BKR en de ANWB Creditcard
Bureau Kredietregistratie
Als onderdeel van een creditcard aanvraag, doen wij een BKR-toetsing. Dit is niet hetzelfde als een BKR-registratie, ook wel BKR-notering genoemd. Een creditcard is een betaalproduct en leidt niet tot zo’n BKR-notering, op een paar uitzonderingen na.
BKR-toetsing creditcard
Een creditcard heeft een bestedingslimiet. Dat betekent dat je met de creditcard geld kunt uitgeven wat voorgeschoten wordt door de creditcardmaatschappij. Het openstaande bedrag incasseren zij op een later moment van jouw lopende rekening. Omdat de creditcardmaatschappij geld voorschiet is het belangrijk om te bepalen of jij het voorgeschoten bedrag terug kan betalen. Een BKR-toetsing bij de aanvraag van je creditcard geeft inzicht in de manier waarop jij met eventueel andere schulden omgaat. Met deze en andere informatie bepaalt ICS (de creditcardmaatschappij) jouw kredietwaardigheid.
BKR-registratie creditcard
Het BKR registreert alle vormen van krediet die je afsluit. Op het moment dat jij bijvoorbeeld een persoonlijke lening, flexibel krediet of andere financieringsvorm afsluit, komt dit in het BKR register te staan. Dit wordt ook wel een BKR-notering genoemd. Dat is niet hetzelfde als een negatieve BKR-registratie of BKR-codering. De registratie van kredieten in het BKR zorgt voor één centraal overzicht van jouw financieringen en bijbehorende betalingsverplichtingen. Je kunt via een BKR-check zelf jouw registratieoverzicht opvragen op de website van het Bureau Kredietregistratie. Kredietverstrekkers en financiële instellingen kunnen dit overzicht ook inzien. Hiermee bepalen ze of jij voldoet aan je betalingsverplichtingen en of jij nog voldoende betaalruimte hebt naast bestaande verplichtingen voor eventueel nieuwe financiële producten.
Wanneer registreren we een ANWB Creditcard?
Een ANWB Creditcard wordt bij aanvraag BKR getoetst, maar normaal gesproken krijg je geen BKR-registratie. Het heeft hierdoor geen invloed op je verdere leencapaciteit. Er is een uitzondering. Heb je een creditcard en kun je niet aan je betalingsverplichting voldoen dan wordt dit gemeld bij het BKR. Bij wanbetaling betreft het een negatieve registratie.
Wat is een negatieve registratie en wat zijn jouw alternatieven?
Een negatieve registratie of codering in het BKR betekent dat je niet hebt voldaan aan een betalingsverplichting van een door jou afgesloten financiering. Kredietverstrekkers melden in dit geval wanbetaling bij het BKR, die deze situatie vervolgens op jouw registratie vermeld. Dit gebeurt niet zomaar na bijvoorbeeld een paar dagen te laat zijn met betalen. Hier gaat een heel traject aan vooraf. Als je een negatieve registratie hebt, betekent dit dat je niet of moeilijk nieuwe financiële producten zoals een creditcard, financiering en/of hypotheek kunt afsluiten.