Aanpak fietsdiefstal
Steeds meer ANWB-leden beschikken over een elektrische fiets, in 2018 is dit al zo’n 29%. In 2013 was dat nog 9%. Met het toenemende aantal e-bikes neemt ook de diefstal van deze fietsen toe. Eén op de vijf ANWB-leden laat de fiets wel eens thuis staan uit angst dat deze wordt gestolen. Dat gebeurt vooral bij fietsen die duurder zijn dan €1.000, waaronder dus veel e-bikes.
Wat vindt de ANWB?
ANWB-leden moeten onbezorgd en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent dus ook dat je je fiets op een veilige manier moet kunnen stallen, bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling. En als die er niet is moet je je fiets goed op slot zetten, met twee sloten, aan de vaste wereld. Als je fiets toch gestolen wordt, moet je op eenvoudige wijze aangifte kunnen doen. Die aangifte dient niet alleen om je fiets weer terug te kunnen vinden. De politie kan met de aangiftes bepalen waar hotspots van fietsdiefstal zijn en daar een lokfiets inzetten om de dief te pakken.
(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 14-08-2023)
Wat doet de ANWB?
De ANWB zet zich in om fietsdiefstal te voorkomen; we werken samen met stakeholders om fietsdiefstal aan te pakken en het aangifteproces te vereenvoudigen, de bond geeft informatie en tips en de ANWB is partner in de stichting ART die fietssloten keurt. In 2018 heeft de ANWB de Blijven Fietsen Fietsverzekering geïntroduceerd. Dit is een verzekering met track & trace waardoor een gestolen fiets teruggevonden kan worden.
ANWB-leden en fietsdiefstal, onderzoek 2018
Bij één op de acht ANWB-leden is in de afgelopen drie jaar een fiets gestolen. De top 3 plekken waar fietsen het meest gestolen worden zijn:
- Winkelgebied 29 %
- Treinstation 21 %
- Rond het huis 21 %
De ANWB raadt fietsers aan twee sloten te gebruiken en de fiets ergens aan vast te zetten, ook als de fiets maar even wordt gestald of deze in de voortuin staat. Het gebruik van twee sloten is weliswaar toegenomen ten opzichte van 2013, maar nog steeds zet een derde van de leden de fiets maar met één slot vast.