Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik mijn zonnepanelen uitzetten als de stroomprijs negatief is?

Bij ANWB Energie krijg je stroom tegen de inkoopprijs. Die inkoopprijs krijg je ook voor de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert en is soms negatief. Kun je je zonnepanelen dan uitzetten en is dat ook slim om te doen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, je kunt je zonnepanelen uitzetten. Het kan alleen nogal omslachtig zijn om het veilig te doen – daarover later meer- en bovendien is het lang niet altijd nodig. Zelfs bij een negatieve stroomprijs verdien je met een dynamisch contract met zonnepanelen in de meeste gevallen nog gewoon geld. Dat leggen we je graag uit.

Waarom het lang niet altijd handig is om je zonnepanelen uit te zetten

Je hebt vast wel eens van de salderingsregeling gehoord. Ook bij een dynamisch energiecontract is dat een belangrijke regel. Je krijgt niet alleen de actuele stroomprijs voor je teruggeleverde zonnestroom, je saldeert ook de energiebelasting en inkoopkosten tot maximaal je eigen verbruik.

Stel dat de stroomprijs op een bepaald uur -0,06 euro bedraagt en je levert 1 kWh terug, dan ‘betaal’ je daar dus 6 cent voor. Alleen saldeer je ook je energiebelasting en inkoopkosten á 17 cent en leveren je zonnepanelen je netto nog steeds 12 cent op. Zonde om je panelen uit te zetten dus!

Lees meer over: Salderen met zonnepanelen

Wanneer je wel betaalt voor terugleveren van zonnestroom

Pas als de actuele prijs voor stroom onder de -17 cent duikt betaal je dus echt om je zonnestroom terug te leveren aan het net. En hoewel de dynamische stroomprijs honderden keren per jaar onder 0 duikt zijn stroomprijzen van minder dan 17 cent een stuk minder voorkomend.

Daar komt nog bij dat als de dynamische stroomprijs zo laag is, het doorgaans maar voor één of twee uur is. Is de stroomprijs 2 uur lang -0,24 euro en lever je in die twee uur 3 kW terug, dan kost dat je in totaal 21 cent. Je kunt je afvragen of je daarvoor je panelen wil uitzetten, zeker omdat dat lang niet altijd even eenvoudig is.

Zonnepanelen uitzetten als je meer teruglevert dan je verbruikt

Wie heel veel zonnepanelen op het dak heeft liggen levert in een jaar wellicht meer stroom terug dan hij verbruikt. Een voorbeeld: je jaarverbruik is 2000 kWh, maar je zonnepanelen wekken in datzelfde jaar 3000 kWh op. Je levert op jaarbasis netto 1000 kWh terug. In dat geval verandert het rekensommetje. Over die netto teruglevering van 1000 kWh krijg je namelijk niet je energiebelasting en inkoopkosten terug, maar enkel de dan geldende dynamische stroomprijs.

Bij een negatieve stroomprijs betaal je dan dus precies de dynamische energieprijs voor het terugleveren van jouw zonnestroom. Bedenk wel dat je nog steeds je energiebelasting en inkoopkosten tot je eigen verbruik saldeert. Je zonnepanelen zo vaak uitzetten dat je minder teruglevert dan je verbruikt is dus zonde.

Ok, maar hoe zet ik mijn zonnepanelen uit?

Zonnepanelen worden in Nederland eigenlijk altijd op een eigen groep in de meterkast geplaatst, met een eigen aardlekschakelaar. Even die knop omzetten lijkt dan ook de meest voor de hand liggende manier om je zonnepanelen uit te zetten. Toch is het sterk af te raden om die aardlekschakelaar daarvoor te gebruiken.

Waarom je zonnepanelen niet uit moet zetten met de aardlekschakelaar

Als je in één keer de spanning van elektrische apparaten haalt ontstaat er kortstondig een overspanning. Nu is je omvormer zo gemaakt dat hij daar niet meteen van stuk gaat – er kan zich immers ook een stroomstoring voordoen – maar dit vaak doen is niet bevorderlijk voor de levensduur.

Vier manieren om je zonnepanelen veilig uit te zetten

Niet uitzetten maar limiteren

Sommige omvormers bieden ook de optie om de opwek van zonnestroom te limiteren. Je zet de installatie dan niet volledig uit, maar limiteert de opwek bijvoorbeeld tot 50 procent. Dit kun je gebruiken om de opwek af te stemmen op je eigen verbruik, zodat je wel zelf je eigen zonnestroom kunt gebruiken, maar je niet of nauwelijks teruglevert aan het net.

Vergeet je zonnepanelen niet weer aan te zetten!

Als je je zonnepanelen handmatig moet uitschakelen, of dat nu via de app of via een werkschakelaar is, dan moet je ze ook zelf weer aanzetten. Je zal niet de eerste zijn die dat vergeet en vervolgens betaalt voor energie van het net terwijl de zonnepanelen werkeloos op het dak liggen.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.