5 meest gemaakte fouten tijdens tanken
Zo tank je foutloos
Even snel je tank vullen aan de pomp, dat gaat vaak op de automatische piloot. Soms ben je in gedachten of even afgeleid en sta je aan de verkeerde kant van de pomp. Het gebeurt zomaar dat je per ongeluk benzine in plaats van diesel tankt. Zo voorkom je de deze vergissingen en doen we er nog een paar goede tips bij.
1. Aan de verkeerde kant van de pomp staan
Je kent het wel, rij je het tankstation op en ben je vergeten aan welke kant je dop ook alweer zit. De slang over de dak van je auto trekken lukt ook niet zomaar, de meeste slangen redden dat niet.
Tip: op je brandstofmeter op je dashboard staat naast het pompicoontje een klein pijltje. Dit is de kant waar de brandstof erin gaat. Op de foto hierboven zie je zo'n pijltje. Bij deze auto zit de tankdop dus aan de linkerkant. Staat er geen pijltje? Dan geeft de plaats van de slang op het icoontje aan waar bij de auto de vulopening van de tank zit.
2. Verkeerde brandstof tanken
Vooral bij huurauto’s en dan komt benzine meestal in een dieselmotor terecht. Omgekeerd kan bijna niet, omdat het mondstuk van de dieselpistool niet in de benzinetankopening past.
Overkomt het je? Start de auto niet en bel de Wegenwacht. Want als de verkeerde brandstof in de motor komt, ben je duizenden euro’s reparatiekosten verder. Laten leegpompen is het enige devies. En denk ook niet: er zit maar een klein beetje verkeerde brandstof in. Want ook dat komt je duur te staan!
Biodiesel tanken
Wil je biodiesel tanken? Check dan eerst het onderhoudsboekje van je auto of die daarvoor geschikt is.
3. Tanken met motor aan
Tank niet met een draaiende motor. Dat is niet alleen slecht voor het milieu en je portemonnee, er is ook een verhoogd risico op brand. Als de motor draait wordt er statische elektriciteit gegenereerd wat brandstofdampen kan laten ontbranden.
4. Tanken tot het randje
Tank niet tot aan het randje van de vulopening, want dat gaat vaak gepaard met gemors en geknoei. Dus tank tot één of twee ‘kliks’ waarmee het vulpistool aangeeft dat de tank vol zit. Dat is ook de veilige manier van tanken zoals een autofabrikant dat vaak in de handleiding voorschrijft.
5. Bellen tijdens het tanken
Doordat er ontvlambare dampen ontsnappen tijdens het tanken, is bellen tijdens het tanken niet toegestaan. De mobiele telefoon is namelijk een elektrisch toestel en kan kleine vonkjes veroorzaken. Een brand hierdoor is in de praktijk nog niet ontstaan, maar waarom zou je het risico nemen?
Goedkoop tanken
Wil je weten waar je het goedkoopst kunt tanken? Download dan de Onderweg app. Hierin vind je de goedkoopste tankstations onderweg.