Eenvoudig je zakelijke reiskosten beheren met een mobiliteitskaart
Een zakelijke mobiliteitskaart is niet alleen handig in gebruik, het scheelt ook een hoop administratief werk. Geen gedoe met bonnetjes en verschillende abonnementen meer, maar alles eenvoudig op één kaart. We leggen de voordelen uit en geven tips om je reiskosten op te geven bij je opdrachtgever en de Belastingdienst.
Maak je als zzp’er regelmatig gebruik van verschillende mobiliteitsvormen, zoals het OV, een (deel)auto of taxi? Dan zal een mobiliteitskaart je veel tijd besparen. Met één kaart reis je eenvoudig met heel het OV, betaal je je brandstof- of laadkosten en maak je gebruik van deelmobiliteit. Met een goede mobiliteitskaart kun je flexibel én slim reizen. Maar dat is niet alles: een mobiliteitskaart is ook fiscaal slim om te gebruiken.
Alle reiskosten op één factuur
Voor menig zzp’er zorgt mobiliteit voor extra administratieve lasten. Je maakt kosten voor het OV met je OV-chipkaart, bonnetjes van tankkosten moeten bewaard worden en in je mailbox staan allerlei facturen van deelmobiliteit. Dat is met een mobiliteitskaart verleden tijd. Je ontvangt maandelijks een handig overzicht met alle gemaakte kosten. Je hoeft dus geen bonnetjes of aparte bewijzen meer te bewaren: alles staat op één factuur.
Dat is niet alleen handig voor jou, maar ook voor de Belastingdienst. Je ziet namelijk in één oogopslag hoeveel zakelijke reiskosten je gemaakt hebt en hoeveel btw je kunt terugvragen. Als je een mobiliteitskaart van de ANWB afneemt, dan kun je je gebruikskosten altijd digitaal inzien in de online omgeving en in de handige app.
Goed om te weten: je mobiliteitskaart is altijd klaar voor gebruik. Wij zorgen ervoor dat er voldoende saldo op je kaart staat om te reizen wanneer en zoals jij wilt.
Welke reiskosten mag je aftrekken als zzp’er?
Wanneer je als zelfstandig ondernemer reist voor je werk en gebruik maakt van het ov, een auto of andere vorm van mobiliteit, dan mag je deze kosten voor 100% aftrekken. Je kunt de reiskosten verminderen met de winst van jouw bedrijf. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Ook de btw-kosten zijn volledig aftrekbaar. Op de factuur die je van ons ontvangt zie je eenvoudig hoeveel btw je hebt betaald. Deze kun je in mindering brengen als voorbelasting tijdens je btw-aangifte.
Tip: download en bewaar je digitale facturen. De Belastingdienst mag namelijk tot zeven jaar later nog om bewijzen vragen van gemaakte kosten. De facturen die je van ons ontvangt voldoen aan de regels van de Belastingdienst voor zowel de btw-aangifte als de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor hoef je verder niets meer te bewaren en kun je ook niets meer kwijtraken (zoals al die losse bonnetjes!).
Reiskosten declareren bij een opdrachtgever
Heb je afspraken gemaakt met je opdrachtgever over gemaakte reiskosten? Ook dan kun je deze kosten eenvoudig declareren wanneer je gebruik maakt van een mobiliteitskaart. In onze handige online omgeving kun je een uitdraai maken van je gemaakte reiskosten en deze delen met je opdrachtgever. Betaalt jouw opdrachtgever geen reiskosten? Neem dan de verwachte reiskosten op in je uurtarief.
Let op: op reizen in het ov en in de taxi zit 9% btw. Als je deze ook al in mindering brengt tijdens je btw-aangifte, mag je deze kosten niet nogmaals doorbelasten aan je klant. Declareer daarom de gemaakte kosten min btw.
Mkb-bedrijf? Let dan op de nieuwe regels
Per 1 januari 2022 is de wetgeving rondom reiskostenvergoedingen voor bedrijven veranderd. Als werkgever mag je nu alleen nog maar onbelast vaste reiskosten voor je medewerkers vergoeden als zij minimaal 128 dagen (60%) in het jaar naar hun werkplek reizen. Dit biedt twee mogelijkheden: een vaste reiskostenvergoeding of een flexibele reiskostenvergoeding. Onze mobiliteitskaart voor het mkb helpt medewerkers flexibel reizen naar kantoor en klanten.
Lees verder: Wat is er veranderd aan de vaste reiskostenvergoeding in 2022?
Hoe je ook reist: maak het jezelf makkelijk met een zakelijke mobiliteitskaart. Het bespaart tijd en je reiskosten opgeven is zo gedaan. Naast het maandelijkse vaste tarief voor de kaart betaal je alleen voor de ritten en diensten die je daadwerkelijk afneemt. En reis je soms wat minder of niet? De ANWB Mobiliteitskaart is maandelijks opzegbaar.