Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo onderhandel je over de prijs van een occasion

Tips om buikpijn tijdens een verkoopgesprek te voorkomen

Breekt bij jou ook het klamme angstzweet uit wanneer je moet onderhandelen over de prijs van een occasion? We geven je tips en tricks om steviger in je schoenen te staan tijdens de onderhandeling.

Voor je gaat onderhandelen: check de waarde

Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke onderhandelingspositie hebben. Zoek daarom van tevoren uit wat de auto die jij op het oog hebt ongeveer waard is. De makkelijkste manier om dit te doen, is met de ANWB Koerslijst. Vul het kenteken van de auto in en de tool geeft je een schatting.

Kijk ook wat er gevraagd wordt voor vergelijkbare auto's, bijvoorbeeld op het ANWB Occasion platform. Zoek hiervoor op eenzelfde bouwjaar en een vergelijkbare kilometerstand. Zo heb je een idee hoeveel je kunt afdingen op de auto.

Eerst een proefrit, dan pas onderhandelen

De gouden regel bij het onderhandelen over een auto: heb het pas over prijzen nadat je een goede proefrit hebt gemaakt én hebt geïnformeerd naar gebreken. Een verkoper is verplicht om bij hem bekende gebreken te melden. Vraag dus altijd naar de staat van onderhoud en de te verwachten onderhoudskosten. Deze informatie kun je gebruiken in de onderhandelingen over de prijs. 

Tips om te onderhandelen met een dealer of handelaar

Heb je een auto op het oog bij een dealer of handelaar? Dan is de eerste vraag bij het onderhandelen waarschijnlijk: 'Wil je je huidige auto inruilen?'. Of je wel of geen auto inruilt, heeft namelijk invloed op de manier van onderhandelen.

Onderhandelen bij inruil

Ruil je je eigen auto in, pak het onderhandelen dan als volgt aan:

  1. Zoek uit wat jouw eigen auto waard is, als je die wilt inruilen. Ook hiervoor kun je het beste kijken in de ANWB Koerslijst en op het ANWB Occasion platform.
  2. Ga nooit in op het eerste bod. De verkoper anticipeert erop dat je dit niet doet. Kortom: er zit nog meer in.
  3. Laat je niet verleiden om als eerste een bedrag te noemen voor de auto die je inruilt. Laat de verkoper dat maar doen. Dan kun jij reageren en een hoger tegenbod noemen. Omgekeerd zal de verkoper immers extra laag inzetten, omdat hij er op rekent dat jij meer wilt.
  4. Als er geen beweging zit in de hoogte van de inruilwaarde, begin dan over het omlaag brengen van de prijs van de occasion die je wilt kopen. Voor de verkoper zijn het overigens communicerende vaten: óf de inruilwaarde omhoog óf de prijs van de occasion omlaag. Toch heeft het zin om over beide te beginnen: onder druk wordt immers alles vloeibaar.
  5. Reken altijd uit wat de combinatie is van de inruilwaarde en de eventuele korting op de occasion. Ben je slecht in hoofdrekenen, schroom dan niet een rekenmachine te gebruiken of die gewoon te vragen aan de verkoper. Je gaat veel geld uitgeven, dus de verkoper begrijpt dat je bedragen wilt narekenen (dat doet hij zelf ook).

Goed om te weten: een auto inruilen is makkelijk, maar levert vaak minder op dan wanneer je 'm zelf verkoopt. Maak deze afweging dus van tevoren. 

Onderhandelen zonder inruil

Koop je een auto zonder inruil, dan is dat een goed argument om de prijs van de occasion te verlagen. De verkoper loopt dan immers geen risico en hoeft niet allerlei handelingen te verrichten (lees: kosten te maken) om weer van jouw inruiler af te komen.

Onderhandelen over de prijs is in de huidige markt vaak lastig, maar je kunt soms wél onderhandelen over extra’s. Zo kun je voorstellen om de prijs van de occasion te laten zoals hij is, mits er bijvoorbeeld (aantoonbaar!) een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Zijn de banden versleten, dan kun je ook om een nieuwe set banden vragen. Of om een extra set winterbanden.

Je kunt ook de (bijna verlopen) APK in de strijd gooien. Vraag om een gratis nieuwe APK waarbij eventuele reparaties meteen worden uitgevoerd. Gaat een verkoper twijfelen, dan zegt dat direct ook meer over de werkelijke staat van de auto.

'Ik ga dit even overleggen'

Als de verkoper jouw bod niet zelf wil of mag accepteren, weet je dat je het onderste uit de kan hebt gehaald. Nu maar hopen dat zijn manager of de directeur akkoord gaat met jouw bod.  

Tips om te onderhandelen met een particulier

Het onderhandelen met een particulier gaat anders in zijn werk. Dit zijn onze tips:

  1. Bij een particulier kun je eigenlijk alleen over de prijs zelf onderhandelen. Die kan dus maar beter zo laag mogelijk zijn.
  2. Eventueel kun je wel onderhandelen over een bijna verlopen APK. Gebruik dit bijvoorbeeld om de prijs te drukken. Of geef bij het onderhandelen bijvoorbeeld aan dat je akkoord gaat met de prijs, mits de verkoper de auto voor de verkoop APK laat keuren. Wacht dan wel met betalen en overschrijven tot dat daadwerkelijk is gebeurd.
  3. Een particulier wil doorgaans zo snel mogelijk van zijn auto af. Het kan helpen als je zegt dat je nog een soortgelijke auto hebt gezien voor dezelfde prijs, waar je ook nog even wilt gaan kijken.
  4. Cash betalen kan de deal sneller rond maken. ‘Ik stel voor dat ik de auto nu meteen van je koop en cash betaal, als jij nog een x-bedrag van de prijs afdoet.’ 

Andere tips bij het onderhandelen over een auto

  • Lijken jullie er niet uit te komen? Besef dat je altijd nog kunt weglopen. Er staan ongetwijfeld meer auto’s te koop van het merk en type dat jij op het oog hebt. Het dreigen met weglopen kan de verkoper een zetje geven om toch nog met je door te onderhandelen.
  • Laat je niet onder druk zetten door verkooppraatjes zoals ‘Er komt vanmiddag nog iemand kijken, dus je moet snel beslissen’. 
  • Wees streng voor jezelf en houd je aan het bedrag dat je maximaal wilt uitgeven.
  • Leg de afspraken die je hebt gemaakt altijd vast op papier en/of e-mail. Zeker als je bij een particulier koopt is dat extra belangrijk. Zo voorkom je onenigheid achteraf.

Deal gesloten? Tijd voor de verzekering

Is de deal rond? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om na te denken over je autoverzekering. Je mag namelijk niet zonder verzekering met je nieuwe auto de weg op.

Verzeker je auto via ANWB

Bij de ANWB kun je ook een autoverzekering afsluiten.

  • Geen eigen risico
  • 24/7 hulp van de ANWB
  • Tot 80% no-claim korting
Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.