In 6 stappen een tweedehands auto kopen
Een tweedehands auto kopen: dit moet je weten
De knoop is doorgehakt: je wil een tweedehands auto kopen. Maar waar begin je? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten bij het vinden én kopen van een geschikte auto.
Stap 1: oriënteren
Het aanbod van tweedehands auto's is enorm. Begin je zoektocht dus met bepalen wat je wensen zijn. Zoek je een bepaalde carrosserievorm? Hoeveel mensen wil je kunnen vervoeren? En zoek je een auto met specifieke opties, zoals climate control en een panoramadak? Door op je wensen te filteren, wordt het aanbod kleiner. En de zoektocht waarschijnlijk makkelijker.
Extra tip: uit juridisch oogpunt koop je bij voorkeur een occasion bij een BOVAG bedrijf. Dat biedt je meer zekerheid. Ook dit kun je meenemen als wens in je zoektocht.
Stap 2: het kostenplaatje berekenen
Je zoekt waarschijnlijk naar een auto binnen een bepaald budget. Maar houd ook rekening met wat je na aankoop per maand kwijt bent aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Dit bereken je eenvoudig met onze handige kostentool. Vergelijk meteen een paar verschillende occasions: tussen twee op het oog vergelijkbare auto’s kan zomaar een maandelijks verschil van tientallen euro’s zitten.
Stap 3: vooronderzoek naar de auto
Heb je een auto op het oog? Lees je dan goed in, zodat je een goed beeld krijgt van de auto. Een paar tips:
- Soms vind je online instructieboekjes, waardoor je alvast nader kennis kunt maken met de auto.
- Lees de occasiontest van de auto. Hierin vind je veelvoorkomende gebreken en aandachtspunten die zijn vastgesteld door de Wegenwacht. Zo weet je waar je tijdens de bezichtiging en proefrit op moet letten.
- Doe een kentekencheck. Hiermee kun je behoorlijk wat informatie achterhalen over een auto. Bijvoorbeeld hoeveel eigenaren 'ie heeft gehad, of 'ie ooit betrokken is geweest bij een ongeval en of de kilometerstand logisch is.
Stap 4: bezichtiging en proefrit
Als je na het vooronderzoek nog steeds enthousiast bent, dan is het tijd om de auto in het echt te gaan bekijken. En natuurlijk een uitgebreide proefrit te maken. Geef die wens van tevoren bij het autobedrijf aan, want niet elke occasion is meteen rijklaar.
Onderzoeksplicht
De verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken aan de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Stel dus vragen naar aanleiding van je vooronderzoek of de proefrit.
Vraag naar de onderhoudshistorie
Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie van de auto. Idealiter blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Check of dure reparaties recent zijn uitgevoerd of juist op korte termijn te verwachten vallen. Voorbeelden van dure reparaties zijn het vervangen van de distributieriem of koppeling. Twijfel je? Er bestaan onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren.
Zet afspraken op papier
Maak tot slot duidelijke afspraken over eventuele verbeterpunten en zet deze op papier.
Stap 5: de koop sluiten
Heb je een tweedehands auto gevonden die aan je eisen voldoet? Dan is het tijd om tot aankoop over te gaan. Tegenwoordig is de vraag op de tweedehandsmarkt zo groot, dat onderhandelen er vaak niet meer bij is. Proberen kan natuurlijk altijd! In onderstaande video doet Gert het voor.
Check vooraf de waarde
Zorg dat je goed voorbereid bent en onderzoek vooraf wat de occasion ongeveer waard is. Ruil je je oude auto in? Check dan ook van tevoren wat die ongeveer kan opbrengen.
Koopovereenkomst
Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt. Hierop staan de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Koop je je auto van een particulier? Dan kun je hiervoor onze modelkoopovereenkomst gebruiken.
Extra tip: bewaar de advertentie. Dat voorkomt discussie achteraf als bijvoorbeeld blijkt dat bepaalde opties ontbreken. Of als de garantie anders blijkt te zijn dan in de advertentie stond.
Overschrijven
Vervolgens dien je het kenteken van de auto over te schrijven op je eigen naam. Dat kan op verschillende manieren.
Stap 6: de auto verzekeren
Zodra het kenteken van de auto op jouw naam staat, ben je verplicht om 'm te verzekeren. De wettelijke aansprakelijkheisverzekering (WA) is verplicht. Afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kun je hem ook aanvullend verzekeren.
De vuistregel: een auto van zes jaar of ouder verzeker je WA+. Voor auto's van tien jaar en ouder is de 'kale' WA-verzekering een voor de hand liggende keuze.