Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De beste ligging voor zonnepanelen

Hoe bepaal je de ideale ligging van je zonnepanelen?

Het is bekend, vooral onder Zeeuwen: Zeeland heeft jaarlijks de meeste zonuren in Nederland. Het maakt dus uit waar je woont in ons land, dat kan veel schelen. In zonuren zit tussen het oosten (minste zon) en westen van Nederland maar liefst 20% verschil. Je kan met meerdere zaken rekening houden als je zonnepanelen plaatst. Zeker als je een dynamisch energiecontract hebt.

De opstelling van je zonnepanelen speelt een rol als je wil besparen op je uurtarief. Dat kan met een dynamisch energiecontract. In plaats van zoveel mogelijk uren zon te vangen, is zon vangen tijdens de piekuren gunstig. Dan is het stroomtarief het hoogst. Je bespaart het meest als je zelf-opgewekte stroom gebruikt of verdient het meest als je stroom teruglevert. Natuurlijk zijn mogelijkheden voor aanpassingen meestal beperkt.

  • De oriëntatie van je huis (en dus het dak). Liggen je zonnepanelen richting het zuiden, dan pakken ze meer zon dan als ze op het oosten liggen.
     
  • De hellingshoek van het dak. Voor de opbrengst is tussen zuidwest en zuidoost met een hellingshoek van 15° en 50° het best.

Ter vergelijking: liggen zonnepanelen op het westen of oosten, onder een hoek van 50°, dan leveren ze ongeveer 25% minder op.

Invloed op opbrengst

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen.

Schaduw

Als er schaduw op de panelen valt, is de opbrengst natuurlijk minder. Het is vaak lastig te bepalen hoeveel schaduw er op je dak valt en wat dat scheelt. Een simpele manier:

Hoeveel schaduwBijvoorbeeld% verlies
Geen

Geen obstakels

0%
LichtEr valt schaduw op een paneel van iets kleins zoals een paal, pijp of randje.8%
GemiddeldEen paar hele panelen vallen in de schaduw van iets groters zoals een dakkapel of schoorsteen.19%
VeelEen rij panelen valt in de schaduw van iets groots zoals een dakrand of grote boom.25%

Vermogen

Zonnepanelen hebben een maximaal vermogen, uitgedrukt als Wattpiek (Wp). Dat getal bepaalt de opbrengst. Een zonnepaneel van 400 Wp wekt twee keer meer op dan een zonnepaneel van 200 Wp op dezelfde plek. Maar panelen met een hoger vermogen zijn simpelweg groter. Soms past er daardoor net één paneel minder en is de totale opbrengst lager.

Omvormer

Omvormers maken opgewekte stroom geschikt voor het lichtnet. Ook die zorgen voor een beetje verlies, ongeveer 3% en 5%. Er zit wel verschil in verlies tussen soorten omvormers.

Optimizer / micro-omvormer

Er bestaan ook optimizers of micro-omvormers die bij schaduw opbrengst vergroten. Dat scheelt dus weer verlies aan schaduw. Die kosten natuurlijk wel geld en een klein beetje stroom, dus ze zijn voor daken met geen of weinig schaduw vaak niet nodig.

Veroudering

Panelen werken elk jaar wat minder goed als ze ouder worden. Dat scheelt na 15 jaar ongeveer tussen de 5% en 15%.

Zoveel mogelijk zon vs. zon op het juiste moment?

Meestal is het doel bij plaatsen van zonnepanelen logischerwijs om zoveel mogelijk zon te vangen. Dat betekent dat de meeste zonnestroom wordt opgewekt op momenten dat dat óveral gebeurt. Er is veel aanbod van stroom op het net, daardoor wordt het kWh-tarief laag. Het kan zelfs een negatieve stroomprijs zijn. Sommigen besluiten op zulke momenten om hun zonnepanelen uit te zetten

Je kan ook onderzoeken of je stroom op kan wekken op momenten dat die schaars is. Bijvoorbeeld door een afwijkende plaatsing van de panelen, áls je woning die mogelijkheid biedt. Zou je in plaats van een volle middagzon de matiger avondzon pakken, dan wek je zonnestroom op die op dat moment schaars is.

Salderingsregeling afgebouwd

Je kan die stroom zelf gebruiken. Dat scheelt je elektriciteit tegen een hoog kWh-tarief afnemen. Of terugleveren aan het net, zolang de salderingsregeling dat nog aantrekkelijk maakt. Dan krijg je een hoge terugleververgoeding. Maar de salderingsregeling wordt afgebouwd, juist om gebruik van zelfopgewekte stroom weer aantrekkelijk te maken.

Terugleveren aan het net loont tijdens het afbouwen van de salderingsregeling dus steeds minder. De keuze is dan: direct gebruiken óf opslaan in een thuisbatterij. Hoewel die nu nog best duur zijn, is een thuisbatterij samen met zonnepanelen wel de duurzaamste oplossing. Zeker met de hoge en stijgende stroomprijzen een oplossing die snel voordeliger wordt.

Ook interessant: wat is zonnestroom nou écht waard?

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.