Faalangst rijexamen
Naast het reguliere rijexamen kun je bij de ANWB rijscholen ook een speciaal faalangst rijexamen aanvragen. Dit faalangstexamen is de perfecte keuze als je bang bent dat de zenuwen jou tijdens het afrijden de baas worden. Op deze pagina vertellen wij jou alles wat je wilt weten over het faalangst examen.
Waarom kiezen voor een faalangstexamen?
Het halen van je rijbewijs is een spannend moment. Niet gek dus dat veel jongeren tegen het rijexamen opzien. Maar wat als de spanning zo hoog oploopt dat je bang bent dat je volledig blokkeert en een black-out krijgt? Dan kun je overwegen om voor een faalangst rijexamen te kiezen. Dit examen is volledig ingericht om extra rust te bieden, zodat jij onder prettige omstandigheden het rijexamen aflegt.
Wat is het verschil met een regulier praktijkexamen?
Het faalangst rijexamen lijkt op het reguliere examen, maar er zijn een paar verschillen:
- Je kunt even pauze nemen om tot rust te komen, een zogenaamde time-out;
- Je wordt begeleid door een speciaal opgeleide examinator;
- Je hebt zelf de keuze of je wilt dat je rijcoach meerijdt of niet.
In totaal heb je 1 uur en 20 minuten voor het faalangst examen. 35 minuten zijn gereserveerd voor de examenrit zelf, de overige tijd is voor een eventuele time-out of rustmoment tussendoor.
Net als bij een regulier praktijkexamen kijkt de examinator of jij de volgende zaken goed beheerst:
- Beheersing van het voertuig
- Kijkgedrag
- Verlenen voorrang
- In- en uitvoegen
- Rijden op kruispunten en rotondes
- Inhalen
- Bijzondere verrichtingen
Een onderdeel van het examen is het zelfstandig naar een bestemming rijden via een navigatiesysteem of de opdracht om naar een bekend punt te rijden. Daarnaast krijg je een situatie bevraging en voer je twee bijzondere verrichtingen uit.
Voor wie is het faalangstexamen?
Het faalangstexamen is bedoeld voor iedereen die last heeft van faalangst voor examens. Natuurlijk kijkt jouw rijcoach van de ANWB rijschool tijdens het lessen met je mee en zal hij of zij het advies geven om voor dit speciale examen te kiezen als je last hebt van angst tijdens de rijlessen.
5 tips voor het faalangst rijexamen
Tip #1 - Een goede voorbereiding…
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is goed om te weten hoe het faalangst rijexamen verloopt. In de basis is het faalangst rijexamen hetzelfde als het reguliere rijexamen. Het grote verschil is dat je een examinator krijgt die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden en je hebt meer tijd om het examen af te leggen.
Tip #2 - Zorg goed voor jezelf
Zorg dat je de nacht voor het examen genoeg slaap krijgt en kies voor een gezond ontbijt. Voeding zoals blauwe bessen, haver, pure chocolade, bananen en noten staan er om bekend dat ze goed zijn voor de concentratie. Bij zenuwen is het verleidelijk om te kiezen voor kalmeringstabletten of medicijnen. Dit raden we af: je weet niet hoe je lichaam hierop reageert en dit kan een negatieve invloed hebben op je alertheid.
Tip #3 – Foutje? Geen probleem
De verkeerde versnelling gekozen of een afslag gemist? Foutjes tijdens het praktijkexamen zijn niet erg, mits je ze op een veilige manier oplost. Blijf dus in alle gevallen rustig. Het grote voordeel van het faalangst rijexamen is dat je een time-out kan aanvragen als er iets niet helemaal goed gaat. Dan bespreek je wat er mis is gegaan met de examinator en ga je daarna in alle rust weer door.
Tip #4 - Zet je angsten op een rijtje
Ook is het belangrijk om te weten waar de angsten voor het rijexamen vandaan komen. Ben je bang om te zakken voor het examen? Voelt het als falen als je de eerste keer niet slaagt? Of ben je bang voor de kritiek van anderen? Schrijf op wat precies je angsten zijn en bespreek ze met je omgeving en je rijcoach.
Tip #5 - Positieve focus
Tot slot onze laatste faalangst rijexamen tip: focus op de positieve kanten. Wat zijn bijvoorbeeld je sterke punten in de auto? Ben je een ster met parkeren? Of krijg je veel complimenten over je rijstijl? Neem deze positieve gedachten mee bij het faalangst examen in de auto. Ga niet aan alles twijfelen, maar ga uit van je krachten. Je kan het examen niet perfect afleggen, het gaat om het algemene beeld wat een examinator van je heeft en of je op een veilige manier keuzes maakt in het verkeer.
Deel deze pagina