Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een dashcam installeren: zo doe je dat

Heb je een dashcam gekocht en wil je 'm gaan installeren? Lees dan eerst deze tips voor optimale resultaten.

1. Installeer 'm op de juiste plek

Monteer je dashcam correct: liefst achter de achteruitkijkspiegel, precies midden op de voorruit. Dan belemmert de camera je zicht zo min mogelijk en wordt het beeld zo min mogelijk vervormt.

2. De juiste hoek

Stel de hoek zo in dat er niet te veel lucht in beeld is. Een goede verhouding is 1/3 lucht en 2/3 weg: de horizon zit dan dus boven het midden.  

3. Draden wegwerken

Werk de draden goed weg, zodat je goed zicht houdt. De meeste cams worden geleverd met klemmetjes of een mini-'koevoetje' om de draad achter de bekleding te wurmen.

Gebruik je meerdere apparaten (navigatie, dashcam telefoonlader) koop dan een splitter.

4. Permanente voedingskabel

Heb je een dashcam met parkeermodus, dan heb je een permanente voedingskabel ofwel hardwire nodig. Deze wordt direct aangesloten op je accu of zekeringen in het dashboard. De meeste merken bieden zo'n kabel aan voor de specifieke dashcam. Dat is de beste optie. Een garagebedrijf kan zo'n kabel ook maken voor een klein bedrag aan materiaalkosten. 

Ben je niet erg technisch, laat de installatie dan doen door een garagebedrijf. Zeker bij moderne auto's kan een fout de elektronica flink verstoren.

5. Controleer de instellingen

Gebruik de juiste instellingen. Klinkt logisch, maar zorg dat de camera op de hoogste resolutie staat, de datum goed staat ingesteld en eventuele extra functies aan staan.

GPS-instellingen

Controleer ook of de GPS goed werkt, bijvoorbeeld om je snelheid aan te geven en om GPS-files uit te kunnen lezen in de computer. Dat kan als aanvullend bewijsmateriaal dienen.

Lengte van filmpjes

Vaak kun je de lengte van de filmpjes instellen. Een lengte van 3 tot 5 minuten is ideaal. Dan kun je beelden snel terugvinden, zonder een veelvoud aan kleine bestanden.

6. Test de G-sensor

De meeste dashcams hebben een G-sensor. Dat is een sensor die zeer grote G-krachten registreert en vervolgens een 'noodfilmpje' maakt, bijvoorbeeld als je een aanrijding hebt.

Soms is de sensor zo gevoelig dat voor elke verkeersdrempel of hobbel een apart ‘noodfilmpje’ wordt opgeslagen. Stel de gevoeligheid dan wat lager in.

7. Test de parkeermodus

Test ook de parkeermodus: vooral de bewegingsdetectie. Dan filmt de cam zodra deze beweging registreert. Dat kan of te vaak gebeuren (bijv. veel verkeer, door de wind bewegende bladeren zelfs) of té weinig: sommige dashcams decteren amper beweging in het donker

Gebruikstips

Heb je je dashcam geïnstalleerd? Dan hebben we ook nog wat tips voor het gebruik:

  • Houd je ruiten goed schoon. Vieze ruiten leveren kwaliteitsverlies op, evenals vlekken in het beeld.Veeg ook de lens regelmatig schoon met een doekje.
  • Verwijder de cam uit je auto met zeer hoge en lage temperaturen. De gemiddelde cam kan temperaturen aan van -10 tot 60 à 70 graden Celsius. Maar op een dashboard kan het in de volle zon tot wel 90 graden warm worden.
  • Overigens is de cam verwijderen ook met oog op auto-inbraak geen slecht idee. Tegenwoordig hebben veel cams een handig - soms magnetisch - quick release-systeem.
  • Houd je dashboard leeg. Vooral lichte spullen als papieren kunnen een zeer storende reflectie in het beeld opleveren. Vermijd ook de bungelende luchtverfrissers aan je achteruitkijkspiegel.
  • Gebruik je een polarisatiefilter? Verwijder deze in het donker van je dashcam. Zo’n filter vermindert de hoeveelheid licht in de lens. Draai hem overdag in de juiste - reflectieverminderende - stand.
  • Formatteer de geheugenkaart regelmatig, minimaal elke maand (na opslag van bestanden die je nodig hebt uiteraard). Dat zorgt voor betere betrouwbaarheid van de beeldopslag. 
  • Bekijk de beelden regelmatig, zeker als je een camera langere tijd gebruikt. Dan kun je controleren of de loop-functie goed blijft werken: de oudste beelden worden dan overschreven door de nieuwste filmpjes.
  • Filmpjes bekijken op de computer? Wij vonden de gratis VLC-speler het best. Daar kun je beelden met de E-toets ook frame voor frame bekijken: handig om een nummerbord te achterhalen.
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.