Om te wandelen heb je vaak niet veel nodig, maar een paar goede wandelschoenen is onmisbaar. Wat zijn eigenlijk goede wandelschoenen? En hoe wordt je wegwijs in het alsmaar grotere wordende aanbod wandelschoenen? Met dit handige 4-stappenplan wordt de keuze een stuk makkelijker en geven we je handige tips en adviezen waar je op moet letten.
Stap 1: bepaal welke categorie schoen je nodig hebt
Voor bijna elk soort wandeling bestaat wel een ander type wandelschoen. Of je nou de Vierdaagse wilt gaan lopen, een boswandeling of tijdens de vakantie een avontuurlijke tocht in de bergen wilt maken. Om al die verschillende soorten wandelschoenen van elkaar te onderscheiden werd tientallen jaren geleden al een systeem bedacht: het ABCD-systeem, waarbij A het lichtste type wandelschoen is en D het zwaarste. Inmiddels is dit uitgebreid met twee tussencategorieën (A/B en B/C). Zo kan een hele muur aan wandelschoenen in de gespecialiseerde winkels handig worden ingedeeld en teruggebracht tot in totaal zes categorieën. Dat lijkt veel, maar als ‘gewone’ wandelaar of bergwandelaar heb je voldoende aan alleen de eerste drie categorieën: A, A/B en B. Voor wie in Nederland voornamelijk wandelt, bijvoorbeeld in het bos of in de stad, is een categorie A schoen geschikt. Hieronder vind je wat meer informatie over de verschillende categoriëen.
Categorie A wandelschoenen
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan. Ook in de stad kun je immers behoorlijk wat kilometers maken. Het verschil met een 'gewone' stadsschoen, is dat er in 'echte' wandelschoenen vaak meer schokdemping zit, ze iets meer ondersteuning geven en meestal een diepere profielzool hebben. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer grip op een modderige helling.
Een categorie A/B wandelschoen is in principe een halfhoge of hoge wandelschoen. Ze zijn ontworpen voor terreinen als Zuid-Limburg of de Belgische Ardennen. Omdat ze gemaakt zijn voor een oneffen ondergrond, is de schacht iets hoger. Hierdoor is je enkel beter beschermd en is het moeilijker om je voet om te slaan. Tegelijkertijd blijft de zool redelijk flexibel (zeker in vergelijking met een type B-schoen, de volgende categorie). Vaak stap je immers nog op eenvoudige grind- of zelfs asfaltwegen en dan is het aangenaam dat je voet zich nog kan afrollen.
Categorie B wandelschoenen
De categorie B wandelschoen is de klassieke bergwandelschoen. De zool is een stuk stijver (maar nog steeds plooibaar in tegenstelling tot de zwaardere categorieën) dan bij de A of de A/B schoen. Het grote voordeel hiervan is dat je voetzool na een dag stappen op stenen en kiezels niet te vermoeid zal zijn. Met een A/B-schoen bestaat de kans dat je na een lange wandeldag pijnlijke zolen hebt van al die drukpunten die ze te verwerken krijgen. De schacht bij een B-schoen is nog wat hoger en stijver. De kans is immers reëel dat je op zeer oneffen ondergrond komt en zodoende zijn je enkels nog beter beschermd. Een B-schoen is de meest allrounde schoen van allemaal. Je kunt er naast in de Alpen, net zo goed mee in de Ardennen of in Nederland gaan wandelen, alleen weegt hij dan wel wat meer dan een A of A/B-model.
Categorie C en D wandelschoenen
Dan zijn er nog categorieën B/C, C en D. Deze zijn niet bedoeld voor ‘gewone’ wandelaars, maar voor bergklimmers en alpinisten die zich buiten gebaande paden begeven, die rotsen beklimmen, sneeuwvelden en gletsjers oversteken.
Stap 2: kies voor een waterdichte of niet-waterdichte schoen
Wanneer je wandelt en er trekt ineens een regenbui over, wil je geen natte voeten krijgen. Hierom zijn veel wandelschoenen voorzien van een zogenoemd ‘waterdicht en ademend’ membraan, waarvan Gore-Tex het bekendste voorbeeld is. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen 100% waterdicht zijn. Het bestaat uit een laag materiaal, dat transpiratievocht van binnen naar buiten door laat en vocht van buiten tegenhoudt. De waterdichte voering zit als een soort sok verwerkt aan de binnenkant van je schoen. Het maakt daarbij niet uit of de schoen uit leer of synthetische materialen bestaat. Hou er wel rekening mee dat dit membraan na verloop van tijd kan doorscheuren. Je hoeft dit niet te zien, maar zult het wel merken omdat je natte voeten krijgt. In de praktijk geldt dat hoe soepeler je schoen is hoe sneller dit membraan zal doorslijten ter hoogte van de plooi die je schoen maakt tijdens het lopen. Lees hieronder meer over waar je op kunt letten.
Beter ademend
Ook al spreken we van een ‘ademend en waterdicht’ membraan, als je dit uit je schoenen zou halen, dan zullen ze direct nog beter ademenen. Voor mensen die snel last hebben van warme voeten of zweetvoeten, is een schoen zonder ‘ademend en waterdicht’ membraan daarom meestal een betere optie. Hetzelfde geldt voor mensen die van zichzelf weten dat ze vooral bij mooi weer op pad zullen gaan. Ben je echter van plan om ook veel door de regen te lopen of wil je in Schotland of Scandinavië gaan trekken, dan is een waterdichte schoen nog steeds veel interessanter.
Waterdicht met een wax
Als je een schoen zonder waterdicht membraan verkiest, maar toch zo goed mogelijk beschermd wil zijn tegen water, dan kun je best kiezen voor een volledig leren schoen met zo weinig mogelijk naden. Door deze in te sprayen met een waterafstotende spray kun je ze redelijk waterdicht krijgen en houden.
Nu je weet welke categorie schoen je gaat kiezen, komt misschien wel hét belangrijkste bij het kopen van een nieuwe wandelschoen: uitgebreid de tijd nemen om te passen. Iedere schoen is anders, iedere voet is anders. Je vrienden kunnen zweren bij een bepaald model, reviews op internet kunnen een schoen de hemel in prijzen, maar dat betekent nog niet dat hij ook goed aan jouw voet zit - passen dus!
Dames- en heren wandelschoenen
Uiteraard bestaan er wandelschoenen voor zowel dames als heren. Dames hebben gemiddeld kleinere voeten dan heren. De meeste damesmodellen worden verkocht vanaf maat 36 t/m maat 42. Herenmodellen beginnen meestal bij maat 41 en gaan tot maat 47. Kleinere én grotere maten bestaan wel, maar liggen vaak niet standaard op voorraad. Ga er verder nog vanuit dat een damesmodel een wat smallere leest heeft dan een herenmodel. Heb je een iets smallere of bredere voet, dan doe je er soms goed aan om te shoppen bij het andere geslacht.
Kindermaten
Dames met een heel kleine schoenmaat kunnen soms ook terecht bij de kindermaten (deze gaan meestal tot 36). Deze schoenen zijn goedkoper dan ‘volwassen’ schoenen, maar ze gaan ook minder lang mee. De kwaliteit op het vlak van schokdemping en ondersteuning is vaak wel goed, maar de duurzaamheid niet. De gebruikte materialen, stiksels en lijmen zijn minder sterk, omdat men ervan uitgaat dat kinderen hun schoenen ook minder lang gaan dragen, omdat ze er immers sneller uitgroeien.
De schoen moet als gegoten zitten
Voor iedereen geldt dat een wandelschoen eigenlijk meteen als gegoten moet zitten. De hiel mag niet teveel op en neer gaan en de tenen moet je vrij kunnen bewegen. Hou er rekening mee dat je voet tijdens afdalen een beetje naar voren zal schuiven. Het is dus belangrijk dat je voldoende ruimte overhoudt, zodat ze de voorkant niet gaan raken. In veel speciaalzaken hebben ze een speciale helling waarop je dit kunt testen.
Stap 4: bepaal wat je nog meer nodig hebt
Bij een paar goede wandelschoenen hoort ook een paar goede wandelsokken. De sokken spelen namelijk een grote rol bij het droog houden van je voeten (door transpiratievocht snel af te voeren) en daarmee het voorkomen van huidirritaties en blaren.
Om lang plezier te houden van je wandelschoenen is het belangrijk om de binnen- en buitenkant regelmatig te reinigen. Boswachter Hanne laat zien hoe je dat doet.
Lopen met wandelstokken is een aanrader: het ontlast je knieën en je hebt er twee extra steunpunten bij. In onze webwinkel vind je wandelstokken geschikt voor Nordic Walking, trekkingstokken en accessoires.
Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!
Shop nu
Shop alles voor je wandeling
Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!
Wandelroutes in Nederland
De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.
Downloadnu
ANWB Eropuit app
Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.
Deel deze pagina