Wat is private lease?
Privé leasen is steeds meer in opkomst en steeds meer partijen bieden het aan. Maar wat is private lease nu precies, welke kosten zitten er in het maandbedrag en wat zijn de voor- en nadelen?
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades. Deze betaal je zelf.
Ook de periode waarvoor je wil leasen, bepaal je zelf. Je kunt vaak kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden. Het maandbedrag is inclusief de kosten voor:
- Reparatie en onderhoud
- Allriskverzekering
- Motorrijtuigbelasting (wegenbelasting)
- Onderhoud, bandenvervanging, schadeherstel en glasreparatie
- Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
- Afschrijvingskosten
- Pechhulp
Naast de brandstofkosten zijn verkeersboetes vanzelfsprekend ook voor eigen rekening, net als parkeerkosten en bezoekjes aan de wasstraat. Voor de belastingaangifte verandert er niets, anders dan bij zakelijk leasen hoef je met private lease geen fiscale bijtelling te betalen.
Voor- en nadelen
Over het algemeen brengt Private Lease meer voordelen dan nadelen met zich mee. Toch zijn er een aantal zaken die nadelig kunnen uitpakken als je niet eerst goed verdiept in de voorwaarden van een aanbieder.
De voordelen van ANWB Private Lease
- Je betaalt per maand een vast bedrag waar alles in zit, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan voor reparaties en onderhoud.
- Zonder je spaargeld aan te breken kun je een nieuwe auto rijden. Je bent niet in één klap een groot bedrag kwijt.
- Er is geen aanbetaling of slotsom vereist.
- Na afloop van de leaseperiode kan je de auto gewoon inleveren. Dus geen gedoe met inruilwaarde en verkopen.
- Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren. Niet bij iedere aanbieder kun je daar even gemakkelijk onder uit.
- Als je meer kilometers rijdt moet je daar logischerwijs voor betalen. Hoe die betaling geschiedt verschilt ook per leasemaatschappij.
- De auto wordt nooit jouw eigendom, de restwaarde is dus niet voor jou.
- Je reeds opgebouwde schadevrije jaren blijven behouden, maar de no-claim korting kan komen te vervallen. Dat hangt van de verzekeraar af.
Wat is private lease niet?
Er zijn een aantal vormen van lease in de omloop die qua naam lijken op private lease, maar toch heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld financial lease en short lease. Zo zijn er nog een aantal varianten van lease op de markt. Een korte uitleg van deze verschillende vormen:
Shortlease is een huurcontract voor een auto van meer dan 30 dagen (en meestal minder dan 2 jaar). Handig als je tijdelijk een (andere) auto nodig hebt. In tegenstelling tot een vast leasecontract, is shortlease flexibel en eerder op te zeggen. Het grote verschil met private lease is dat door de korte looptijd het maandelijkse leasetarief een stuk hoger is. Meer over shortlease.
Zakelijk Leasen lijkt op private leasen. Er is een vast maandbedrag, geen onverwachte onderhoudskosten en altijd vervangend vervoer. Extra handig is het benzinepasje waarmee je kan tanken, zodat je geen bonnetjes hoeft te bewaren. Bij een zakelijke leaseauto betaal je echter wel bijtelling op basis van de CO2 die je uitstoot. Oplopend van 4% bij een heel zuinige (elektrische) auto tot 25% voor een ‘zware’ vervuiler. Als zakelijke leaserijder betaal je alleen de bijtelling en dat maakt zakelijk leasen interessant, want je kunt zomaar uitkomen op een maandelijks bijtellingsbedrag van minder dan honderd euro. Een nadeel kan zijn dat sommige werkgevers het privégebruik van de leaseauto beperken tot bijvoorbeeld 10.000 kilometer. Wil je meer rijden, dan betaal je per kilometer en dat kan flink oplopen. Financial lease werkt net even anders dan Private Lease.
Een nieuwe bedrijfswagen of bestelbus voor de zaak leasen. Dat kan met ANWB Zakelijke Lease.
Bij een financial lease-constructie blijft de leaseauto juridisch gezien van de leasemaatschappij totdat je de laatste maandelijks termijn (en eventueel slottermijn) hebt betaald, maar ligt het economisch eigendom intussen bij jou. Heb je een eigen onderneming, dan mag je de kosten van de leasewagen dan ook aftrekken als investering, Aan het einde van de looptijd van het leasecontract wordt de leasewagen jouw eigendom.
Bij een huurkoopregeling betaal je maandelijks een aflossingsbedrag. Maar de auto wordt juridisch pas je eigendom als de allerlaatste termijn is betaald. Als je niet aan je verplichtingen kunt voldoen wordt 'jouw' auto in beslag genomen. Bovendien ben je dan ook ál het geld kwijt dat je daarvoor al hebt afgelost. Het is vaak voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten, dan is de auto direct van jou.
Huurkoop wordt door sommige autodealers wel eens aangeprezen als Private Lease. Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto. De maandelijkse lasten zijn bij huurkoop veel hoger dan bij private lease. De ANWB raadt deze constructie af.
Terug naar overzicht Private lease
Deel deze pagina