Gasklep
Een benzinemotor draait op een mengsel van brandstof en lucht. Die lucht komt de motor binnen via een gasklep. Een klein, maar heel belangrijk onderdeel. De gasklep reguleert de hoeveelheid lucht die de motor ingaat. Raken de gasklep en het gasklephuis vervuild, dan gaat de motor slecht lopen.
Hoe werkt een gasklephuis?
Het gasklephuis zit tussen het luchtfilter en de motor. De gasklep bedien je via het gaspedaal; hoe verder je dat intrapt, hoe meer lucht er naar de motor kan. Tegelijkertijd berekent de motorcomputer hoeveel brandstof er naar binnen moet om tot een optimaal mengsel van lucht en benzine te komen. Er is geen mechanische verbinding tussen de gasklep en het gaspedaal, dat gaat via een computer en een aantal sensoren.
Er zijn ook benzinemotoren zonder gasklep. De inlaatlucht wordt dan gereguleerd door inlaatkleppen waarvan de lichthoogte (hoe ver ze open staan) en de timing kunnen variëren.
De symptomen van een vervuild gasklephuis
Is het gasklephuis vervuild, dan gaat de motor slechter draaien. Het stationaire toerental kan onregelmatig zijn waardoor de motor dus een beetje schokt. Nog duidelijker is het te merken wanneer de motor inhoudt of misschien zelfs afslaat nadat je gas geeft. Wat ook samenhangt met een goede werking van het gasklephuis, is de cruisecontrol. Door een vervuild gasklephuis kan die uitvallen. Het komt voor dat het motorlampje gaat branden als er iets met de gasklep of de gaskleppositiesensor aan de hand is.
Het gasklephuis reinigen
Wat vervuild is, kan natuurlijk ook weer schoon worden. Dat geldt ook voor het gasklephuis. Soms is dat voor de garage een kleine ingreep, maar niet altijd. Dat heeft vooral te maken met de bereikbaarheid van het gasklephuis. Na demontage kunnen het gasklephuis en de invoerkanalen met een speciaal middel worden gereinigd. Is dit niet meer mogelijk, dan zit er niets anders op dan een nieuwe te monteren. Of het gasklephuis opnieuw ingeleerd moet worden, is afhankelijk van het merk en type auto. Daar is speciale apparatuur voor nodig.
Wat kan je zelf doen?
Alleen een geoefend automonteur kan met een gasklephuis aan de slag. Er zijn wel ‘how to’-video’s over het schoonmaken van het gasklephuis. Onze tip is om eerst rustig te bekijken hoe alles is ingebouwd, en of je het zelf zou kunnen doen. Bij elke twijfel en om eventuele schade te voorkomen is het advies om het uit te besteden aan een garage.
Gasklephuis of EGR?
Naast de gasklep heeft de motor ook een EGR-klep. Die afkorting staat voor: exhaust gas recirculation. Ofwel uitlaatgasrecirculatie. Een deel van de uitlaatgassen gaat terug de motor in, voor een schonere verbranding. Het laat zich niet zo moeilijk raden dat deze klep ook vervuild raakt en dat leidt tot ongeveer dezelfde symptomen als een vervuild gasklephuis. Reinigen is minder eenvoudig en soms niet meer mogelijk.
Wat kost een gasklep?
De kosten voor reiniging of vervanging van het gasklephuis variëren sterk, afhankelijk van de prijzen van het onderdeel (tussen de € 300 en € 1000) en de tijd die nodig is om het gasklephuis te demonteren, reinigen en weer terug te plaatsen.
Vervangend vervoer nodig?
Staat je auto voor langere tijd bij de garage vanwege een kapotte gasklep en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij de ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.
Deel deze pagina