Wandelen met je hond Groesbeek
Nederland, Gelderland, Groesbeek
Deze wandelroute, speciaal uitgezet om samen met je hond te doen, voert door het Groesbeekse Bos op de stuwwal van Nijmegen. Onderweg: statige oude beukenlanen, enorme rododendrons, uitzicht tot in Duitsland en flinke klimmetjes. De route stijgt en daalt in totaal zo’n 192 meter.
Foto: Ron Baltus
Genoten van de wandeling? In het gidsje Wandelen met je hond staan 30 mooie wandelroutes in Nederland om samen met je viervoeter te doen!
Hond mee: de hond mag mee en mag loslopen. Een hondenbuggy is niet aan te raden vanwege de grote hoogteverschillen.
Toegankelijkheid: De route is niet geschikt voor mindervaliden.
Paden:100% van de route is on- of halfverhard.
Parkeren: je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Rijlaan in Groesbeek. Dat is vanaf het dorp 200 m na Restaurant De Wolfsberg aan de rechterkant. Als de navigatie de Rijlaan niet kent, voer dan in: Mooksebaan 12, Groesbeek.
A Steek de doorgaande weg over en neem het pad schuin RA. Hier start de rode route. 1e LA, smal paadje. Op vijfsprong schuin RD. Dit is het 2e pad van rechts. Kruising LA. Lijn de hond even aan, want je steekt de doorgaande weg (Mookse Baan) over. RD. Het pad loopt naar beneden. Kruising LA. Je passeert het ‘bommenbankje’. RD tot zessprong. Hier schuin rechts RD. Aan de rand van de bebouwing kom je langs een prachtig ven. Afhankelijk van het seizoen, hoor je de kikkers kwaken. T-splitsing LA, het pad gaat omhoog, de stuwwal op. T-splitsing RA. Je loopt langs een fraaie houtwal met oude eiken. Aan je linkerhand komt een klein heuveltje met bankje en informatiepaneel over het uitzicht op Duitsland. Hier RA langs het weiland. Kruising einde veld LA, rechts aanhouden. Pad maakt een ruime bocht naar rechts. RD. Kruising RA en volgende kruising met laan (de Langebaan) RD. RD. Kruising RA. RD lopen. Met de bocht mee naar rechts en direct weer naar links. Kruising LA, (hond even aanlijnen: je nadert de Mookse Baan).
B RD oversteken. Langs de parkeerplaats en afsluitboom. Kruising LA. Blijf dit brede pad volgen. Het maakt een bocht naar rechts. RD. T-splitsing RA en direct LA. RD brede laan (Hoofdlaan) oversteken. RD. Het pad begint te dalen. Kruising RD en vrijwel direct RA. Je loopt nu op de hoogtelijn van de helling met beneden de doorgaande weg. RD en 2e kruising LA naar beneden. Doorgaande weg (Rijlaan/Heumensebaan) oversteken en schuin RA (let op: ook MTB).
C Kruising LA en over de brug. In de diepte ligt een oude spoorlijn en een fietspad. Direct na de brug LA. De MTB-route komt erbij. Blijf deze brede laan volgen. Op het punt waar MTB naar rechts gaat, staan twee grote keien langs het pad. Zij vormen de toegang tot het oude landgoed de Hooge Hoenderberg. Hierna 1e RA, de helling op. Je kruist h MTB-paadje. Kruising met scheefgezakte betonnen paal LA. RD. Van links komt de MTB-route tevoorschijn tussen twee hoge stenen poeren. Direct hierna is een klein paadje, naast het vervallen hekwerk. Dit leidt naar een open veld van waaraf je een fantastisch uitzicht hebt richting het Maas-Waalkanaal. Hier heeft ooit een jeugdherberg gestaan. Er zijn nog verschillende overblijfselen te vinden. Loop RD naar de oude vijver. Voor de vijver RA en RD langs oud transformatorhuisje. Verlaat het terrein langs het oude hek. Ga RA en RD langs de afsluitboom. 1e LA en tweede viersprong RA. Alsmaar RD lopen tot vijfsprong. LA. Kruising RA. Bij de volgende kruising RD.
D Kruising RA. Kruising LA en volgende kruising RA. Dit brede pad, het Filosofenpad, blijf je volgen. Je loopt onderlangs de bebouwing van Groesbeek en komt door het Avonturenbos en langs het natuurkampeer-terrein. Langs een rood/witte afsluitboom, het fietspad en de oude spoorlijn oversteken. RD de helling op, Schiebaan. Je komt weer bij de parkeerplaats.
Groesbeekse Bos is een verzameling bospercelen van Staatsbosbeheer in het glooiende boslandschap ten westen van Groesbeek. Het gebied maakt deel uit van het historische Ketelwald, dat door veranderende grenzen gesplitst werd in het Nederrijkswald en het Reichswald en later door verkaveling in verschillende bospercelen.