Brandstofprijzen, accijnzen en btw
Betalen voor het gebruik van een auto
Meer dan de helft van wat je betaalt voor benzine, gaat naar het Rijk in de vorm van accijns en btw (belasting op de toegevoegde waarde). Het grootste deel van die btw wordt geheven over de accijns, die meer dan de helft van de brandstofprijs uitmaakt. Belasting op belasting dus. Via deze belastingen betaal je voor het gebruik van een auto: als je niet rijdt, koop je ook geen brandstof. Overigens zijn diesel en LPG qua accijns in verhouding goedkoper.
Accijns: vast bedrag per liter
Accijns is een vaste heffing van de overheid op onder meer brandstof. Om burgers tegemoet te komen in de hoge brandstofkosten, is de accijns tijdelijk verlaagd. Deze verlaging blijft gelden in 2025. Ook wordt in 2025 geen inflatiecorrectie toegepast.
Dit betekent dat de accijnstarieven voor 2025 niet veranderen. De accijns per liter bedraagt voor ongelode benzine 78,91 cent, voor diesel 51,63 cent en voor LPG 18,62 cent.
Btw 21%
Over de brandstofprijs, inclusief accijns, heft de overheid btw. Die is voor brandstof 21%. Omdat het een percentage is, beweegt het btw-bedrag mee met de brandstofprijs.
Productiekosten
De productiekosten van benzine bedragen ongeveer 38% van het totaalbedrag aan de pomp, aldus United Consumers. Dit bedrag kan schommelen, omdat het voor een deel bepaald wordt door de prijs van ruwe olie.
Winst 8%
Volgens dezelfde bron is ongeveer 9% van het totaalbedrag winst, zowel voor de oliemaatschappij als voor de pomphouder.
Met de ANWB Onderweg app kun je op een smartphone onder meer de laagste brandstofprijs in je directe omgeving opzoeken.