Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oud-Alarmcentrale arts geeft opfristraining

3 juni 2024 Huidige artsen leren van de ervaring van vroeger

Piet Burggraaf, oud-anesthesist en repatriëringsarts van de ANWB Alarmcentrale, die een rijke ervaring heeft, gaf onlangs een opfristraining aan huidige artsen bij de Alarmcentrale. Ook deelde hij zijn kennis en verhalen over zijn tijd bij de Alarmcentrale in de jaren ’90.

Oud Alarmcentrale arts Peter Burggraaf te midden van het huidige artsen team

Piet was voor de ANWB een van de grondleggers van het repatriëren van patiënten uit het buitenland. Tussen 1990 en 2000 speelde hij een belangrijke rol in het coördineren, adviseren en repatriëren van patiënten voor de ANWB/VU-combinatie. Nu, als gepensioneerde, blijft hij actief betrokken bij medische kwesties, met name in de Patiëntenraad Transplantatie van het LUMC.

Waardevolle inzichten

Onlangs benaderde Piet de ANWB Alarmcentrale voor input voor een webinar dat hij organiseerde voor transplantatiepatiënten die op reis gaan. Zo is het contact en het idee voor de training ontstaan. Een collega die bij de training aanwezig was vertelt: “Tijdens de training deelde Piet enkele waardevolle inzichten met ons. Zoals dat veel patiënten zich er niet van bewust zijn dat veel van hun medicatie niet lang houdbaar is in het buitenland. Of dat de scanapparatuur op het vliegveld invloed kan hebben op een insulinepompje. Piet benadrukte ook het belang van advies inwinnen bij hun specialist voordat ze op reis gaan en, indien nodig, hulp zoeken van een deskundige”.

Pioniers in luchttransport

Piet deelde ook veel verhalen uit het verleden met de aanwezige artsen. “Hij herinnerde zich dat tijdens zijn tijd als anesthesist in opleiding, bij het VUMC in 1989, dat de repatriëringsactiviteiten overgenomen werden in samenwerking met de ANWB. Destijds was er een enorme toename in de vraag naar repatriëring. Als voormalig militair en duiker was Piet hier enthousiast over. Ze waren pioniers in het organiseren van luchttransport voor patiënten, iets wat voorheen voornamelijk over de weg gebeurde. In die tijd werden veel nieuwe uitdagingen aangepakt waar nog geen kennis over was, zoals altitude medicine en duikgeneeskunde. Piet en zijn collega's moesten nauw samenwerken met instituten die meer expertise hadden”.

Van 125 naar 1830 repatriëringen in een jaar

Bij de ANWB Alarmcentrale fungeerde Piet als medisch adviseur voor ongeveer drie artsen en voerde hij transporten uit. Het succes van de samenwerking tussen de VU en de ANWB leidde tot de oprichting van MMT-helikopters als zijtak voor de ANWB. Destijds, in 1995, voerde de ANWB ongeveer 125 repatriëringen in het jaar uit. Inmiddels is dat aantal aardig gestegen: in 2023 voerde de ANWB in totaal 1830 repatriëringen uit.

“Piet herinnerde zich vluchten waarbij patiënten aan beademing op lijnvluchten werden meegenomen. Zijn langste vlucht was een lijnvlucht van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam met een beademde patiënt. Voor zo'n patiënt werden negen stoelen geblokkeerd en een stretcher geïnstalleerd, met alle beademingsapparatuur onder de stoelen. Gedurende zijn tien jaar bij de ANWB is er nooit een patiënt aan boord overleden. Zijn belangrijkste advies aan ons was: veiligheid staat altijd voorop.

Het voelde als een voorrecht om Piet te mogen ontmoeten terwijl hij zijn oude ANWB-VU bodywarmer droeg: een kledingstuk dat hij vele jaren vol trots heeft gedragen als repatriëringsarts”. 

Bekijk ook

Snellere hulp bij mogelijke besmetting met rabiës
ANWB Alarmcentrale vindt passende oplossingen in complexe situaties
Helikoptervlucht of grondtransport?
Bewonderenswaardige samenwerking na ernstig ongeluk