Bezwaar en beroep
In Nederland bestaan meerdere soorten sancties voor verkeersovertredingen: een 'Wet Mulder'-boete, een transactievoorstel of een parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelasting). Het is soms onduidelijk hoe en waar bezwaar gemaakt kan worden. Dit zijn de regels over de wet-Mulder boetes.
Betaling Wet Mulder-boete
De meest gebruikelijke verkeersovertredingen die met een auto of motor zijn begaan worden bestraft met een zogenaamde 'Wet Mulder-boete'. Bijvoorbeeld voor het rijden door rood licht, met verkeerde verlichting of een kleine snelheidsovertreding. Deze boete is te herkennen aan de letter M bovenaan rechts op de brief van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau).
Het CJIB stuurt een acceptgiro met daarop een vervaldatum. Vóór deze datum (meestal acht weken na ontvangst van de boete) moet er betaald zijn. Is dit niet het geval, dan wordt de boete met 50 procent verhoogd. Na een aanmaning wordt de boete met 100 procent verhoogd. Bovendien is er dan een risico op allerlei dwangmaatregelen, zoals inname van het rijbewijs.
Via de website van het CJIB kun je met je Digid inloggen in het Digitaal Loket CJIB. Hier kunt u uw boete terug zien en de foto opvragen.
Administratiekosten
Sinds 1 juli 2009 komen er administratiekosten bij een Wet Mulder-boete. De administratiekosten zijn per 1 oktober 2012 vastgesteld op 7 euro. Per 1 januari 2016 zijn de administratiekosten vastgesteld op 9 euro. Het CJIB brengt de administratiekosten in rekening bij de eerste beschikking. Als je daarna in bezwaar of beroep gaat, hoef je dit bedrag niet nogmaals voor dezelfde zaak te betalen.
Niet eens met de boete
Een boete wordt niet altijd terecht opgelegd. Het komt voor dat je een boete krijgt, terwijl je de overtreding niet hebt begaan. Bij geautomatiseerde controle komt het nog wel eens voor dat het kenteken verkeerd wordt afgelezen.
Ook zijn er situaties waarbij er misschien wel sprake was van een overtreding, maar het niet redelijk zou zijn als je een boete zou moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan een erg onduidelijke verkeerssituatie of zulke bijzondere omstandigheden dat de overtreding gerechtvaardigd was.
Tot slot kunnen er procedurefouten worden gemaakt bij het opleggen van de boete of de afhandeling van het bezwaar. Ook in dat geval zou het onredelijk zijn als de overtreding zou worden bestraft.
Meerdere boetes vlak na elkaar
Niemand mag tweemaal voor dezelfde gedraging gestraft worden. Maar wat valt onder eenzelfde gedraging? Er moet dan sprake zijn van één voortgezette handeling. In dat geval kan het onredelijk zijn dat er meerdere boetes moeten worden betaald. De 'voortgezette' handeling wordt echter niet snel door de rechter aangenomen. Als de gedragingen zich niet in zeer kort tijdsbestek achtereenvolgens hebben opgevolgd, als er zich op het traject nieuwe verkeerssituaties hebben voorgedaan (kruispunt, bebording of verkeerslichten) of als er enkele honderden meters zijn afgelegd tussen de eerste en tweede constatering van de strafbare gedraging is er dooorgaans al geen sprake meer van een voortgezette handeling. In dat geval kunnen meerdere boetes dus terecht zijn opgelegd.
Maak alleen bezwaar met een goede reden. Een kleine typefout in bijvoorbeeld de naam levert geen geldige grond voor bezwaar op.
Bezwaar
Bezwaar aantekenen kan binnen zes weken na verzenddatum van de acceptgirokaart bij de Officier van Justitie. Hoe dat in zijn werk gaat, staat achterop de beschikking. Dit kan ook digitaal via het Digitaal Loket van het CJIB. Na het indienen van een bezwaarschrift hoeft de boete (nog) niet betaald te worden.
Stappenplan bezwaar aantekenen
Beroep
Het bezwaar is afgewezen? Dan is het mogelijk om binnen zes weken na ontvangst van de afwijzing beroep aan te tekenen bij de rechter. Nu moet wel het boetebedrag betaald worden als waarborgsom. Wanneer je alsnog in het gelijk gesteld wordt, krijg je dit terug.
Wordt het beroep ook afgewezen? Dan is het nog mogelijk om bij een boetebedrag boven € 70,- in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Is het boetebedrag lager, dan zijn er verder geen mogelijkheden meer.
Meer informatie: