Zomerbandentest 2021
Zomerbanden voor middenklassers én grotere middenklassers
Met een VW Golf, zowel een modale uitvoering als een sportieve GTI, kijken we dit jaar naar banden in de maat 205/55 R16 V. Ook grijpen we deze Zomerbandentest 2021 aan om banden te testen die we veel tegenkomen onder grotere middenklassers (het zogenoemde D-segment): 225/50 R17 Y.
Zomerbanden in de maat 205/55 R16 V
Dit jaar hebben we de bandenmaten 205/55 R16 V en 225/50 R17 Y getest. De eerste maat is de meest verkochte bandenmaat en vinden we onder een groot scala auto’s uit vooral de middenklasse. Voorbeelden zijn de BMW 1-serie, 2-serie, 3-serie, Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Opel Astra en Skoda Octavia. Wij kozen als testauto de VW Golf, zowel een sportieve GTI als een mid range uitvoering met een ander onderstel en de TSI motor.
Van de 15 geteste banden in deze maat scoren er 3 goed (4 sterren) die zijn zeer aan te raden. Dit zijn banden die op alle veiligheidsrelevante testonderdelen een goed niveau laten zien. Dan zijn er 11 banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben ten opzichte van een goed niveau. Maar deze banden scoren wel een voldoende scoren (3 sterren) en kunnen we aanraden. Eén band scoort op een testonderdeel onvoldoende, die kunnen we eigenlijk niet aanraden, tenzij je de auto (bijvoorbeeld een klassieker of een cabrio) op dat testonderdeel (nat wegdek) nauwelijks gebruikt. Of je dat moet willen is een tweede, ons eindoordeel is in ieder geval 2 sterren (matig), en daarmee beperkt aan te raden.
De drie banden die 4 sterren scoren geven elkaar op droog wegdek nauwelijks iets toe. In de groep 3 sterren banden zitten wel een aantal banden die het op droog nog beter doen. Dus mochten de rijeigenschappen droog (denk aan stuurprecisie, grip, bochtvastheid, rechtuit stabiliteit) het allerbelangrijkste zijn dan doe je er goed aan daar ook even te kijken. Onze 3 toppers onderscheiden zich met name op nat wegdek. De Continental PremiumContact 6 heeft hier het hoogste gescoord, met vlak daar achter de Semperit Speed-Life 3. De Continental is vooral op het natte testparcour onnavolgbaar. De Semperit heeft een betere weerstand tegen aquaplaning in de bocht. De Bridgestone Turanza T005 kan goed meekomen op nat maar is nergens de beste. Op slijtvastheid hebben de 3 toppers goed gescoord, maar er zijn op dit onderdeel betere banden beschikbaar.
De nummer 4 uit onze test, de Goodyear EfficientGrip Performance 2 steekt op dit onderdeel met kop en schouders boven de rest van het testveld uit. Wel zul je met deze band een aantal lichte tekortkomingen op droog wegdek voor lief moeten nemen. Die liggen op het vlak van de rijeigenschappen. Ook nummer 5 de Kumho Ecsta HS51 heeft door lichte tekortkomingen op droog wegdek maar net een vierde ster gemist. Wel kun je met deze band brandstof besparen, het is de zuinigste uit onze test. Ander sterk punt is de prima weerstand tegen aquaplaning.
Op plek 6 vinden we de Pirelli Cinturato P7. Heel goed gescoord op zowel droog als nat wegdek maar afgewaardeerd door tekortkomingen op slijtvastheid. Hetzelfde zien we bij de nummer 7 Maxxis Premitra 5. Nog beter dan de Pirelli op droog, echt uitmuntend (beste uit de test), ietsje minder dan Pirelli op nat en dan dezelfde tekortkomingen op slijtvastheid en daarnaast ook tekortkomingen op verbruik (hoogste uit de test). Bij de Hankook Ventus Prime 3 K125, onze nummer 8, is de slijtvastheid wel goed en droog is van vrijwel hetzelfde uitstekende niveau als de Maxxis. Alleen zien we hier dan weer tekortkomingen op nat wegdek.
Bij de Fulda EcoControl HP 2 (nummer 9) liggen de accenten net weer iets anders, zeer goede slijtvastheid, maar lichte tekortkomingen op een natte weg en ook op sommige droge testonderdelen. De Nokian Wetproof op nummer 10 is goed op droog en op nat, maar slijt wel erg hard. De BF Goodrich Advantage op 11 is dan weer mooi slijtvast en ook goed afgestemd op droog en ook nog een laag verbruik, maar er zijn tekortkomingen op nat. De Apollo Alnac 4G (12) heeft op zowel droog als nat wegdek lichte tekortkomingen. De Uniroyal RainSport 5 op 13 is een echte regenspecialist, goed tot zeer goed op nat wegdek. Keerzijde zijn dan weer de minder goede prestaties op droog en de tekortkomingen op slijtvastheid. Nummer 14, de Petlas Imperium PT 515 is dan weer een zeer slijtvaste band, maar op droog en op nat wegdek blijft de band behoorlijk ver achter, met her en der ook een onvoldoende. Onvoldoende zijn ook de prestaties van de als laatste geëindigde band uit onze test, de King Meiler Sport 1. Op droog wegdek kan deze band al niet meekomen, op een natte weg zijn de prestaties zwak met een dikke onvoldoende, omdat er zo weinig grip is.
Bij Vredestein was bekend dat de al wat oudere Sportrac 5 voor deze zomer vervangen zou worden door een nieuw product (de Ultrac) die echter nog niet beschikbaar was toen wij aanvingen met testen. Het heeft weinig zin een band te testen die al op het moment van publicatie vervangen is door een opvolger.
Bij Michelin was er iets anders aan de hand. We hadden de Michelin Primacy 4 uitgezocht om te testen en die banden hebben we ook aangekocht. Na aanvang van de test kwamen we erachter dat we een speciale S1 uitvoering van de Primacy 4 aangeleverd hadden gekregen. Uit contact met Michelin bleek het hier te gaan om een speciaal voor Alfa ontwikkelde versie. Deze versie had bijvoorbeeld duidelijk minder profiel om zo zuinig mogelijk te rollen. Michelin gaf aan dat deze S1 versie per jaar 3.000 keer verkocht wordt tegenover de normale Primacy 4 2.000.000 keer. Omdat de prestaties van de (merkspecifieke) Michelin Primacy 4 S1 niet representatief zijn voor de ‘normale’ Michelin Primacy 4 en omdat deze S1 niet veel verkocht wordt hebben we besloten die resultaten niet te publiceren.
Het gebeurt vaker dat bandenfabrikanten op verzoek van autofabrikanten merkspecifieke banden ontwikkelen. Normaal gesproken zijn de merkspecifieke banden wel te herkennen aan een opschrift op de band maar er worden ook wel, per bandenfabrikant, verschillende codes gebruikt. De S1 uit ons voorbeeld waren we nog niet eerder tegengekomen en het stond naast de tekst “rim protection” op de wang van de band, we dachten aanvankelijk dat de code daarop betrekking had.
Bij merkspecifieke banden kan de autofabrikant vragen de band extra goed te laten presteren op bepaalde eigenschappen. In ons voorbeeld van de S1 voor Alfa had de band duidelijk minder profieldiepte om zo zuinig mogelijk te zijn. Dit kan van belang zijn voor de typegoedkeuring van een auto (lagere CO2 uitstoot tijdens typegoedkeuring). Bij banden gaat het verbeteren van de ene eigenschap vrijwel altijd ten koste van een andere eigenschap. In onze tests deed de S1 het niet goed op nat wegdek.
Zoals ons voorbeeld laat zien is het voor consumenten wel oppassen geblazen als je zelf online banden gaat bestellen. Normaal gesproken staat er bij de specificaties op de site wel of het gaat om een merkspecifieke uitvoering maar wij bestelden de normale Primacy 4 en kregen een Primacy 4 S1 geleverd. Wellicht hadden we het vroegtijdig moeten herkennen aan het andere bandenlabel (AA68 waar de Primacy 4 normaal CA68 heeft) maar we zien wel vaker nieuwe labels terugkomen (bijvoorbeeld door een update van de band) dus er gingen niet direct alarmbellen af.
Wel of geen merkspecifieke banden voor jouw auto kiezen ?
Probeer bijvoorbeeld via het bandenlabel uit te vogelen welke eigenschappen anders zouden kunnen zijn. Is de band vooral zuiniger, of stiller ? Minder profieldiepte betekend doorgaans betere prestaties op droog wegdek en een zuiniger en stillere band. Nadelen zijn mindere prestaties op nat wegdek en mogelijk een kortere levensduur (al kan ook het rubbermengsel weer slijtvaster zijn gemaakt). Bedenk verder dat er in merkspecifieke banden meestal geen doorontwikkeling meer zit. Dus als je merkspecifieke banden kiest die speciaal voor jouw auto ontwikkeld zijn, maar je auto is al 10 jaar oud, dan gaat het wel om een stand der techniek van 11 of 12 jaar geleden. Van een nieuw ontwikkelde universele band mag je dan waarschijnlijk meer verwachten.
- wie goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen wil, kan het beste kiezen voor de Continental, Semperit of Bridgestone;
- wie een wat hogere slijtage voor lief wil nemen is goed af met de Pirelli of de Maxxis;
- wie optimale prestaties onder droge omstandigheden wil moet de Maxxis, Hankook of Semperit hebben;
- voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Goodyear en daarna de Fulda de beste keuze;
- voor wie prijs belangrijk vindt zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, adviseren wij Kumho, Maxxis of Nokian. Alternatieven van iets lager niveau kunnen de Apollo of Petlas zijn.
Naar de testresultaten van bandenmaat 205/55 R16V
Zomerbanden in de maat 225/50 R17 Y
Deze band is een maat die we vooral vinden onder grotere middenklassers (het D-segment). Denk aan de Alfa Giulia, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60. Wij kozen als testauto de Audi A4.
Van de zeventien geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vier banden die op geen enkel hoofdonderdeel tekortkomingen hebben en 4 sterren (“goed en zeer aan te raden”) halen. Daarachter een grote groep van twaalf banden die 3-sterren (“voldoende en aan te raden”) halen zodat er een ruimte keus is uit banden die we kunnen aanbevelen. Eén band krijgt een slecht eindoordeel, die raden we af.
Winnaar van de test is de Falken Azensis FK510 met heel goede prestaties op droog én nat wegdek en een prima slijtvastheid. Enige nadeel is het wat hogere verbruik. Nummer 2 Continental PremiumContact 6 blijft niet ver achter en scoort op alle testonderdelen bovengemiddeld. Nummer 3 de Kumho Ecsta PS71 is de expert op het gebied van aquaplaning. Ook op de andere natte onderdelen is deze band sterk. Op droog is hij wat minder dan de andere toppers. Bij nummer 4, de Bridgestone Turanza T005, liggen de sterke punten juist op droog. Hier is de slijtvastheid wat minder.
De groep met 3 sterren-banden laat een wisselend beeld zien waar de tekortkomingen of juist de sterke punten liggen. Voor een goede keuze uit deze groep is het verstandig een goed beeld te hebben van de eigen eisen aan of verwachtingen van een band. Vind je stuurgevoel en precisie belangrijk, kijk dan naar goede scores op het onderdeel “rijeigenschappen droog” (de Michelin en de Pirelli bijvoorbeeld). Heeft een korte remweg op nat prioriteit ? De Semperit is hier de beste uit de test met (noodstop vanaf 80 km/h) bijna 4 meter minder remweg dan het gemiddelde (semperit 32,7 meter, gemiddeld 36,5 meter, slechtste 41,2 meter).
Wil je een band met zo min mogelijk slijtage? De Michelin, Semperit of Esa-Tecar. Vooral graag een stille band? Neem de Falken, Dunlop of Nexen. Zuinig? de Viking of anders de Continental, Kleber of Barum.
- de beste banden uit de test (minimaal goede score op alle hoofdonderdelen) zijn de Falken en de Continental;
- voor wie prijs belangrijk is zolang het niet ten koste gaat van veiligheid kan kiezen voor de Kumho, Nexen, Sava, Laufenn, Viking of Barum;
- wie optimale prestaties op droog wil kan het beste kiezen voor de Michelin of Pirelli;
- wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil moet de Falken of de Semperit hebben;
- voor wie minimale slijtage prioriteit heeft is de Michelin, Semperit of Esa+Tecar de beste keuze.
Naar de testresultaten van bandenmaat 225/50 R17Y
Waarom testen we?
Als je aan nieuwe banden toe bent kun je niet eerst even een proefrit maken. En zelfs als dat zou kunnen heb je daarmee niet het hele plaatje. Een zelfstandige beoordeling (of reviews) van aspecten als afrolgeluid of verbruik is nog wel mogelijk. Maar hoeveel grip er is in een noodsituatie op nat wegdek wordt lastig. Het gevaar zit er in dat een te lange remweg of te weinig grip lang onopgemerkt blijft totdat het, in een noodsituatie, ineens te laat is.
Met onze bandentests proberen wij de banden voor u uit. Samen met onze internationale partners kopen wij (anoniem) een hele stapel banden en slaan aan het uitproberen, onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. Hierbij leggen wij grote nadruk op de prestaties en geboden veiligheid in noodsituaties. Zo kunnen we u gedetailleerd en objectief informeren over welke eigenschappen u van een bepaalde band kunt verwachten. En welke banden we kunnen aanraden en welke niet. In deze tijd van het jaar zijn de zomerbanden weer aan de beurt.
Wat willen we weten?
Een band moet allereerst, onder sterk wisselende dagelijkse omstandigheden, veilig zijn. Daarna komen aspecten als stuurgevoel, afrolgeluid, verbruik en slijtage. Wij testen het hele scala van prestaties van de band, onder alle mogelijke omstandigheden die u kunt tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek testen we remmen, aquaplaning (in lengte- en in dwarsrichting) en dan wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon rijden als in noodsituaties. Dan testen we het geluid van de banden, zowel in de auto, voor inzittenden als bij voorbij rijden, voor omwonenden. Verder natuurlijk het brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van een band. Ook testen we de slijtage per band, niet alleen belangrijke consumenteninformatie maar ook veiligheidsrelevant. Immers een band die te snel slijt heeft al na 10.000 km duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water op de weg.
Een band verdient alleen een goede eindbeoordeling als vastgesteld is dat alle veiligheidsrelevante eigenschappen van goed niveau zijn. In de tabellen werken we met sterren, vier sterren is goed, die banden kunnen we zeer aanraden. Drie sterren is voldoende, die banden zijn veilig en aan te raden. Een band met 5 sterren (op alle onderdelen een zeer goed niveau) hadden we nog nooit in de test. Banden met minder dan 3 sterren raden we beperkt of niet aan.
Zomerbanden
Als de vorst ook ’s nachts uitblijft en de temperaturen overdag in de dubbele cijfers lopen dan rijdt het op zomerbanden veiliger, comfortabeler en zuiniger. Zomerbanden zijn met hardere rubbermengsels, stijvere profielblokken en temperatuurbestendiger opbouw bij hogere temperaturen duidelijk veiliger dan winterbanden. Daarom wordt het afgeraden op winterbanden door te rijden in de zomer of om winterbanden maar volledig af te rijden in de zomer. Dat kan, vooral bij hogere temperaturen in de band en op hogere snelheden snel misgaan.