Op vakantie met je camper of caravan
De caravan of camper staat klaar, de spullen zijn gepakt. De reis kan bijna beginnen! Zorg voordat je vertrekt dat alles tiptop in orde is. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil met pech langs de weg staan. Zeker niet als je huisje op wielen ook je slaapplek is op vakantie. Vergeet dan ook niet om pechhulp voor je caravan of camper af te sluiten, bovenop je Europa Wegenwacht pakket. Hieronder geven we nog meer handige tips.
6 tips voor vertrek met je caravan of camper
Als je met een caravan of camper reist, let dan goed op de belading voor een veilige rit.
Het is wettelijk verplicht om binnen de maximale beladingslimieten te blijven. Een te zwaar beladen voertuig kan boetes en verzekeringsproblemen opleveren als er iets misgaat. Bovendien kan overbelasting gevaarlijke situaties opleveren, zoals slingeren. Ook kan het schade veroorzaken, wat resulteert in hogere onderhoudskosten en een kortere levensduur van de voertuigen.
Het maximale toegestane gewicht van een camper of caravan staat meestal op het kentekenbewijs of voertuigregistratiedocument.
Kortom, let goed op de belading van je caravan. Houd je aan de gewichtslimieten om veilig en zonder problemen te reizen.
Lekke caravan- en camperbanden zijn een veelvoorkomend euvel op de weg. Of het nu komt door scherpe voorwerpen of gewoonweg door slijtage van de banden. Je kunt zelf de kans op zo'n ongemak flink verminderen. Inspecteer je banden grondig voordat je de weg op gaat.
Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat de banden van caravans of campers nauwelijks slijten omdat ze weinig gebruikt worden. Het klopt dat het profiel van caravan- of camperbanden minder snel slijt, omdat ze jaarlijks gemiddeld maar een beperkt aantal kilometers aflegt. Maar, er is nog iets anders om rekening mee te houden: banden drogen uit na verloop van tijd. Hierdoor worden banden vatbaarder voor barsten en scheuren in het rubber. Dit zorgt ervoor dat de banden kwetsbaarder zijn voor scherpe voorwerpen. Dit vergroot de kans op een lekke band.
Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden staat, raden wij aan ze voor de zekerheid na tien jaar te vernieuwen. Let op: sommige caravanverzekeringen eisen dat ze al na zes jaar worden vervangen. De leeftijd controleer je met de DOT-code op de band. De vier cijfers van deze code geven de fabricageweek en het jaar aan.
Net zoals bij je auto zorgt de juiste bandenspanning van je caravan of camper voor een comfortabele en veilige reis. Te weinig lucht in de banden vermindert het draagvermogen. Te veel lucht gaat ten koste van het rijcomfort. Voor versterkte (reinforced) en C-banden is een bandenspanning tussen de 3,0 en 5 bar ideaal, terwijl CP-banden 5,5 bar nodig hebben. Vraag je dealer om advies of check het instructieboekje voor de specifieke vereisten van jouw banden.
Wanneer je de camper of caravan uit de stalling haalt, kunnen de banden wat afgeplat zijn door het lange stil staan. Bij campers merk je dit direct aan het rijgedrag, terwijl het bij caravans minder duidelijk voelbaar is. Geen zorgen als je wat gehobbel voelt na de stalling. De meeste banden krijgen tijdens de rit hun oorspronkelijke vorm terug door de warmte die ze genereren.
De verlichting van een caravan en camper is belangrijk voor de veiligheid op de weg. Niet alleen 's avonds, bij slecht weer of in het donker, maar ook overdag. Het is daarom slim om voor vertrek goed te controleren of alle lampen werken. Controleer de koplampen, remlichten, richtingaanwijzers, achterlichten en kentekenverlichting.
Om ervoor te zorgen dat de verlichting van je caravan goed werkt tijdens het rijden, moet je de stekker tussen de caravan en de auto correct aansluiten. Mocht de verlichting het dus niet doen, check dan eerst of de stekker juist is aangesloten.
Het is belangrijk om je remmen goed te checken voordat je op reis gaat. Ook tijdens het rijden is het belangrijk om bewust te zijn van je remmen Ga je de bergen in? Dan is het extra belangrijk om tijdens het rijden je remmen met liefde te behandelen. Bergafwaarts rijden vraagt namelijk veel van je remmen. De temperatuur kan flink oplopen en de remmen beschadigen. Rijd daarom rustig, pauzeer regelmatig en laat de remmen even afkoelen. Een goede tip is eerst stevig af te remmen. Daarna rijd je in een lage versnelling om de remmen te laten afkoelen.
Daarnaast is het handig om te weten dat verkeer bergop voorrang heeft op verkeer bergaf. Als je een smalle haarspeldbocht naar rechts nadert tijdens het dalen, laat dan je bijrijder letten op verkeer dat omhoog komt. Wacht zo nodig tot de weg weer vrij is voordat je verder rijdt. Schakel vóór de bocht naar een lagere versnelling. Zo kun je je in de bocht concentreren op het sturen.
Op een goede routekaart staan vaak hellingen aangegeven die voor caravans problemen kunnen opleveren. Bereid je reis goed voor en hou rekening met deze adviezen.
De bergen zijn niet altijd vriendelijk voor je auto. Zonder goed gebruik van je koppeling kan het bergavontuur snel veranderen in een hobbelige rit vol pech. Wij geven je wat tips om probleemloos omhoog te rijden:
- Laat de auto dus niet in een hoge versnelling (dus bij een laag toerental) de berg op rijden. Dit belast de motor te zwaar en kan leiden tot oververhitting. Vuistregel: als je het gas intrapt, moet de auto nog gemakkelijk kunnen versnellen. Versnelt de auto niet of vertraagt hij zelfs? Schakel dan naar een lagere versnelling.
- Probeer bij optrekken vanuit stilstand op een helling de koppeling te ontzien. Zorg voor een zo kort mogelijk 'slipmoment'. Een slippende koppeling slijt snel en gaat stinken. Dit wordt heet en kan leiden tot een verbrande koppelingsplaat.
- Sta je in de file op een helling? Probeer minder te schakelen door meer afstand tot je voorligger te houden. Overbrug het gat in één keer. Of gebruik de ruimte zodat je zoveel mogelijk in de versnelling kan doorrollen. Houd je voet hierbij van de koppeling.
- Rijd je een automaat? Kies dan, zowel bergop als bergaf, voor handmatige bediening en schakel tijdig terug. Zo kan de motor wat meer toeren maken en kan er ook bij afdalen afgeremd worden op de motor. Heb je een automaat met de keuzemogelijkheid voor 1, 2 of 3? Gebruik deze versnellingen om gemakkelijker de berg op te komen. Gebruik ze ook om op de motor af te remmen bij het afdalen.