Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?
En hoe kun je besparen op het stroomverbruik van je auto?
Ga je elektrisch rijden én laad je je auto thuis op? Dan zal je elektrische auto waarschijnlijk in één keer de grootverbruiker in jouw meterkast zijn. Maar hoeveel stroom verbruikt zo’n elektrische auto nou precies en – belangrijker – wat kost dat eigenlijk?
Je wasmachine, vaatwasser en misschien wel een airco, het zijn stuk voor stuk grootverbruikers bij jou in huis. Ga je je elektrische auto thuis opladen, dan verbleekt het verbruik van die apparaten bij het verbruik van je auto. Alleen een warmtepomp heeft een enigszins vergelijkbaar verbruik.
Zoveel stroom verbruikt een elektrische auto
De meeste elektrische auto’s verbruiken in de praktijk tussen de 15 en 20 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. De gemiddelde Nederlander rijdt zo’n 12.000 kilometer per jaar en zou daarbij dus tussen de 1800 en 2400 kWh aan stroom verbruiken. Een deel daarvan zul je vermoedelijk onderweg laden, bij publieke laadpalen en snellaadstations.
Het sommetje veranderd natuurlijk flink als je veel meer kilometers maakt. Rij je 30.000 kilometer per jaar, dan schiet het stroomverbruik van de auto zomaar omhoog naar 4500 tot 6000 kWh per jaar. En dan hebben we het alleen nog over het verbruik van de auto. De verbruiksmeter in de auto laat namelijk een ander stroomverbruik zien dan de meter in jouw meterkast…
Laadverliezen: hoe langzamer je laadt, hoger het stroomverbruik
Als je een elektrische auto laadt, dan gaat daarbij energie verloren als warmte. Dat noemen we het laadverlies. Doorgaans geldt hoe langzamer je laadt, hoe hoger het laadverlies. De Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam uit op tot wel 30 procent verlies bij laden via het stopcontact tot iets minder dan 10 procent bij laden via een laadpaal.
Verbruikt je auto in een jaar 2000 kWh aan elektriciteit, dan kan het zijn dat het werkelijke verbruik aan de laadpaal 2200 kWh is. Laad je die 2000 kWh via het stopcontact, dan kan de meterkast zomaar 2600 kWh aan verbruik laten zien.
Lees ook: Wat kost het opladen van een elektrische auto?
Flink besparen op het stroomverbruik van je elektrische auto
Een elektrische auto verbruikt dus veel stroom, maar biedt daardoor ook veel potentieel om te besparen. Niet zozeer door minder stroom te verbruiken, maar door slimmer te laden. Met energie tegen inkoopprijs van de ANWB variëren de stroomprijzen van uur tot uur en daar kun je met slim laden van profiteren.
Je laadt je auto dan zoveel mogelijk op als de stroom goedkoop is. Meestal zijn dat momenten dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, maar de vraag relatief laag is, bijvoorbeeld in het weekend en overdag. Als je zelf zonnepanelen hebt, dan wil je natuurlijk ook die stroom zoveel mogelijk gebruiken om je auto te laden.