Verkeerd getankte brandstof
Verkeerd getankt? De Wegenwacht helpt!
Het kan iedereen gebeuren, je huurt of leent een auto die op een andere brandstof loopt. Uit gewoonte pak je de slang bij het tankstation met verkeerd getankte brandstof tot gevolg. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je deze vergissing maakt? En nog belangrijker, hoe kan de Wegenwacht je uit de brand helpen?
Wat gebeurt er eigenlijk als je benzine in een diesel gooit, of diesel in en benzine auto? Yora Rienstra en Wegenwacht Robert kijken hoe ver je dan nog kunt rijden én gooien eens lekker de fik er in.
Pechhulp bij verkeerd tanken
Wanneer je verkeerd getankt hebt, kan je direct een melding voor pechhulp doen. In vrijwel de meeste gevallen zal de Wegenwacht langskomen om het systeem af te tappen. Juist, omdat de Wegenwacht beschikt over voertuigen met een “verkeerd getankt" installatie, kunnen zij je helpen. Met de installatie kan de brandstof op een veilige en verantwoorde manier worden afgevoerd. Andere pechhulpverleners verlenen meestal geen hulp als je verkeerd hebt getankt.
Let op: eigen bijdrage
Bij pech ontstaan door het tanken van een verkeerde brandstof, betaal je een toeslag. De kosten voor eventuele vervolgreparaties zijn voor eigen rekening.
Van verkeerde brandstof tot potentiele schade
De gevolgen van het tanken van de verkeerde brandstof kunnen variëren afhankelijk van je auto en de hoeveelheid verkeerde brandstof die je hebt getankt. Moderne auto's zijn vaak uitgerust met geavanceerde motoren en technologieën die gevoelig kunnen zijn voor verkeerde brandstof. Dit kan resulteren in problemen zoals haperende motorprestaties, startproblemen, oververhitting en zelfs beschadiging van de motoronderdelen. In sommige gevallen kan dit leiden tot dure reparaties als er niet snel wordt ingegrepen.
Benzine bij diesel
Wanneer je bij een dieselauto, uitgerust met elektronische regeling, benzine tankt en daarmee gaat rijden, ontstaat er schade aan het brandstofsysteem, ook al is het “maar een litertje”. Diesel heeft namelijk ook een smerende functie in het brandstofsysteem. Benzine is daarentegen veel schraler en smeert dan ook niet.
Diesel bij benzine
Diesel in een benzinemotor is ook niet aan te bevelen. Dit geldt zeker voor de nieuwere benzinemotoren. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet lekker zal lopen. Daarnaast zorgt de diesel ervoor dat het oliepeil stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter in.
Andere brandstoffen
Naast benzine en diesel zijn er tegenwoordig steeds meer verschillende brandstoffen te verkrijgen. Denk hierbij aan biodiesel, E85 (ethanol) en benzine met toevoeging van een bio component. Kijk voordat je dit soort brandstoffen tankt, in het instructieboekje of de motor daar wel geschikt voor is of vraag dit na bij de Wegenwacht.
Deel deze pagina