. Einde bocht naar rechts, Steegstraat. Einde voor parkeerplein RA, Voogdijstraat. Einde voor winkelstraat LA, Pollartstraat. Eerste LA, Leliestraat. Eerste RA, Veldstraat, terug naar Stationsplein.
Aan de Hamstraat 20 staat de voormalige synagoge van Roermond. De synagoge werd in 1853 in het centrum van Roermond gebouwd, in de Tweede Wereldoorlog verwoest en in 1953 heropgericht. Het trotse voorhuis staat voor de bloeiperiode van de kleine joodse gemeenten in Limburg in de 19de eeuw. De kleinere na-oorlogse synagoge op de binnenplaats getuigt van de moeilijkheden, om na de Duitse bezetting en de Holocaust, opnieuw joods leven op te bouwen.
De synagoge was het religieuze centrum van de joodse gemeente Roermond, die volgens de traditionele ritus hier haar eredienst vierde. Na de opheffing van de gemeente in 1986 bleef het interieur met de weinige bewaard gebleven voorwerpen voor de eredienst over.
Geopend op de eerste zondag van de maand en in de maanden juli en augustus op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.
De Munsterkerk is met zijn twee karakteristieke torens een waar pronkstuk. Oorspronkelijk hoorde de kerk bij een klooster dat begin 13e eeuw net buiten de toenmalige stadsmuren werd gebouwd. De kerk toont de overgang van de massieve romaanse bouwstijl naar de vroege gotiek, herkenbaar aan de spitsbogen. De oudste delen bevinden zich bij het koor en aan de achterzijde, waar u vensters met ronde bogen en dwerggalerijen ziet. Binnen, onder de koepel, staat het kleurrijke praalgraf van de in 1229 overleden Gerard van Gelre en zijn vrouw. De vorm van de torens is te danken aan de architect Pierre Cuypers, wiens beeld naast de kerk staat. Hij ontwierp ook het sierlijke muziekpaviljoen midden op het Munsterplein, net als een flink aantal huizen elders in de stad.
Het statige pand tegenover de kerk, op de hoek van de Pollartstraat, is het Prinsenhof. Het werd eind 17e eeuw gebouwd voor de stadhouders, in een tijd dat Roermond nog bij het hertogdom Gelre hoorde.
De naam van Pierre Cuypers duikt ook weer op bij de Minderbroederskerk. De kerk was lange tijd in gebruik als paardenstal en opslag voor hooi en stro, tot Cuypers in 1906 met overheidsgeld begon met de restauratie. De kerk wordt nu onder meer gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen.
Het Huis met de Steenen Trappen werd in 1666 gebouwd als dubbel herenhuis. Tussen 1875 en 1994 deed het dienst als klooster, hetgeen meteen de kapel naast het gebouw verklaart. Overigens is alleen de voorgevel van de kapel bewaard gebleven.
In de Brugstraat ziet u links een gotisch Roermonds koopmanshuis van rond 1500. Even verderop kunt u in kaas-, thee- en koffiewinkeltje Nizet Kaas terecht voor een passend souvenir: chocolaatjes met truffelvulling die bekendstaan als de Roermondse Boomstammetjes. De Steenen Brug, aan het einde van de straat, biedt een mooi uitzicht op de Roer.
Vlakbij de monding van die rivier begonnen bouwmeesters in 1410 met de constructie van de St.-Christoffelkerk, die later werd opgewaardeerd tot kathedraal. In 1957 werd het beeld van de heilige op de torenspits geplaatst. Achter de kerk staat de Rattentoren, onderdeel van de oude vestingwerken. De toren dankt zijn naam aan een nabijgelegen graanopslag, die ongedierte aantrok.
Het stadhuis aan de Markt heeft een gevel met bakstenen muurpijlers. In de trouwzaal hangen de 18e-eeuwse portretten van de Habsburgse keizers, die tevens de hertogen van Gelre waren. De poppen op de sierlijke toren (waaronder een orgeldraaier, bisschop, papierschepper en architect) dateren van 1994 en bewegen rond het middaguur op de klanken van het carillon.
In de Swalmerstraat woonde het welgestelde deel van de Roermondse bevolking. Bij huisnr. 100 kunt u rechts door een poortje naar de Caroluskapel van het voormalige kartuizer klooster. De rijke versieringen, zoaIs het rococoplafond, zijn voornamelijk in de 18e en 19e eeuw aangebracht. In de kapelwand worden de schedels en botten bewaard van kloosterlingen die tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) omkwamen.
Het witgepleisterde Huis Bocholtz (Steegstraat 30) zou je met zijn statige voorkomen en bijgebouwen wellicht eerder op een groot landgoed verwachten dan midden in een stad. Het werd vóór 1825 gebouwd op de plek van een verblijf van een adellijke familie. In de bijgebouwen waren onder meer stallen en een wasplaats ondergebracht.
Achter de muur gaat het serene Park de Karthuis schuil. Het ligt deels in de vroegere tuinen van het kartuizer klooster, zoals blijkt uit een in de bestrating zichtbaar gemaakte monnikcel.
Meteen links in de Pollartstraat, afgesloten met een hek, staat het 17e-eeuwse, voormalige Bisschoppelijk Paleis. Het heeft ook dienstgedaan als militair hospitaal, kazerne, magazijn en Paleis van Justitie.
Rechts herinnert een gevelsteen aan het feit dat dit vroeger een Armen- en weeshuis was. Overigens werd het pand voor 1700 gebouwd als huis voor het gouvernement.