Dashcam kopen? Hier moet je op letten
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een dashcam wil kopen. Bijvoorbeeld zodat je bewijs hebt bij een ongeluk. Of omdat je bijzondere situaties wilt kunnen vastleggen. Denk je erover na om een dashcam te kopen? Dit zijn de punten waar je op moet letten.
1. Veiligheidsfuncties
Laat je niet leiden door ‘slimme’ snufjes als Lane Departure Warning System, Front Vehicle Departure Warning of Front Colission Warning System (FCWS). Deze werken niet altijd goed en leveren vooral veel irritante piepjes op. Waarschijnlijk zet je deze functies al snel uit. Tijdens ons testwerk functioneerden de genoemde functies van de Xiaomo 70Mai en de Garmin 66W wel goed.
2. Flitswaarschuwingen
Wel handig: flitspaalsignalering. Hiermee word je gewaarschuwd voor flitspalen en roodlichtflitsers door vrijwel heel Europa (m.u.v. van landen waar dit verboden is, zoals Frankrijk, Zwitserland en de Baltische Staten).
3. Parkeermodus
Tijdens de parkeermodus filmt je dashcam als je geparkeerd staat. Dat kan op drie manieren: wanneer er beweging wordt waargenomen door de cam (bijv. passanten), als de cam krachten tegen de auto registreert (bijv. een aanrijding) óf allebei.
Vooral 'motion detection' kan zeer handig zijn: daarmee kun je bijvoorbeeld je oprit of voordeur in de gaten houden. De camera begint dan te filmen zodra er beweging vóór de camera (dus auto) is. Cams met beide functies zijn helemaal ideaal.
4. Permanente voeding
Voor de parkeermodus heb je wel een ‘permanente voedingskabel’ ofwel hardwire nodig (tegen meerprijs, gemiddeld enkele tientjes). Dan voed je de dashcam rechtstreeks vanuit de accu van je auto en kun je een camera de hele nacht of dagen aan laten staan - en dus ook laten filmen. Wanneer de accuspanning te laag wordt, schakelt de camera zichzelf uit.
5. Wel of geen GPS
Tegenwoordig hebben bijna alle dashcams ingebouwde (en soms losse) GPS. Wel zo slim, want een dashcam met GPS levert, indien nodig, meer bewijsmiddel op. Je kunt dan namelijk precies de juiste locatie en gereden snelheid tonen wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden.
6. Geheugenkaart
Koop een grote geheugenkaart. Een kaart van 16GB zit al vol na een dik uur filmen in de hoogste resolutie. Tegenwoordig ondersteunen bijna alle dashcams geheugenkaarten van 128GB of meer. Soms is een micro SD-kaart al bijgeleverd. Kies bij voorkeur voor een snelle geheugenkaart (Class 10 of hoger): dat zorgt voor meer betrouwbare opslag van de beelden.
7. Polarisatiefilter
Op sommige dashcams kun je een polarisatiefilter zetten. Deze vermindert de weerspiegeling van je voorruit en zorgt voor betere beelden, vooral bij zonnig weer. Zit het filter verkeerd gedraaid, dan heb je juist meer reflectie en slechter beeld. Onhandig dus.
8. Sticker of zuignap
Wil je de camera in meerdere auto’s gebruiken? Dan is een dashcam met zuignap handig.
Er zijn ook dashcams met een 'voetje' met sticker. Dat is vooral handig als je de camera in slechts één auto gebruikt en voor langere tijd laat zitten. Let op: de stickers plakken zo sterk dat ze zeer lastig te verwijderen zijn.
9. Bediening via app met wifi
Tegenwoordig kun je vrijwel alle dashcams met behulp van wifi verbinden met een app. Bijvoorbeeld om instellingen te wijzigen en om beelden eenvoudig over te zetten naar je telefoon.
Sommige cams hebben geen schermpje en kun je vrijwel uitsluitend bedienen via een app. Dat werkt niet altijd vlekkeloos: verbinden verloopt soms traag of mislukt helemaal. Wij adviseren een cam met schermpje en knopjes.
10. Een of twee richtingen filmen
Wil je de weg écht goed in de gaten houden, dan koop je een dual dashcam. Dan heb je naast een camera op de voorruit ook een camera op de achterruit. Je filmt dan dus beide kanten op.
Bestel jouw dashcam bij ANWB
Op zoek naar een kwalitatief goede dashcam? Ook daarvoor kun je bij ANWB terecht.