Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Per dag bepalen hoe je wilt reizen

23 augustus 2020 Meer vrijheid met een flexibel mobiliteitsbeleid

Een kilometervergoeding óf de mogelijkheid om met het ov te reizen. Dit waren jarenlang de twee standaardopties waar werknemers uit konden kiezen. De laatste jaren zijn er een aantal extra mogelijkheden om te reizen op de markt gekomen. Denk aan deelconcepten zoals (elektrische) fietsen, scooters en auto’s en mobiliteitskaarten. Steeds meer mkb-bedrijven houden zich daarom bezig met een flexibel mobiliteitsbeleid.

Niet genoeg parkeerplekken voor alle medewerkers

Een flexibel mobiliteitsbeleid zorgt ervoor dat medewerkers de ruimte krijgen om per dag te bepalen wat de beste manier van reizen is. Zo is een (lease)auto voor sommige werknemers ideaal, maar voor anderen niet nodig. Bedrijven in de grote steden hebben daarnaast niet altijd genoeg parkeerplekken om alle medewerkers met de auto naar kantoor te laten komen.

Martijn van der Valk, accountmanager Greenwheels zakelijk: “We zien dat medewerkers die in het centrum van de steden wonen minder behoefte hebben aan een persoonlijke (lease)auto. Bedrijven kijken daarom naar flexibele mobiliteit voor hun medewerkers. Bijvoorbeeld door het gebruik van de fiets en het ov te stimuleren. Ook autodelen sluit hier goed op aan”.

Belastingregels zo breed mogelijk benutten

Wendy Smit, HR-adviseur bij MKB Brandstof, heeft laten onderzoeken hoe zij de belastingregels omtrent mobiliteit zo breed mogelijk kunnen benutten voor haar medewerkers. “Onze medewerkers bouwen een passiebudget op van 2400 euro per jaar dat ze vrij mogen inzetten. Maatschappelijke doelen liggen MKB Brandstof en onze medewerkers na aan het hart, dus logisch dat het passiebudget ook voor duurzame vormen van mobiliteit gebruikt mag worden. De medewerkers kunnen bijvoorbeeld een fiets of elektrische (bak)fiets aanschaffen vanuit het passiebudget of in plaats van tweede klas, upgraden en eerste klas met de NS reizen”, legt Wendy uit.

Ook fietsgebruik wordt bij veel bedrijven gestimuleerd, om minder medewerkers met de auto te laten reizen. Wendy: “We hebben een aantal fietsen op kantoor staan die medewerkers mogen gebruiken. Ook bieden we de mogelijkheid om een Swapfiets-abonnement af te sluiten en medewerkers met een NS-Business Card kunnen gebruik maken van de OV-fiets. Omdat ons kantoor in het centrum zit, is de auto een minder aantrekkelijke optie om naar het werk te komen”.

Flexibel reizen met een mobiliteitskaart

Een vrij nieuw product dat flexibel reizen mogelijk maakt is de mobiliteitskaart. Hiermee kunnen werknemers gebruik maken van verschillende vormen van vervoer. Een groot voordeel van de mobiliteitskaart is dat werknemers per dag zelf kunnen bepalen hoe ze naar werk reizen. Dat kan de ene dag met een (deel)auto en de andere dag met het ov, eventueel in combinatie met de OV-Fiets.

Ook ANWB Zakelijk heeft een Mobiliteitskaart, waarmee het ov, de OV-Fiets, Greenwheels, Uber, EV-laden, parkeren en tanken betaald kunnen worden. Als werkgever ontvang je maandelijks één factuur met alle gemaakte kosten. Met minimaal één Wegenwacht voor de Zaak pakket kan je meerdere mobiliteitskaarten aanvragen voor jou en je medewerkers.

Op dit moment zijn we de ANWB Mobiliteitskaart aan het vernieuwen. De kaart is vanaf begin 2022 weer verkrijgbaar.

Reizen in tijden van corona

Door corona zijn we anders gaan reizen. Zo zag Greenwheels een toename in het aantal aanvragen naar deelauto’s in de afgelopen maanden. “Mensen zijn het ov gaan vermijden en zoeken naar alternatieven. Nu zal autodelen niet het alternatief voor de trein worden, maar we zien het als complementair aan elkaar. Gezamenlijk kunnen we een compleet pakket bieden aan reizigers voor lange en korte afstanden. Zo kunnen we mensen steeds flexibeler laten reizen,” volgens Martijn.

Een ander voordeel van een flexibel mobiliteitsbeleid en budget is dat eventuele abonnementen en vergoedingen tijdelijk stop gezet kunnen worden. Zoals nu, tijdens de coronacrisis. Wendy: “Vanwege corona werkt bij ons nog steeds bijna iedereen thuis. Daarom hebben we besloten om de abonnementen stop te zetten en de kilometervergoedingen niet uit te keren. De keren dat medewerkers wel naar kantoor komen, kunnen ze de kosten natuurlijk wel declareren”.

Meer vrijheid door extra opties

Door werknemers verschillende opties aan te bieden kunnen ze zelf bepalen hoe ze willen reizen. Dat betekent niet dat alle werknemers hier gebruik van zullen maken. Voor sommigen blijft een auto of het ov de beste optie. Anderen zullen graag gebruik maken van de extra opties die deelconcepten en een mobiliteitskaart te bieden hebben.