Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zakelijk leasen

Past het leasen van een auto ook bij jouw bedrijf? Bij ANWB Zakelijk Lease vind je aanbod met unieke voorwaarden.

Bekijk aanbod 

Wel of geen BKR-registratie bij het leasen van een zakelijke auto?

Leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease moeten een nieuw private leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreren. Voor ondernemers die zakelijk een auto willen leasen, gelden andere regels. Een zakelijk leasecontract wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR.

BKR-registratie alleen bij private lease

Als zzp’er heb je de keuze tussen private en zakelijke lease. Bij private lease wordt het leasecontract op jouw naam gezet. Je krijgt daarom bij aanvraag een BKR-toetsing en bij het leveren van je auto ook een BKR-registratie. De registratie geldt voor het volledige leasebedrag. Indien je voor zakelijke lease kiest, komt het contract op naam van je bedrijf te staan. In dit geval krijg je geen BKR-registratie, aangezien de registratie persoonsgebonden is. In het artikel Private of zakelijke lease als zzp’er leggen we uit hoe je als zzp’er de keuze maakt tussen private of zakelijke lease.

Een BKR-toetsing en registratie hoeft niet per se nadelig te zijn. Bij het toetsen wordt gekeken of je voor langere tijd een financiële verplichting aan kunt gaan. Indien je geen betalingsachterstanden hebt, toont een BKR-registratie bewijs van goed financieel gedrag. Dit geeft zekerheid aan de leasemaatschappij of een andere kredietgever.

Een hypotheek aanvragen met een BKR-registratie

Wil je in de nabije toekomst een hypotheek aanvragen? Dan kan een BKR-registratie nadelig zijn. De hoeveelheid en hoogte van je betalingsverplichtingen kan namelijk gevolgen hebben bij het aanvragen van een nieuwe lening. Heb je al een hypotheek en wil je daarna een leasecontract aangaan? Dat is meestal geen probleem. Maar omgekeerd betekent het dat het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen lager uitvalt.

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je private leasecontract eerder te beëindigen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. De BKR-registratie verdwijnt dan niet helemaal uit je BKR-overzicht, maar nieuwe aanbieders zien dat de lening niet meer actief is. De lening wordt dan niet meer meegerekend als financiële verplichting en je maximale hypotheekbedrag zal hoger uitvallen dan voorheen. Neem contact op met jouw leasemaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.
 

Zakelijk leasen zonder BKR-registratie

Wil je liever geen BKR-registratie en heb je een eigen bedrijf? Dan biedt zakelijk leasen een uitkomst. Omdat een zakelijk leasecontract op naam van je bedrijf komt te staan, krijg je geen persoonlijke BKR-registratie of toetsing. Wel vindt ook in dit geval een financiële controle plaats, waarbij gekeken wordt naar de financiën van je bedrijf. Zo wordt onder andere naar de jaarrekening van het laatste boekjaar gekeken.

ANWB voor de Zaak biedt in samenwerking met Ayvens zakelijke lease aan. Zowel zzp’ers als mkb’ers kunnen onder aantrekkelijke voorwaarden een zakelijke auto of busje leasen. Je kunt bij ons een bedrijfsauto via operational lease leasen. Dit betekent dat je een vast bedrag in de maand betaalt waarin alle kosten zijn inbegrepen.

Zakelijke lease en bijtelling

Zakelijke lease heeft een aantal voordelen tegenover private lease. Zo mag je alle gemaakte kosten (zoals het gehele maandbedrag) afschrijven van je winst. Omdat het bedrijfskosten zijn, betaal je zo minder inkomstenbelasting. Hierbij is het wel belangrijk dat je minder dan 500 privékilometers in het jaar rijdt.

Rijd je met de leaseauto meer dan 500 privékilometers in het jaar? Dan moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet de auto dan namelijk als onderdeel van je winst. De bijtelling bedraagt 22% van de cataloguswaarde van de auto. Lease je een elektrische auto? Dan betaal je in 2023 16% bijtelling tot een bedrag van € 40.000. Boven dat bedrag betaal je de standaard 22%.

Auto van de zaak

Wil je je werknemers de mogelijkheid bieden om een auto van de zaak te leasen? Dat kan als private lease is inbegrepen in het mobiliteitsbudget. De werknemer kan dit budget dan naar eigen wens inzetten. Omdat in dit geval de werknemer het contract aangaat, zullen zij wel een BKR-registratie krijgen.

De Belastingdienst gaat er in dit geval van uit dat de werknemer de auto ook privé gaat gebruiken. Als werkgever voeg je daarom de bijtelling dan toe aan het salaris, zodat de werknemer de belasting (bijtelling) betaalt. Wil je werknemer de auto enkel voor zakelijke doeleinden gebruiken? Dan kunnen ze het formulier Verklaring geen privégebruik auto bij de Belastingdienst aanvragen. Indien de werknemer dit via een goede ritregistratie kan aantonen, hoeven ze geen bijtelling te betalen.