Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips koop van een particulier

Het kan voordelig zijn een fiets, auto, caravan of motor van een particulier te kopen. De koopprijs is vaak lager dan bij een professionele verkoper. Een nadeel kan zijn dat de verkoper minder kennis heeft van het product. Daarnaast kan het lastiger zijn je recht te halen als je van een particulier koopt dan wanneer je van een professional koopt.

Aankoop van een gebruikt motorvoertuig

Onderzoeksplicht

Een koper heeft een onderzoeksplicht. Controleer daarom het voertuig dat je wilt kopen en doe een proefrit. De kilometerstand kun je controleren via de website van de RDW. Daarvoor heb je alleen het kenteken nodig. Laat eventueel een aankoopkeuring doen.

Prijs

Je kunt de prijs vergelijken op internet en de ANWB koerslijst raadplegen, zodat je weet of de vraagprijs redelijk en/of gebruikelijk is. In de koerslijst staan o.a. de prijzen die handelaren gemiddeld vragen voor gebruikte auto's.

Koop gesloten?

Een koop is gesloten zodra beide partijen het eens zijn over de koop. Dit kan schriftelijk of mondeling. Het is verstandig om de afspraken op papier te zetten. De koper moet het voertuig afnemen en de aankoopsom betalen. De verkoper moet de auto leveren. Bij de koop geldt geen bedenktijd.

Gebruik één van onze modelcontracten.

Kenteken overschrijven

Ben je de verkoper van het voertuig? Ga samen met de koper naar het kentekenloket of schrijf het voertuig online over via DigiD. Laat de koper niet in zijn eentje het voertuig overschrijven, want dat is een groot risico. Er is geen garantie dat de koper de auto op zijn naam zet. Ontstaat hier een geschil, dan is het afdwingen van de overschrijving niet gemakkelijk. Lees hier de procedure voor overschrijving.

Gebreken

Ook als een particulier een auto verkoopt, moet hij instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kun je hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of overeenkomst te ontbinden moet je bewijzen dat de verkoper dingen heeft verzwegen. In de praktijk is dat vaak lastig, omdat van een particuliere verkoper in redelijkheid niet verwacht kan worden dat hij veel kennis heeft over de technische staat van het voertuig. Van een professionele verkoper mag juist wel worden verwacht dat hij op de hoogte is van de technische staat van het voertuig. 

Koop via een makelaar

Ook al verloopt de koop van bijvoorbeeld een auto via een automakelaar, dan blijft het de koop van een particulier. De makelaar is slechts bemiddelaar. Bij gebreken na de koop spreek je dan ook niet de makelaar maar de particuliere verkoper aan.

Als het voor de koper onduidelijk is dat er slechts sprake is van bemiddeling door het autobedrijf en er onvoldoende melding wordt gemaakt van deze zogenoemde consignatie verkoop, kan een particuliere koper de tussenpersoon soms wel aanspreken voor eventuele gebreken. 

Aankoop van een gebruikte fiets

Onderzoek wat je koopt

Doe onderzoek naar de fiets die je wilt kopen. Maak een proefrit en denk aan de volgende punten:

  • Is de fiets veilig
  • Zijn frame- en slotnummer leesbaar
  • Zijn er 2 sleutels aanwezig
  • Is de prijs redelijk

Koop bij een fietsenwinkel

Koop je de gebruikte fiets bij een fietsenwinkel, dan mag je er vanuit gaan dat je een deugdelijke fiets koopt die niet gestolen is. Laat de gemaakte afspraken op papier zetten met daarbij een vermelding van het slot- en framenummer en een omschrijving van de fiets. Vraag ook om een betalingsbewijs.

Koop van een particulier

Koop je van een particulier vraag dan om de oorspronkelijke aankoopbon van de fiets. Zet de gemaakte afspraken op papier en teken hier beiden voor. Noteer daarbij ook de gegevens van de verkoper. Mocht er iets mis zijn met de fiets of blijkt deze gestolen, dan weet je de verkoper in ieder geval te vinden. Krijg je geen gegevens van de verkoper dan is het verstandiger om niet te kopen.

Check het fietsdiefstalregister

Via het fietsdiefstalregister van de RDW kun je checken of de aangeboden fiets bij de politie als gestolen geregisteerd staat. Voor het checken heb je het merk en framenummer of chipnummer nodig. Vraag deze voorafgaand aan de koop aan verkoper. 

Meer informatie:

Het kenteken overschrijven

ANWB Modelcontracten

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!