Wandelen van dorp naar dorp
Nederland, Utrecht, Hekendorp
Dit is een groene route die de twee historische plaatsen Hekendorp en Oudewater met elkaar verbindt. Heen wandel je over de oude Tiendweg. Trek goede wandelschoenen aan, want je komt door hoog gras, over bruggetjes en moet soms langs een hekje glippen. Alle drukte, gemotoriseerd verkeer en zelfs fietsers zijn ver weg. Eenmaal in Oudewater sta je in de provincie Utrecht. De terugweg voert over een jaagpad langs de Hollandse IJssel. In het najaar zie je de bomen vol appels en peren hangen.
N.B. Dit kan af en toe een 'avontuurlijke route' zijn, die voert over paden met hoog gras, riet, brandnetels en bramen. Trek een lange broek aan en neem een jasje mee!
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de graspaden, loopplanken, onverharde wegen, hekken en spannende overstapjes op de route.
Paden: de route voert voor 85% pover onverharde opaden.
Parkeren: kan langs de dijk (vaak erg druk) of ergens in het dorp Hekendorp.
Per OV: Syntus streekbus 107 vanuit Gouda of vanuit Utrecht stopt bij de provinciale weg die genoemd wordt in punt 1 van de routebeschrijving. Halte Hekendorp Veer. Daar kun je de route meteen oppakken. Je start dan niet bij café Goejanverwelle met de gelijknamige sluis, maar aan het einde van de route kun je daar nog naartoe lopen voor je weer naar de bushalte gaat.
Let op: deze route is niet goed te lopen bij nat weer. De vaak steilen loopplanken om de hekken heen (Tiendweg) zijn dan erg glad.
1. Vanaf Café Goejanverwelle (hier ziet u tevens de Goejanverwellesluis) gaat u schuin links de dijk op (Y1339-1 richting Oudewater) en rechtsaf tussen huisnr. 78 en 80, bij handwijzer ‘Bushalte’. Bij wandelknooppunt 90 rechtdoor ri 40, klapbrug over Hollandse IJssel over en fietspad volgen. Steek de provinciale weg over en sla rechtsaf (fietspad, oranjegeel met donkerblauw pijltje van het wandelnetwerk).
2. Eerste brede asfaltweg linksaf, Hoenkoopse Buurtweg (pijltje). Na ca. 500 m linksaf bij knooppunt 40 linksaf ri 49. Onverharde Tiendweg blijven volgen, bruggetjes links en rechts negeren.
3. Na een kleine 3 km maakt het pad een bocht naar rechts en meteen weer naar links. Tiendweg blijven volgen. Bij Utrechtse Straatweg in Oudewater de voorrangsweg oversteken. Voor Mandenmakerij De Broedkorf linksaf (fietspad).
4. Eerste straat rechtsaf Bocht naar links volgen (Molenwal). Bij knooppunt 72 rechtdoor ri 54. Op kruising rechtsaf (IJsselvere) en witte brug oversteken. Bij 54 rechtdoor ri 78 en centrum (Havenstraat). Op Visbrug rechtsaf en bij 78 linksaf ri 66, Korte Havenstraat naar de Markt.
5. Op de Markt is op de hoek bij de Gasthuissteeg de Heksenwaag. Markt (‘brede brug’) naar links oversteken en meteen rechtsaf langs andere zijde van water, Donkere Gaard. Eerste linksaf, Rootstraat, rechtdoor langs de kerk (linkerhand) en bij het water rechtsaf (Noord IJsselkade).
6. Aan het eind van de kade rechtdoor, voetpad langs water volgen, Oude Hekendorperweg. Bij brug rechtdoor, drukke verkeersweg oversteken (of via fietstunnel onder weg door en links met trap omhoog). Even verder bij kleine ronde parkeerplaats links aanhouden, graspad volgen pal langs de Hollandse IJssel, dit is een oud jaagpad (je passeert knooppunt 50, rd ri 90).
7. Het ‘Hollandse IJsselpad’ voor ca. 4 km volgen, langs een camping en met flauwe bocht naar links. Na fabriek De Samenwerking ben je weer bij de klapbrug en knooppunt 90, hier rechtsaf (ri 15). Op de dijk in Hekendorp linksaf, terug naar Café Goejanverwelle.
In 1787 stond deze plek in de schijnwerpers. Patriotten hielden er Wilhelmina van Pruisen vast, echtgenote van stadhouder Willem V. Zo dwarsboomden ze haar gang naar Den Haag. De patriotten vreesden dat ze daar het volk zou oproepen in opstand te komen. Dat gebeurde niet. Na een ballingschap van twee dagen werd ze onverrichterzake teruggestuurd naar haar man. Op de plaats van het voetveer waarmee ze naar Goejanverwellesluis werd gebracht, staat sinds 1992 de Wilhelmina van Pruisenbrug. U komt er overheen.
In het veengebied langs de Tiendweg is de slootwaterrand ’s zomers en ’s winters vrijwel gelijk. Als veen droog komt te staan, krimpt het in en zet niet meer uit als het weer nat wordt. Het beleid is om veel van dit Hollandse Middengebied zo nat te laten worden, dat er moerasbos ontstaat waarin vogels en andere diersoorten kunnen leven. Het veebedrijf zal hier langzamerhand verdwijnen.
De oude ambachten mandenvlechten en stoelenmatten worden hier nog dagelijks beoefend. Daarvoor gebruiken ze wilgenteen, rotan en bies. Waar vroeger appel- en hooimanden en broedkorven werden vervaardigd, zijn er tegenwoordig vele andere toepassingen te bedenken. In de showroom ziet u onder meer stoelen, tafels, kindermeubelen en bloemenhangers (Statenland 3, Oudewater, www.broedkorf.nl, wo.-za. geopend).
Werd je vroeger beschuldigd van toverij, dan kon je in de Heksenwaag van Oudewater het felbegeerde ‘Certificaet van Weginghe in der stede Wage tot Oudewater’ bemachtigen. Daar gingen een aanvraag bij de burgemeester en fysiek onderzoek aan vooraf; een plechtig tafereel. Sinds 1952 is de Heksenwaag een museum, waar u zich kunt laten wegen op de originele weegschaal uit 1482 (Leeuweringerstraat 2, Oudewater, www.heksenwaag.nl, apr - okt di.-zo. geopend, juli - aug ook ma.).
Het graspad dat pal langs de Oude IJssel loopt, is een oud jaagpad. Vroeger werden hierlangs de trekschuiten voortbewogen van dorp naar dorp. Meestal werd er een paard gebruikt om het schip voort te trekken, maar soms moest ook het jagertje – de jongen die het paard mende – of de schipper zelf ‘in de touwen’. Dit laatste gebeurde vooral bij vrachtschepen. Langs de kant van het rivier of kanaal mochten geen bomen of andere obstakels staan, waar het touw achter kon blijven haken. En om te voorkomen dat het schip in een bocht op de oever zou lopen, waren er speciale rolpalen aangelegd waarlangs het touw werd geleid. Deze palen zijn bijna overal verdwenen.