Street Art route Groningen
Nederland, Groningen, Groningen
De Street Art van Groningen weerspiegelt het karakter van de stad: veelzijdig, sprankelend, vernieuwend én historisch verankerd. Duik de bijzondere straatjes en steegjes in, kijk omhoog en om je heen, en ontdek de fraaiste Street Art.
Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Hond mee: honden zijn aangelijnd toegestaan op deze route.
Toegankelijkheid: i.v.m. smalle trottoirs en geparkeerde fietsen kunnen mindervaliden hinder ondervinden m.b.t. de toegankelijkheid.
Paden: de gehele route is verhard.
- Vanaf Station Groningen Noord onder het viaduct door Noorderstationsstraat volgen richting centrum. Op splitsing met Bedumerweg rechtdoor, Nieuwe Ebbingestraat (loop aan de linkerzijde van de straat). Ter hoogte van nr. 147 het pad tussen twee huizenblokken volgen, op splitsing Korreweg oversteken en linksaf langs Circle Clyde. Voorbij Circusgarage rechtsaf het winkelplein (De Beren) op langs o.a. Jumbo en Aldi. Eerstvolgende kruising linksaf, volg de Bloemsingel tot Street Art in Ebbingekwartier. Voorbij stadsstrand en DOT rechtsaf, Kolendrift. Steek Boterdiep over en volg Wipstraat. Eerstvolgende kruispunt linksaf, Nieuwe Ebbingestraat, gaat na Ebbingebrug over in Oude Ebbingestraat.
- Einde Oude Ebbingestraat Grote Markt oversteken en zuidwand in oostelijke richting volgen, sla op hoekpunt rechtsaf, Oosterstraat. Eerste steeg linksaf, Papengang. Einde rechtsaf, Peperstraat. Einde rechtsaf, Kleine Peperstraat. Einde linksaf, Oosterstraat. Steek Gedempte Zuiderdiep over, volg Rademarkt (hoekpand Rademarkt-Kostersgang Vervlogen tijden). Rademarkt gaat over in Verlengde Oosterstraat. Steek Oosterbrug over en volg Verlengde Oosterweg.
- Bij Buurtcentrum Poldershoes linksaf, Polderstraat (nr. 22, Fazant). Op kruispunt met Meeuwerderweg rechtdoor, Dijkstraat. Einde rechtsaf, Winschoterdiep. Eerstvolgende straat rechtsaf, Korte Nieuwstraat (aan linkerhand Opvallende verschijning). Einde Korte Nieuwstraat linksaf, eerstvolgende rechtsaf, Annastraat, gaat over in Oliemulderstraat. Einde linksaf en eerstvolgende straat rechtsaf, Sophiastraat. Einde rechtsaf, Brandenburgerstraat. Einde linksaf, Parklaan. Eerstvolgende straat rechtsaf, Zuiderpark. Einde linksaf. Ga rechts de Herebrug over en loop over Hereplein. Volg de Herestraat tot aan Gedempte Zuiderdiep nz en ga linksaf, Gedempte Zuiderdiep. Derde kruispunt rechtsaf, Folkingestraat.
- Folkingestraat eindigt op Vismarkt. Voorbij Vismarkt (en AH aan linkerhand) linksaf, Akerkhof. Eerste straat rechtsaf, Akerkstraat, langs 13741 'pixels'. Op t-splitsing linksaf, Grote Kromme Elleboog. Volgende t-splitsing linksaf, Turftorenstraat. Einde rechtsaf, Hoge der A. Einde Hoge der A rechtdoor, Vishoek, langs Aap. Op kruispunt rechtdoor, Hoekstraat. Einde Hoekstraat, rechtdoor, Muurstraat, langs koopman Boekholt. Einde Muurstraat linksaf, Oude Boteringestraat. Over Boteringebrug rechtdoor, Nieuwe Boteringestraat. Tweede straat rechtsaf, Nieuwe Kerkhof, gaat over in Zuiderkerkstraat en vervolgens in Korenstraat. Einde linksaf, Boterdiep.
- Volg Boterdiep en loop ter hoogte van Simplon (Boterdiep 69) het steegje (rapper Jay) op en neer. Einde Boterdiep linksaf, Korreweg. Op kruispunt rechtsaf, Nieuwe Ebbingestraat. Loop via Noorderstationstraat naar eindpunt Station Groningen Noord.
Doorgaans zijn parkeergarages niet de meest boeiende onderdelen van een stadswandeling, maar Circusgarage aan het Boterdiep is de positieve uitzondering. De naam ervan is geen carte blanche voor automobilisten om doldwaze capriolen te gaan uithalen, maar heeft alles te maken met de geschiedenis van de plek. Decennialang vond hier het jaarlijkse circus van de stad Groningen plaats. Street Artist Klaas Lageweg voert je met zijn muurschildering ‘Circus Clyde’ weer even terug naar die wondere wereld van acrobaten, olifanten, tijgers en clowns. Klaas Lageweg combineert zijn Street Art vaak met het historische verhaal van de plek, zoals we verderop tijdens de wandeling ook nog zullen zien.
Het Ebbingekwartier is een bruisend stukje stad, met in het hart ervan de multiculturele ontmoetingsplek DOT en een heerlijk stadsstrand. Dé place to be als je van Street Art houdt. Street Artists vinden hier een vrijplaats om van de grauwe containers prachtige staaltjes kunst te maken.
De Papengang was lange tijd een wat smoezelig steegje dat je ’s avonds en ’s nachts maar liever meed. Maar de graffitikunst van de Groninger Artist Roland Carter heeft daar verandering in aangebracht. De steeg wordt tegenwoordig gezien als een kleurrijke poort naar het Groninger nachtleven.
Waar nu de parkeergarage aan de Rademarkt is, lagen ooit de landerijen van boer Roelf Bierling. Een kolfje naar de hand van Klaas Lageweg; we zagen al eerder dat hij in zijn werken de historie van de stad verwerkt. Onder de titel ‘vervlogen tijden’ maakte hij een metershoog graffitiwerk van een stadsduif die een boer met zijn melkkar voort trekt. De pixels die in het kunstwerk zijn verwerkt, zijn een verwijzing naar het moderne – digitale – tijdperk. Het gebruik van grote vierkante pixels in combinatie met een realistische afbeelding is kenmerkend in Lagewegs werk. De kunstenaar noemt deze combinatie van realisme en pixels 'realpixelisme'.
Aan de zijgevel van het woonhuis Polderstraat 23 is een reusachtige fazant op paneel geschilderd. Zijn ogen zijn omringd met een opvallende knalrode huid met daaronder een witte halsring en bruin lijf. Wie goed kijkt herkent wellicht de ‘handtekening’ van Klaas Lageweg. De verbinding van de afbeelding met de naam van de straat – de fazant is bij uitstek een polderdier – en het gebruik van grote vierkante pixels zijn ‘typisch Lageweg’.
Maar liefst zeven meter hoog is de muurschildering van Michiel Velt. Met een vriendelijke blik in de ogen kijkt de sierlijk geklede vrouw je aan. Rondom haar hals heeft zich een kat genesteld en in haar handen houdt ze een kauw. De opvallende verschijning geef kleur aan de straat.
Michel Velt noemt zichzelf een kunstenaar die graffiti en schilderkunst ‘een beetje bij elkaar heeft gegooid’. Zijn drijfveer is kunst maken die iedereen kan zien. Op straat dus.
Zijn kleurrijke schilderingen zijn in diverse (wereld)steden te zien, waaronder Londen, New York en Berlijn.
Als je er met je neus bovenop staat zijn het gewoon kleurige stippen op een muur, maar van een afstandje vormen ze een kunstwerk. De 13741 pixels vormen een schilderachtig plaatje in de Akerkstraat. De destijds 12-jarige Annasophie Sijbring maakte de muurschildering met haar straatbewoners, in het kader van een sociaal project op school. Annasophie begon met het zetten van kruisjes en al die kruisjes werden vervolgens kleurrijke stippen. Het laatste stipje, het topje van de Der Aa-kerk is van goud, als kroon op het werk.
Lange tijd werd het A-Kwartier gedomineerd door prostituees en drugshandelaren. Tegenwoordig is de sfeer er studentikoos gezellig. Het wemelt er bovendien van de Street Art. Zo sta je in de Vishoek plots oog in oog met een vrolijke aap. Aan het ‘beest’ is wel een heel bijzondere anekdote verbonden. Ooit woonde in het A-Kwartier Schele Greet. Zij was, zoals dat in de volksmond heette, een 'hoerenmadam'. Maar voor meer opzien baarde haar huisdier: een aap dus, die ze in haar jungletuin liet rondscharrelen. De divirse muurschilderingen in de Vishoek en Hoekstraat zijn van Marc Weddeman. Hij combineert in zijn werk de spuitbus met de airbrush – een klein verfpistool – om tot een zo realistisch mogelijk resultaat te komen.
Met de schildering van Jelmer Dijkstra ben je even terug in het begin van de twintigste eeuw, toen koopman Boekholt met paard en wagen door de stad trok. De familie Boekholt had vroeger in de Oude Boteringestraat een groothandel, en het pand met de muurschildering diende in die tijd als opslagpand voor goederen. Jelmer Dijkstra schildert vooral figuratief en heeft een voorliefde voor portretschilderen.
Diverse schilderingen sieren de muren en overkapping van het steegje dat vanaf het Boterdiep naar jongerenhotel Simplon loopt. Ze zijn vervaardigd door onder meer Michel Velt, Ph 1 en het illustratorduo Lotte Masker en Jonna Bo Lammers. Velt maakte voor de noordzijde een enorm portret van de Groningse rapper Jay van hiphopformatie Dope D.O.D., die in de scene van hardcore rap en hiphop wereldberoemd is. Masker en Lammers schilderden vrouwelijke artiesten op de overkapping. Zij zijn twee illustratoren die graag werken in rep en roer, want ‘chaos leidt tot creativiteit’, aldus het duo. De fabelachtige afbeelding op de zuidzijde is van de hand van de Portugese graffiti-kunstenaar Ph 1. Dieren zijn een belangrijk motief in zijn werk dat soms een morbide kantje heeft, maar altijd kleurrijk en levendig is.