Wandelen met je hond Kaatsheuvel
Nederland, Noord-Brabant, Kaatsheuvel
Zand, zand en nog eens zand. Deze wandelroute, special uitgezet om samen met je hond te doen, voert door Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, een van de grootste stuifzandgebieden in Europa. Het gebied is omringd door uitgestrekte bossen.
Genoten van de wandeling? In het gidsje Wandelen met je hond staan 30 mooie wandelroutes in Nederland om samen met je viervoeter te doen!
Hond mee: de hond kan 3,5 km loslopen en 2 km in het stuifzandgebied in het zuiden.
Toegankelijkheid: het gebied is ongeschikt voor mindevaliden en voor de hondenbuggy.
Paden: 100% on- en halfverhard en zand.
Natuurmonumenten beheert dit gebied en heeft in het noorden een loslooproute uitgezet van 3,5 km, waar de hond ook nog in een ven kan zwemmen. In het zuiden is een groot stuifzandgebied waar de hond los mag lopen (21 ha). Als je geen bezwaar hebt tegen het lopen met een aangelijnde hond, dan kun je dankzij de hier beschreven wandeling een hele dag genieten van dit unieke gebied. De route begint met de loslooproute. Vervolgens wandel je via de zandduintjes in het bos naar de stuifzandvlakte in het zuiden en via het bos weer terug. Het is een geliefd recreatiegebied, dus je komt ruiters en mountainbikers tegen.
Het tussentraject van de route maakt gebruik van de knooppunten van het Brabantse wandelroutenetwerk (paaltjes met nummers). Ze staan op kruispunten van paden. De markering is een geel driehoekje op een groen vlak. Bij het knooppunt wordt verwezen naar een volgend knooppunt. Als je geen markering ziet, ga je RD. Als het druk is op de zandvlaktes, is het des te verrassender hoe rustig het is in het bos tussen de vlaktes.
1 Loop vanaf de parkeerplaats RD het bos in en na 50 m RA de honden-loslooproute volgen die wordt aangegeven door palen met een blauw bordje met de afbeelding van een hond. Je komt bij een groot ven met in het midden een eiland. Hier kan de hond makkelijk het water in en heerlijk zwemmen. De route steekt een fietspad over en je loopt op de grens van bos en open vlakte. Deze open vlakte is het resultaat van recente arbeid: ruim 58 ha bos is gekapt om het stuifzand weer de vrije hand te geven. Na het klunen door het mulle zand ga je een hoog stuifduin op en zie je Restaurant De Roestelberg.
2 Op het hoge duin of LA de loslooproute terugnemen (dan is de lengte van de route 3,5 km) of RA naar achteren voor de lange wandeling (14 km). Volg de horizontale gele pijltjes naar beneden. Je komt bij knooppunt 46. RD naar knooppunt 45 en naar nr. 15. Je loopt over de open vlakte. Bij knooppunt 15 RD naar nr. 14 (geel gaat schuin rechtsaf), nr. 25, nr. 23, nr. 18 en daarna naar nr. 29. Op een gegeven moment loop je over een breed ruiterpad en kruis je een MTB-route. Vlak vóór knooppunt 29 zie je het blauwe bordje ‘Losloopterrein’. Je kruist direct een fietspad. Ga RD de vlakte op. Houd rechts aan, langs de bosrand tot je de paaltjes ziet met ‘Einde losloopgebied’ en knooppunt 37. Wil je liever niet klunen via het mulle zand, ga dan bij knooppunt 30 naar nr. 37. Je loopt onder de stuifzandwal langs. Bij knooppunt 37 LA, de stuifzandvlakte op.
3 Je kunt dwars over de vlakte struinen of langs de rand van het losloopgebied lopen. Natuurmonumenten is blijkbaar bang dat de grens van het losloopgebied onduidelijk is, want om de 20 m staat een bord ‘Einde losloopgebied’. Stuifzandvlakte oversteken naar de bosrand. Bosrand volgen, links aanhouden tussen bosrand en heideveld. Volg de markering met de gele driehoek tot knooppunt 27. RA richting 26.
4 Bij knooppunt 26 RA. RD op breed ruiterpad. Op kruising bij fietspad schuin LA (ruiterpad). Pad maakt direct een bocht naar links. 1e RA (blauw paaltje ruiterpad). RD lopen en fietspad kruisen, schuin LA (het pad tussen de ruiterpaden). Je komt weer op het open veld en ziet het hoge stuifduin van de Roestelberg al liggen. Op T-splitsing LA (geel pijltje) en op viersprong RA (geel gaat linksaf). RD lopen en bij de bomen links aanhouden, het stuifduin op. Bovenaan LA, loslooproute volgen naar de parkeerplaats.
In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, waar de wind ongestoord kan waaien en het landschap verandert. Het gebied is sinds 1921 in beheer bij Natuurmonumenten. Op deze Brabantse Sahara kun je struinen langs de ondergestoven bomen en genieten van de tjirpende veldkrekels. Een schaapskudde houdt de heide kort en vreet jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open. De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Omdat het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius, vind je hier een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast aan de droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Je kunt er zandzegge en diverse korstmossen vinden. En er komen levendbarende hagedissen, zandloopkevers en zandbijen voor.