Op pad in de Betuwe
Tussen rivierdijken, ontelbare fruitbomen en nog véél meer
De Betuwe schittert centraal in ons land, tussen Rijn en Waal. De streek is bekend vanwege de ontelbare fruitbomen, maar het gebied is ook rijk aan kronkelende riviertjes, slingerende dijken, sfeervolle dorpen en historische forten en kastelen. We verzamelden de mooiste auto-, fiets- en wandelroutes en tips voor leuke activiteiten met mooi én slecht weer.
De mooiste routes door de Betuwe
Ontdek de bekoorlijke Betuwe per auto, per fiets of te voet. Met deze vijf routes krijg je bijzondere plekjes aan elkaar, van snoeperige dijkhuisjes tot aan kloeke kastelen.
Fietsroute: Betuweroute - 50 km
De Betuweroute neemt je mee door eeuwenoud Culemborg en vestingstad Buren, over dijken langs Neder-Rijn en Lek, en langs kastelen, sluizen en dijkhuisjes.
Wandelroute: Parels langs de Linge - 12 km
De route Parels langs de Linge begint en eindigt in Leerdam, en voert o.m. langs de slingerende Linge, ontelbare appelbomen en een middeleeuws fort. Extra mooi in voorjaar (volop bloesem) en september (volop fruit).
Fietsroute: Over-Betuweroute - 58 km
Tussen Arnhem en Nijmegen, én tussen Waal, Rijn en Pannerdensch Kanaal, daar ligt de Over-Betuwe, een streek rijk aan dijken, forten en kastelen.
Autoroute: de Lek- en Lingeroute - 107 km
De Lek en Lingeroute slingert door oer-Hollands polderlandschap. Je toert tussen koeien, knotwilgen en kerktorens, en zowel langs groene uiterwaarden als door oude stadjes, rijk aan monumenten.
Fietsroute: Midden-Betuweroute - 49 km
De Midden-Betuwe fietsroute is heerlijke lus: langs de uiterwaarden van de Neder-Rijn en Waal, over polderdijkjes met 360 graden uitzicht en via o.m. Fort Spees en de 'Scheur van Ochten'.
5 tips voor uitjes bij mooi weer in de Betuwe
Een dagje uit of weekendje weg in de Betuwe, waarom zou je dat doen? We geven 5 goede redenen. Slenter langs de Betuwse Scheve Toren, kuier over eeuwenoud landgoed, bezoek het vestingstadje Buren, struin door ‘t Broek of peddel op én langs de Linge.
1. Heerlijkheid Mariënwaerdt
Een landgoed, eeuwenoud en uitgestrekt (900 ha), waarvan gedeeltes worden geëxploiteerd (zo vind je hier een landgoedwinkel, rijk gevuld met biologische producten, en De Stapelbakker, goed voor puike pannenkoeken). Een mooie wandeling voert langs een oude notenlaan, richting het eeuwenoude klooster. Elk jaar in augustus vindt hier de Landgoedfair plaats.
2. Wandelen in & rond Acquoy
Acquoy is een dromerig dorp aan de Linge, met prachtige dijkhuizen. Ronduit bijzonder is de 15e-eeuwse scheve kerktoren, alias de Betuwse toren van Pisa. En oh ja, de vrouw van de koster ligt hier ook begraven. Haar naam? Pisa. Het ommetje vanuit het dorp naar het Fort van Asperen en dan langs de Linge terug, is goed voor 6 kilometer wandelgenot.
3. Struinen door 't Broek
Een Laarzenpad is een vrij kort pad langs écht bijzondere dingen, maar waarvoor je rubberlaarzen nodig hebt, anders krijg je vrijwel zeker natte voeten. Zoals Laarzenpad 't Broek: een 4,2 km lang rondje in de Betuwe, langs molen, trekvaart én de Sluikse en de Tuilse Kooi.
4. Met de muziek mee in Buren
Buren is zowel een pittoresk vestingstadje als een Oranjestad. Een bezoek waard dus? Jazeker, en al helemaal op de dagen dat Stichting Muziek in Buren hier een concert in de Sint Lambertuskerk organiseert, wat minstens zes keer per jaar het geval is.
5. Kanofietstocht op/langs de Linge
Peddel eerst stroomafwaarts per kajak of Canadese kano, 7 of 15 kilometer de Linge af, en fiets hierna, al dan niet via de kortste weg, weer terug. Zo'n combitocht kun je maken vauit Enspijk of Leerdam. En je vaart dan langs dorpen als Tricht, Deil, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Gellicum, Acquoy, Asperen en Kedichem. Op het afgesproken keerpunt worden fietsen en een routekaart verstrekt, waarna de terugtocht volgt, over dijkjes en door de dorpen.
5 tips voor uitjes bij slecht weer in de Betuwe
Op pad in de Betuwe, dat is altijd een goed idee. Maar wat te doen als het regent? We geven vijf tips. Bewonder een 14e-eeuws slot, de stempelkaart van de koning, een betoverde framboos, versgeblazen glazen muiltjes en/of levenswater met de smaak van kornoelje en kweepeer.
1. Slot Loevestein
In het toen al oerhollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 een kasteel bouwen: Slot Loevestein. De mooiste manier om bij het kasteel aan te komen is per veer. Vanuit Gorinchem (vesting- en winkelstad - alias Gorkum) vaar je de Merwede over naar het oude Woudrichem (vissers- en vestingstadje - alias Woerkum) waar vanuit je door kun varen naar Slot Loevestein, beroemd vanwege Hugo de Groots ontsnapping per boekenkist.
2. Museum Buren & Oranje
In het monumentale oude raadhuis van Buren huist nu een museum dat is gewijd aan de historie van Buren én de Oranjes. Reken op tekeningen en gedichten van Beatrix, speelgoed van Wilhelmina, Juliana en Beatrix, naast wapenschilden en borstbeelden van alle Oranjes. En ook vind je hier een portrettengalerij met zes eeuwen kostuumgeschiedenis, de kroningsmantel en de schaatsen en stempelkaart van ene 'W.A. van Buren', die in 1986 de Elfstedentocht reed en later koning werd.
3. Flipje & Streekmuseum Tiel
Flipje mag dan wel in 1935 geboren zijn en dus al tegen de tachtig lopen, hij oogt nog steeds super jong. In dit museum kom je hem overal tegen, maar de historie van Tiel en de fruitige omgeving komen ook uitgebreid aan bod, met uitzicht op de Waal.
4. Nationaal Glasmuseum
In het Glasmuseum in Leerdam vind je de belangrijkste collectie Nederlands glas van de 20e en 21e eeuw, en ook moet je hier zijn voor indrukwekkende demonstraties glasblazen en het experimentele 'glaslab'.
5. Waalbitter van Lubberhuizen
Stokerij Lubberhuizen is een Nederlandse stokerij van eau de vie, gevestigd in het kleine Varik. Het was de eerste stokerij in Nederland die volledig ambachtelijk werkte (inmiddels werken meer stokerijen zo, ze zijn verenigd in het Genootschap der Warme Stokers). De stokerij destilleert fruit uit de Betuwe tot eau de vie met diverse smaken, zoals morel, hulstbes, kornoelje, kweepeer, mispel en zwarte bes. Naast eau de vie worden ook andere dranken geproduceerd, zoals gin, jenever en Waalbitter. Bezoek (met proeverij) is het gehele jaar mogelijk.
Dit vind je misschien ook interessant:
Nationale parken in Nederland
Dagje Arnhem
Bloesemroutes