Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof bijvullen: zo doe je dat

Koelvloeistof is essentieel om je motor op de juiste temperatuur te houden. Dat de warmte van jouw motor wordt afgevoerd, komt namelijk onder andere door de koelvloeistof. Reden om het peil elke maand te controleren en eventueel bij te vullen.

Zelf de koelvloeistof controleren en bijvullen

Het controleren en bijvullen van de koelvloeistof in je auto kun je uitbesteden aan de garage, maar je kunt dit ook prima zelf. De Wegenwacht maakte een handige video en een stappenplan.

Stap 1

Zorg dat je auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je het koelvloeistofniveau gaat controleren. Zorg dat er vooraf niet met de auto is gereden; bij een warme motor kan de vloeistof met kracht naar buiten komen, waardoor je lelijke brandwonden kunt oplopen!

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar het koelvloeistofreservoir zit.

Stap 3

Open de windhaak. Open vervolgens de motorkap en zet deze op de standaard.

Stap 4

Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum, dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Check ook de koelventilator

Om een oververhitte auto te voorkomen is het niet alleen belangrijk om de koelvloeistof bij te vullen. Zorg ook dat je regelmatig checkt of de koelventilator goed werkt

Wat is koelvloeistof?

Koelvloeistof is een kant-en-klaar koelmiddel voor de motor. Het bestaat uit water, antivries, een smeermiddel en toevoegingen om roest en schuimvorming in het koelsysteem te voorkomen.

Verschillende soorten koelvloeistof

Er bestaan meerdere soorten koelvloeistof zoals G10 (geel), G11 (blauw/groen),  G12 (rood/roze), G12+ (paars) of G13 (roze/lila). Verschillende soorten koelvloeistoffen mengen is over het algemeen niet aan te raden. Zoek daarom in het instructieboekje van jouw auto op welke soort jij moet hebben voordat je zomaar een fles aanschaft.

In verreweg de meeste gevallen geeft de fabrikant de koelvloeistof een specifieke kleur mee. Zo kun je herkennen om welke soort koelvloeistof het gaat en wordt verwarring voorkomen.

Bestel de juiste koelvloeistof 

Bijvullen met water: kan dat?

Zeker in combinatie met hoge buitentemperaturen en een zware belasting van de motor (caravan erachter, lichte helling file rijden met airco vol aan) kan het voorkomen dat de motor van je auto oververhit raakt. In dit soort noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Daarna moet je wel zo snel mogelijk met je auto naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen.

Waarom moet je de koelvloeistof controleren?

Koelvloeistof neemt de warmte van de motor op en voert het af, om het uiteindelijk in de radiateur door rijwind te laten afkoelen. Het is dus essentieel om de motor op de juiste temperatuur te kunnen houden. 

Als er te weinig koelvloeistof in het systeem aanwezig is, kan de motor oververhit raken en sta je al gauw voor een dure reparatie. Als je regelmatig koelvloeistof moet bijvullen, laat de garage dan het koelsysteem controleren en zo nodig repareren. Dat geldt ook voor een ernstig inwendig vervuild en vettig expansietankje. Dan is er ook iets aan de hand.

Hoe lang gaat koelvloeistof mee?

In veel gevallen moet koelvloeistof in het kader van onderhoud ververst worden, bijvoorbeeld na een jaar of 6 of bij 150.000 km. Een ververstermijn is in het onderhoudsschema opgenomen en is dus afhankelijk van merk en type auto. Er zijn ook merken die inmiddels longlife koelvloeistof toepassen, waarbij verversen dus niet meer hoeft. Dit zijn koelvloeistoffen met de codes G12 of G12+.

Wat kost het verversen van koelvloeistof?

Een liter koelvloeistof om zelf bij te vullen begint bij pakweg 8 euro per liter, uiteraard ook afhankelijk van welk type het betreft. Verversen bij de garage of dealer kost minimaal 150 euro, waarna het koelsysteem ook nog ontlucht moet worden.

Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Heb je vragen over het controleren of bijvullen van de koelvloeistof? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen voor technisch advies. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp. 

Kies jouw Wegenwacht pakket 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf294,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in één app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren, hotel boeken, pech melden en meer.