Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het gemiddelde gasverbruik van huishoudens in Nederland?

Gasverbruik speelt een grote rol in onze energiekosten en de impact op het milieu. Weet jij hoeveel gas je verbruikt en hoe je dat kunt beïnvloeden? In dit artikel ontdek je de belangrijkste cijfers over gasverbruik in Nederland en krijg je praktische tips om je verbruik te verminderen.

Gemiddelde gasverbruik Nederland

Wat is het gemiddelde gasverbruik?

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 1140 m³ gas per jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe gemiddeld jouw verbruik is kan flink verschillen, afhankelijk van het soort huis, de isolatie van jouw woning en je gezinssamenstelling. Woon je in een vrijstaand huis? Dan ligt je verbruik waarschijnlijk dichter bij de 2.000 m³. In een appartement blijft dat meestal onder de 800 m³. Met de nadruk op meestal, want ook appartementen zijn er in alle soorten en maten.

Gemiddeld gasverbruik van 2 personen of een gezin

Ook de grootte van je huishouden heeft invloed op je verbruik. Het zal geen verrassing zijn dat een gezin meer gas verbruikt dan een alleenwonende. Zo is in een huishouden met meerdere personen vaker iemand thuis en staat de verwarming daarom ook net wat vaker aan. Ook wordt er meer warm water verbruikt, bijvoorbeeld om te douchen. Het CBS maakt voor haar cijfers overigens geen onderscheid tussen een huishouden met twee personen of een gezin van bijvoorbeeld vier of vijf personen.

Gemiddeld gasverbruik op basis van huis en gezinsssamenstelling

Het CBS heeft van de tien meest voorkomende combinaties van huizen en gezinssituaties het gemiddelde aardgasverbruik berekend. Daarvoor hebben ze verbruikscijfers uit 2022 gebruikt, waarbij we willen opmerken dat we in de afgelopen jaren gemiddeld wel iets minder gas zijn gaan verbruiken. De cijfers geven echter een goede indicatie van de impact van het soort huis en de gezinssamenstelling op het gasverbruik.

Type huis en gezinssamenstellingGasverbruik

Oud, klein appartement - 1 bewoner

570 m3
Oud, klein appartement - 2 of meer bewoners910 m3
Nieuw, klein appartement - 1 bewoner570 m3
Oude, kleine rijwoning - 1 bewoner920 m3
Oude, kleine rijwoning - 2 of meer bewoners1080 m3
Oude, middelgrote rijwoning - 1 bewoner1100 m3
Oude, middelgrote rijwoning - 2 of meer bewoners1220 m3
Nieuwe, middelgrote rijwoning - 2 of meer bewoners970 m3
Oude, grote rijwoning - 2 of meer bewoners1710 m3
Oude, grote vrijstaande woning - 2 of meer bewoners2120 m3

Met een oude woning bedoelt het CBS een bouwjaar tot en met 1991, nieuwe woningen hebben een bouwjaar van 1992 of later. Een kleine woning heeft een oppervlakte tot 100 m2middelgroot tussen de 100 en 150 m2 en groot 150 m2 of meer.

Hoeveel gas verbruik je per dag?

Als een gemiddeld Nederlands huishouden 1140 m3 aardgas per jaar verbruikt, dan hoef je dat verbruik alleen maar door 365 te delen voor het gemiddelde verbruik per dag: 3,12 m3. Alleen is dat waarschijnlijk niet het antwoord waarnaar je op zoek bent, omdat de tijd van het jaar nogal wat verschil maakt.

Gasverbruik per dag in de zomer

Zoals we hieronder uitleggen, gaat ongeveer driekwart van ons gasverbruik op aan verwarming. Je verbruikt dus veel meer gas in de koude wintermaanden dan in de zomer. In de zomer kan je gasverbruik op één dag bijvoorbeeld 0,3 m3 zijn, omdat je enkel gedoucht en gekookt hebt. 

Gasverbruik per dag in de winter

Op een koude winterdag schiet je gasverbruik door de verwarming omhoog, tot wel 5 a 8 m3 of zelfs meer als je een groot of matig geisoleerd huis hebt. Om te voorkomen dat je je in de winter helemaal scheel betaalt aan energie, werken de meeste energiemaatschappijen met een maandelijks voorschotbedrag over het gemiddelde van een jaar. In de zomer betaal je dus eigenlijk veel meer dan je daadwerkelijk gebruikt, maar in de winter juist veel minder.

Bij aanbieders van dynamische energiecontracten is dat minder vanzelfsprekend, daar heb je vaker een per maand varierend bedrag. Bij ANWB Energie niet, daar betaal je een vast voorschot per maand, dat je overigens wel iets naar boven of benenden kunt bijstellen als je je verbruik niet helemaal goed had ingeschat.

Hoe is de verdeling van ons gasverbruik?

Gas gebruik je doorgaans voor drie dingen:

  1. Verwarming: Dit slurpt het meeste gas, zo'n 75% van je totale verbruik.
  2. Warm water: Douchen, baden en afwassen nemen zo'n 20% in beslag. 
  3. Koken: Hier gaat slechts 5% van je gasverbruik naartoe. Tenminste, als je nog een gasfornuis hebt en geen inductiekookplaat.

Hoe je woning en isolatie je verbruik bepalen

Je woningtype bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel gas je nodig hebt. In een vrijstaand huis kan aan alle kanten warmte ontsnappen, waardoor je meer moet stoken. In een rijtjeshuis verlies je vooral warmte via het dak en de voor- en achterkant. Een appartement is meestal nog wat kleiner en heeft vaak maar één of twee buitengevels.

Isolatie maakt ook een wereld van verschil. Goed geïsoleerde huizen, zoals nieuwbouw met energielabel A (al dan niet met plusjes erachter), zorgen voor een stuk minder gasverbruik dan oudere huizen met slechte isolatie. Met goede twee- of driedubbele ramen en als je je dak, muren of vloeren isoleert, kun je zomaar honderden kubieke meters gas per jaar besparen.

Het effect van het weer en je gedrag

Het weer heeft invloed op je gasverbruik. Een koude winter betekent meer stoken, terwijl een milde winter juist scheelt. Ook jouw stookgedrag speelt mee. Zet je de thermostaat standaard op 21 graden? Dan gaat je verbruik flink omhoog. Zet je ‘m op 19 graden en trek je een warme trui aan, dan bespaar je al veel. Als je je verwarming één graad lager zet, bespaart dat ongeveer 3 tot 5 procent op je gasverbruik.

Wat kost gas eigenlijk?

Met de hoge energieprijzen van de laatste jaren is gas een flinke kostenpost. In 2023 betaalde je gemiddeld €1,45 per kubieke meter, inclusief belastingen. Voor een gemiddeld verbruik van 1.200 m³ komt dat neer op een gasrekening van zo’n €1.700 per jaar. Minder gas vebruiken is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Overstappen op duurzame alternatieven

Nederland schakelt steeds meer over op duurzame alternatieven voor gas. Denk aan warmtepompen, stadsverwarming en zonnepanelen. In de meeste nieuwbouwwijken is aardgas al verleden tijd. Woon je in een oudere woning? Dan is het vaak wat lastiger en duurder om volledig van het gas af te gaan, maar er zijn steeds meer mogelijkheden.

5 tips om je gasverbruik te verlagen

Wil je minder gas verbruiken? Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Isoleer je huis: Met goede isolatie voorkom je dat warmte verloren gaat.
  2. Gebruik een slimme thermostaat: Hiermee kun je je verwarming efficiënter instellen.
  3. Verlaag de temperatuur: Zet de thermostaat een graadje lager en bespaar 3 tot 5 procent op je verbruik.
  4. Douche korter: Korter douchen scheelt veel gas voor warm water.
  5. Elektrisch koken: Met een inductiekookplaat heb je geen gas meer nodig om te koken.

Wil je graag meer bespaartips? We hebben er 50 voor je!

Besparen op je gasverbruik

Gasverbruik is iets wat sterk afhangt van je woning, maar waar je ook behoorlijk wat invloed op hebt. Door bewuster met energie om te gaan en je huis te verduurzamen, kun je flink besparen. Wist je trouwens dat gas bij ANWB Energie de afgelopen 5 jaar zo’n 80 procent van de tijd goedkoper was dan bij een gemiddeld Nederlands energiecontract? Over besparen gesproken...

Energietegeninkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. Ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.