Hoe werkt operational lease?
Als ondernemer heb je de keuze om een bedrijfswagen te kopen of te leasen. De makkelijkste manier om een auto te leasen is via operational lease. Hiermee rijd je in een nieuwe zakelijke auto voor een vast bedrag in de maand.
Zorgeloos een auto leasen
Met operational lease weet je waar je aan toe bent. Je kiest een bedrijfswagen die bij jou en je werkzaamheden past. Of je nu een elektrische personenauto zoekt of een gepersonaliseerde bestelbus nodig hebt: het kan allemaal. En omdat je voor een bepaalde periode een vast bedrag in de maand betaalt, heb je geen onverwachte kosten.
In deze maandelijkse kosten zitten de kosten van de auto zelf, reparaties en onderhoud, wegenbelasting en een WA-verzekering. Zelf betaal je alleen nog maar de brandstofkosten of laadkosten. Als je als zzp’er of mkb’er via ANWB voor de Zaak leaset, dan is onze zakelijke Wegenwacht uiteraard ook inbegrepen in de kosten.
Een leasecontract sluit je meestal voor 12 tot 60 maanden af. Daarna lever je de auto weer in en kun je als je wilt een nieuwe leaseauto uitzoeken
Voordelen van operational lease
Operational lease heeft een aantal voordelen tegenover het kopen van een auto. De aanschafkosten van een nieuwe auto of grotere bedrijfswagen, zoals een bestelbus, zijn hoog. Je zult hiervoor voldoende bedrijfskapitaal nodig hebben. Ook zal de auto elk jaar in waarde afnemen en zijn de extra kosten, zoals onderhoud en reparatie, voor eigen rekening.
Als je een bedrijfswagen leaset, dan kom je qua kosten nooit voor verassingen te staan. Het beheer en onderhoud geef je uit handen aan de leasemaatschappij. Je loopt daarom als ondernemer geen risico en hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Ook als je geen (start)kapitaal hebt, kun je een auto leasen. Er wordt gekeken naar de jaarrekening van het laatste boekjaar. Als je pas begonnen bent met je bedrijf, dan wordt er gekeken naar je laatste IB-aangifte. Hierdoor is leasen ook mogelijk voor startende ondernemers.
Een ander voordeel van operational lease is dat je altijd in een nieuwe, moderne auto rijdt. Je hebt de keuze uit een ruim aanbod van de nieuwste elektrische, hybride en brandstofauto’s van allerlei merken. En wil je extra opties bij je leaseauto, zoals adaptive cruise control, parkeerhulp of extra comfort tijdens het rijden? De meeste leaseauto’s zijn eenvoudig te personaliseren naar jouw wensen.
Private of zakelijk leasen als zzp’er?
Zzp’ers kunnen kiezen tussen private en zakelijke operational lease. Als je voornamelijk zakelijk autorijdt en je de kosten wilt afschrijven van je winst, dan is zakelijke lease meestal de beste keuze. Je zet de bedrijfswagen op naam van je bedrijf en mag alle kosten opvoeren als bedrijfskosten, zolang je minder dan 500 privékilometers in het jaar rijdt. Om dit aan te tonen moet je een goede ritregistratie bijhouden. Doe je dit niet, dan moet je bijtelling betalen. Voor brandstofauto’s geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde en voor elektrische auto’s 16% (tot € 30.000, daarboven betaal je de reguliere 22%).
Wil je de auto voor zowel zakelijke als privédoeleinden gebruiken? Dan past private lease waarschijnlijk beter bij je. Je kunt de kosten dan niet opvoeren als bedrijfskosten, maar je hoeft geen ritregistratie bij te houden. Wel mag je voor al je zakelijke ritten € 0,21 per km declareren en aftrekken van je winst. Let op: met een private lease contract krijg je - in tegenstelling tot bij zakelijke lease - een BKR-registratie, omdat het contract op jouw naam komt te staan.
Wat voor bedrijf je ook hebt: operational lease is een goede optie om in een nieuwe auto te rijden voor een vast bedrag in de maand. Ook als je zzp’er of een kleine mkb’er bent. ANWB voor de Zaak heeft, in samenwerking met Ayvens, een ruim aanbod aan personenauto’s en bestelbusjes voor iedere ondernemer. Bekijk hier ons aanbod.
Deel deze pagina