Een occasion kopen als zelfstandig ondernemer
Zo doe je dat!
Wil je als ondernemer in je eigen auto rijden, maar hoeft dit niet per se het allernieuwste model te zijn? Overweeg dan om een occasion te kopen. We geven tips om een goede tweedehands auto te vinden en leggen uit hoe je dit fiscaal aanpakt.
Tips om de juiste occasion te vinden
Als je op zoek gaat naar een occasion, dan kom je er al snel achter dat je uit een enorm assortiment kunt kiezen. Bedenk daarom goed wat voor auto bij jou en je bedrijf past en hoeveel geld je wilt uitgeven. Om je een beetje op weg te helpen hebben we veel autotesten online staan. Je kunt hier onder andere filteren op prijs, type brandstof - of elektrisch - en energieklasse.
Heb je een mooie tweedehands auto gevonden? Op onze website vind je koerslijsten die laten zien wat de auto ongeveer waard zou moeten zijn. Kijk daarbij ook naar onze handige kostentool, die uitrekent wat de werkelijke kosten van de auto zijn. Zo ben je goed voorbereid op de maandelijkse kosten qua onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Bij ons eigen occasionaanbod worden bij elke auto de koerslijst, kostentool en eventuele autotesten al vermeld. Wel zo duidelijk!
Op naam van de zaak of als particulier aanschaffen?
Ben je van plan om de auto op naam van de zaak te kopen? De auto komt dan bij het vermogen van je onderneming te staan. Je kunt de aanschafprijs en de overige kosten die je maakt aftrekken van je winst. Indien je een btw-auto koopt - dat zijn occasions die een dealer van een ondernemer heeft gekocht - kun je ook de btw aftrekken als voorbelasting in je btw-aangifte. Koop je een tweedehands auto van een particulier of een margeauto via een dealer? Dan zal er geen btw op de factuur staan en kun je deze kosten niet aftrekken.
Let er op dat als je de auto ook privé gebruikt, je hier bijtelling en btw over moet betalen. Hoeveel bijtelling je moet betalen, hangt af van wat voor auto je aanschaft. Hoe het precies met btw zit, lees je op de website van de Belastingdienst.
Je kunt de auto ook als particulier kopen. Je hoeft dan geen bijtelling te betalen en kunt de auto zowel zakelijk als privé rijden. De aanschafprijs kun je in dit geval niet van je winst aftrekken. Wel mag je € 0,21 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst, mits je dit goed bijhoudt in je administratie.
Lagere bijtellingskosten met de Youngtimer-regeling
Wanneer je een auto op naam van de zaak koopt of leaset en deze ook privé gaat rijden, moet je bijtelling betalen. Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22% van de aanschafprijs. Er geldt echter een uitzondering op de zogenaamde ‘Youngtimers’: dat zijn tweedehands auto’s tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze auto’s hebben een hoger bijtellingspercentage: 35%. Laat dat percentage je niet afschrikken, want in tegenstelling tot de 22% op de cataloguswaarde van nieuwe auto’s, geldt de 35% hier over de dagwaarde van de auto. Deze zal veel lager liggen dan de catalogusprijs die de auto ooit had. We lichten de Youngtimer-regeling voor ondernemers nader toe.
Op zoek naar een occasion
Wil je een occasion kopen? Bekijk ons aanbod op het occasion platform van ANWB. Zoek in het actuele occcasionaanbod van door ANWB geselecteerde autobedrijven naar gebruikte auto's. Filter op verschillende mogelijkheden 'Zekerheden' als BOVAG Garantie, NAP Check, Merkgarantie, 100% Onderhouden of Onderhoudsboekje en vind jouw ideale bedrijfsauto.
Bekijk ook
Auto kopen
Nieuw of tweedehands
Een tweedehands auto kopen
Inruilen of doorrijden