Wat te doen in Rotterdam
Tips voor een dagje uit of weekendje weg naar de havenstad
Manhattan aan de Maas, Roffa, Rotown, 010, Rotjeknor. Stuk voor stuk eervolle bijnamen voor havenstad Rotterdam. Maar wat te doen in de stad? Van hotspots tot klassiekers en ook de minder bekende plekjes: wij weten waar je moet zijn.
Parkeren in Rotterdam
Met de auto naar Rotterdam? Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de stad. Van parkeren op straat, in parkeergarages en op P+R locaties. We zetten alle opties en tarieven op een rij.
Rotterdam en water
Actie in de watertaxi
De havenstad ligt aan de Maas en dat zul je weten ook. Een lazy afternoon op het water heb je tijdens de klassieke rondvaart met de Spido. Maar een partijtje scheuren met de watertaxi geeft je een fijne adrenalinekick en is een mooie manier om allerlei toffe plekken langs de Maas te bezoeken, zoals onder meer het historische Delfshaven, Hotel New York, de Kop van Zuid en Katendrecht, waar de SS Rotterdam ligt aangemeerd. Daar kun je eten, slapen en zelfs een escaperoom-spel spelen.
Er zijn verschillende manieren om de stad vanaf het water te ontdekken. Bijvoorbeeld met een rondvaarttocht van Spido, River Cruise of de amfibiebus van Splashtours. Als ANWB-lid krijg je korting bij deze uitjes.
In het oudste en grootste museumhaven huist het Maritiem Museum waar je, naast het bewonderen van historische schepen en kranen, van alles kunt ontdekken over de invloed van de maritieme wereld op ons leven. Zo zijn er diverse tentoonstellingen, ook voor kinderen, die het verhaal vertellen van de Rotterdamse haven.
Ontdek in het Mariniersmuseum de geschiedenis van de mariniers in Nederland. Sinds 1665 worden deze soldaten ingezet om de grens op het land en op het water te verdedigen. In het museum bewonder je de bijzondere objecten van het korps en leer je hun persoonlijke verhalen kennen.
Helemaal niet zo rot
Plezierrivier de Rotte, daar leent de stad zijn naam aan. Wie het water volgt de stad uit, gaat van een hippe, bruisende wereld naar een groen en relaxt gebied. Langs de Rotte lopen fiets- en wandelroutes. De Schiese Schippersroute neemt je mee door het fraaie polderlandschap tussen Rotterdam, Delfshaven, Overschie en Delft. Als je het helemaal sportief wil maken, huur je een SUP vanuit het Hoge Berge Bos, een paar kilometer buiten de stad. Tussen het ruisend riet sup je over de Rotte naar de Rottemeren of Rotterdam in. Dat is wat je noemt een spetterende entree.
De straten van Rotterdam
Time to chill
Elke buurt heeft wel een leuke straat waar iets interessants te beleven is. Zoals dé plek voor horecatijgers en liefhebbers van gezelligheid: de Witte de Withstraat. Van ijssalon tot exotische restaurants, daar moet je zijn. Nog een goede horecaplek en vlak bij de Markthal en de Kubuswoningen, is de Oude Haven, waar je uitzicht hebt op het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Zo’n twintig bars en restaurants in de Oude Haven en hou de pop-ups in de gaten, zoals de Tuin met Silent-Discovibes, cocktails en bingomiddagen voor alle levensgenieters. Op het Deliplein op Katendrecht struikel je over de koffietentjes, vegan- vis- en bijzondere restaurants. Of haal een take away, zoek een plekje buiten en geniet van je eten, terwijl je met je benen over de rand van de kade bungelt.
Winkelen en window shoppen
De Nieuwe Binnenweg, daar moet je zijn voor concept stores, hippe eettentjes (soms met binnentuin) en mode- en designwinkels. Je hebt er een paar kledingwinkels van bijzondere merken gewoon tussen de ambachtelijke bakker en een theewinkel. De Hofbogen -onder het Hofpleinviaduct- huisvest nu twee kilometer aaneengeregen mode, horeca en design. Geen grote merken of ketens, maar een broedplek voor creatievelingen. Voor de high end-modeboetieks moet je in de Van Oldenbarneveltstraat zijn, met een ijsje van Capri op de hoek als lekkere afsluiter.
Stadswandeling
Deze stadswandelroute neemt je mee langs enkele highlights in de stad, zoals de bekende kubuswoningen, de Markthal en Hotel New York. Pauzeer onderweg bij grand café Dudok, bekend vanwege zijn patiserrie.
Alfredo’s buitenbar Goudsesingel
Uitzicht Euromast
Gezelligheid en horeca in de WItte de Withstraat
Chillen aan het water bij Fenix Food Factory
Struinen door de binnenstad
Hotel New York
Markthal
Stadsstrand bij hotel New York
De ss Rotterdam en een watertaxi
Even buurten
De Kop van Zuid en Katendrecht
Aan de voet van de Erasmusbrug ligt de Kop van Zuid. Een voormalig havengebied waar architectuurliefhebbers hun ogen kunnen uitkijken. Beroemde blikvanger is het oude kantoor van de Holland Amerika Lijn, Hotel New York. Een prima plek voor een Afternoon Tea of luxe lunch met oesters, sushi of vongole. Ook leuk: cultuur snuiven bij LantarenVenster, het theater voor de betere films en de beste jazz in Rotterdam.
Steek vanaf de Kop van Zuid de Rijnhavenbrug over naar schiereiland Katendrecht. Vroeger een rosse buurt, tegenwoordig een van de meest bruisende plekken van de stad. Veel creatieve ondernemers hebben zich er gevestigd op het Deliplein en in de culinaire versmarkt in een van de oude Fenixloodsen.
Delfshaven
Delfshaven, waar vroeger de kost werd verdiend met jenever stoken en haringvisserij, bestaat uit een paar historische straten en is een van de weinige plekken in Rotterdam die overeind zijn gebleven na WOII. De Pelgrimsvaderkerk, een bierbrouwerij, de Molen De Distilleerketel en ’t Zakkendragershuisje zijn een paar hoogtepunten. Pop-uprestaurants fleuren dit historisch paradijs op.
Meer tips welke leuke buurten Rotterdam nog meer kent? In de Time to Momo reisgids Rotterdam gids vind je allerlei routes en tips van locals over welke highlights je niet mag missen.
Groen in de stad
In de schaduw van de Euromast
Hebben Rotterdammers het over ‘het Park’, dan bedoelen ze zonder twijfel het Euromastpark. Je wandelt er tussen de grootste verzameling oude bomen van Rotterdam, langs slingerde waterpartijen en de dikste boom van de stad – met een omtrek van bijna 6 meter.
Naar Diergaarde Blijdorp met korting
De continenten in Diergaarde Blijdorp bezorgen je een wereldreis in een dag: van de Afrikaanse Savanne en vlinderparadijs Amazonica tot het overdekte Oceanium en de Aziatische jungletrek. Bestel je tickets vooraf online en ontvang ANWB Ledenvoordeel.
Stille oase in de stad
Toch in de buurt? Vlakbij het Park vind je de minder bekende Historische Tuin Schoonoord. Verscholen achter een 18de-eeuwse poort, compleet gehuld in Engelse landschapsstijl. Door de unieke ligging en bijzondere flora en fauna is de tuin aangewezen als beschermd Rijksmonument. Blikvangers zijn de Libanonceders en Bruine Beuk uit 1860. Strijk neer op een bankje rondom de vijver en spot er Japanse karpers en misschien zelfs wel een ijsvogel.
De achtertuin van Rotterdam
Voor vertier op en aan het water ga je naar de Kralingse Plas, een prijswinnend recreatiegebied. Je kunt er een bootje of een sup huren of gewoon heerlijk wandelen, bijvoorbeeld over het vlonderpad in de heemtuin. In het Kralingse Bos klim je van boom naar boom in Klimbos Klauter en neem het trekpontje naar kinderboerderij de Kraal. Aan de oostkant van de Kralingse Plas vind je de enige nog werkende snuif- en sprecerijenmolens (De Ster en De Lelie). Molenaars geven je graag uitleg over het productieproces en de geschiedenis van de molens.
De Rotterdamse kunstas: het Museumpark
Zo veelzijdig is kunst
In Kunsthal Rotterdam ontdek je kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Jaarlijks vinden er zo’n 25 exposities plaats over uiteenlopende onderwerpen: van oude meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design.
Natuur uit eigen stad
Naast de Kunsthal vind je het Natuurhistorisch Museum. Een doodleuk museum, zeggen ze zelf. Het staat en hangt er namelijk vol met vogels, vissen, reptielen, zoogdieren, insecten en schelpen. Het museum biedt een relativerende en opvallende kijk op de (stads)natuur, natuurhistorie en het geologische verleden van Rotterdam. Er zijn vaste en tijdelijke exposities, zodat er altijd iets nieuws te zien is.
Spiegeltje, spiegeltje Rotterdam
Alleen de buitenkant maakt al indruk: het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen (©Ossip van Duivenbode). Maar liefst 1664 spiegelende panelen tonen Rotterdam in de reflectie van de spiegels. Het is ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot waar je het resultaat ziet van 173 jaar verzamelen. De collectie bestaat uit meer dan 151.000 kunstwerken, waarvan circa 88.000 prenten en tekeningen. Je krijgt er een uniek kijkje achter de schermen en leert meer over de werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie.
Voor grote en kleine avonturiers
Een havenstad kan natuurlijk niet zonder een Maritiem Museum. Kinderen ervaren hoe het is om een echte zeeman te zijn en gaan koppie onder in de verhalen van stoere zeemannen en dappere ontdekkingsreizigers. Vanaf het terras van het museumcafé heb je uitzicht op de Leuvehaven. Op de kop van de Leuvehaven staat het beroemde monument 'De verwoeste stad' van Zadkine, ter nagedachtenis aan het bombardement op Rotterdam van 1940.
Rotterdam with a view
Architectuur
Wie kent ze niet? De kubuswoningen, die ruim 40 jaar pronken aan de Oude Haven van Rotterdam en staan op naam van architect Piet Blom. Een andere bekende architect is Rem Koolhaas. Hij tekende De Rotterdamse Kunsthal en in 2013 De Rotterdam, een bouwkundig hoogtepunt op de Wilhelminapier. De drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoogte vormen samen een verticale stad. Benieuwd naar het uitzicht? Pak de lift naar de zevende etage in het Nhow Hotel en strijk neer op het terras van de loungebar voor een fantastische panorama over de stad.
Van een ander kaliber mooi is het Centraal Station, maar ook –we noemden het al eerder– Grand Café Dudok, al 31 jaar op die plek en verbouwd naar de ideeën van de architect Dudok. Laten we ook de Markthal niet vergeten, met z'n kleurrijke plafond en muren.
Je kunt het dak op
Wie op zoek is naar een uitzichtplek én een mooi gebouw met de industriële sfeer van beton, staal en glas: de Van Nelle Fabriek. Rijksmonument en Werelderfgoed, duurzaam tot in de puntjes. Georganiseerd is een rondleiding mogelijk met absolute klapper: het uitzicht over de stad. Rotterdam heeft daktuinen, dak-akkers en dakterrassen. Niet allemaal publiekelijk toegankelijk, maar wel tijdens de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen.
Kijken, kijken!
Het vereist een beetje spierkracht om de 300 treden bedwingen, maar dan ben je ook wel ergens. In de nok van de Laurenskerk om precies te zijn. Uitblazen en genieten van het uitzicht dan maar. Je hoeft niet hoog voor de beste uitzichten: vanaf de Westerkade zie je Hotel New York aan de overkant van het water in volle glorie. Fenomenaal is het uitzicht vanaf de Euromast op ruim 100 meter hoogte. Met een beetje mazzel is het lekker weer en kijk je kilometers ver. Maar het mooist blijft toch dat wat je in een oogopslag ziet: Rotterdam.
Praktisch
Vanaf station Rotterdam Centraal loop je in 10 minuten naar het centrum. Wil je gratis parkeren, dan kan dit bijvoorbeeld bij P+R Kralingse Zoom. Vanaf daar reis je verder met het ov.
Kom je uit het zuiden van het land en wil je een geweldige entree over de Maas de stad in? Parkeer in Dordrecht, pak de Waterbus en je stapt, downtown onder de Erasmusbrug uit. Fiets kan mee!