Wandelen met je hond Ulestraten
Nederland, Limburg, Ulestraten
Deze wandelroute, speciaal uitgezet om samen met je hond te doen, is een ode aan het Limburgse land. De heuvels met fraaie uitzichten. De vakwerkhuizen. De smalle paadjes tussen de meidoornhagen langs akkers en weilanden. Wie oplet, ziet wildwissels en sporen van dassen. Genoeg te snuffelen voor je hond. Je kunt de hele wandeling maken van 13 km, of kiezen voor een verkorte versie van 8 km.
Genoten van de wandeling? In het gidsje Wandelen met je hond staan 30 mooie wandelroutes in Nederland om samen met je viervoeter te doen!
Hond mee: honden kunnen vrijwel de gehele route loslopen. Buiten de bebouwde kom mogen de honden namelijk los op de (half) verharde wegen. Soms rijdt er een auto. Ook mountainbikers of paarden kunnen deze paden gebruiken. Het is een wildrijk gebied. Honden die hun neus achternagaan, zullen dus vaker aan de lijn moeten, omdat de reeën door de weilanden lopen en de dassen ook gebruikmaken van sommige paden.
Toegankelijkheid: de onverharde of half verharde paden maken deze route ongeschikt voor mindervaliden. In regenachtige periodes kunnen de paden bovendien glad en blubberig zijn Je loopt immers over löss.
Paden: 80% onverhard of half verhard.
- Verlaat de parkeerplaats en ga RA de Dorpsstraat in. 1e RA, De Sauveurstraat. 1e LA, Henri Dunantstraat en RD. Op T-splitsing. LA, de Klein Berghemmerweg in.
- 1e RA, zandpaadje met geel en blauw paaltje. Op T-splitsing met verhard weggetje LA (Groenstraat) en RD blijven lopen. Je passeert meerdere regenwaterbuffers. Je loopt een half verharde zandweg op (blauw paaltje). Op de Y-splitsing links aanhouden, door een stukje holle weg. RD (geel paaltje). LA bij de groene banken (Zwartendalweg).
- Op de T-splitsing met de doorgaande weg LA, het paadje in de berm. Direct weer schuin LA, smal graspad tussen akkers. Kruising RA, richting de weg. RD oversteken.
- Neem op de 5-sprong het 2e pad LA (blauw paaltje). Wil je de korte route van 8,3 km lopen, neem dan hier het 1e pad RA en op de T-splitsing RA. Pak de routebeschrijving op bij 6.
- Voor de langere route van 12,7 km ga op de T-splitsing RA, richting de Holle Eik en de bosrand. Op de Y-splitsing LA, het pad aan de buitenzijde van het bos. Met de bocht mee naar rechts. Je hebt een prachtig uitzicht op de kerk van Berg en Terblijt en het hotel kasteel Geulzicht. Het pad loopt naar beneden en duikt een holle weg in. Aan het einde rechts aanhouden. Op asfaltweggetje RD. RD en met de bocht mee naar links. RD. Bij het karakteristieke Limburgse vakwerkhuis met de bocht mee naar rechts en RD blijven lopen.
- Bij de T-splitsing met de doorgaande weg LA op het fietspad. Je loopt het buurtschap Raar in. Nummer 37 is een rijksmonument. Oorspronkelijk was het een kloosterhoeve (bouwjaar 1771). Direct hierna RA, een smal voetpad in met een informatiebordje over Raar. Langs de oude muur naar beneden. Dat de muur gemaakt is van de zachte mergel is goed te zien aan de vele inscripties. Je kijkt uit op de Wijngaardsberg.
- T-splitsing LA en de volgende T-splitsing RA op de zandweg, Raarslakweg. Op de kruising met de groene banken waar je op de heenweg ook was, RD. 1e RA, richting kerktoren van Schimmert. T-splitsing RA en 1e LA.
- Met de bocht mee naar links (blauw paaltje). RD. T-splitsing met doorgaande weg LA. Neem de 1e RA, Zonkampweg. T-splitsing LA op verhard weggetje. Je loopt Ulestraten in. T-splitsing RA, Dorpstraat. Je komt weer bij de parkeerplaats.
Löss is leem dat door de wind ooit is aangevoerd: fijne bodemkorreltjes die in grootte tussen zand en klei inzitten en een wat roodachtige kleur hebben. De grond is over het algemeen kalkrijk en zeer vruchtbaar. De lössafzetting is in verschillende lagen onderverdeeld. De onderste laag komt uit het Saalien en is leemhoudend. De bovenste lagen zijn in het Weichselien afgezet. Het lösslandschap ligt op meer dan vijftig meter boven NAP en heeft veel reliëf.
In het kader van het klimaatprogramma Water in Balans worden diverse maatregelen getroffen om wateroverlast te verminderen. Zo legt het Waterschap Limburg regenwaterbuffers aan, waarin het regenwater bij hevige buien tijdelijk wordt opgevangen. Een aantal buffers staat met elkaar in verbinding, zodat steeds gecontroleerd een deel van het water doorgelaten kan worden terwijl er ondertussen water in de lössgrond wegzakt.
Een holle weg of grub(be) is ontstaan door uitspoeling van regenwater en/of veelvuldig gebruik. Hierdoor ligt de weg tussen twee hellingen. Ze komen met name voor op lössgronden. Door het microklimaat op de steile hellingen groeien hier diverse bijzondere bomen en planten, zoals de zeldzame Aronskelk.
Deze solitaire boom is een markant punt in het veld ten noorden van het Kloosterbosch (Houthem). Door deskundigen wordt de leeftijd op 250-300 jaar geschat. Waarschijnlijk is de eik ooit geplant om het wandelpad te markeren en is op oude kaarten terug te vinden. De boom is door ouderdom, blikseminslag en ziekte aan de benedenkant hol geworden. Toch heeft de eik elk jaar weer bladeren.