Rijden onder invloed
Alcohol en verkeer gaan niet samen. Helaas heeft rijden onder invloed regelmatig een ongeval tot gevolg. Welke straf staat hier op?
Rijden onder invloed
Dit is strafbaar op een aantal gronden:
- rijden onder invloed algemeen, dat wil zeggen onder invloed van een stof waarvan je moet weten dat deze de rijvaardigheid kan verminderen. Dat kan alcohol zijn maar ook bepaalde geneesmiddelen of narcotica.
- rijden met meer dan 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht.
- rijden met meer dan 0,5 procent gram alcohol per milliliter bloed (promille).
Voor een beginnend bestuurder gelden andere grenzen.
Wat zijn de straffen
Een flinke geldboete en je kunt voor langere tijd je rijbewijs kwijt raken. In sommige gevallen moet je opnieuw examen doen. Ook kun je een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Daarnaast kan een Educatieve Maatregel worden opgelegd en een geschiktheidsonderzoek.
Aanrijding
Een forse boete of het kwijtraken van het rijbewijs zijn niet de enige mogelijke consequenties van het rijden onder invloed. Als er een aanrijding plaatsvindt, wordt degene die onder invloed reed eerder aansprakelijk gehouden. Tenslotte is alcoholgebruik in het verkeer verboden, onder andere omdat daarmee de reactiesnelheid wordt verlaagd. Dus je kunt ook niet goed inspelen op eventuele verkeersfouten van een ander.
De WA-verzekeraar betaalt dan wel de schade aan de tegenpartij, maar hij kan alle uitgekeerde schade verhalen. Niet alleen op de beschonken bestuurder maar ook op de verzekeringnemer of de kentekenhouder. Dit is dus een groot risico bij het uitlenen van een auto of bij het op naam zetten van een voertuig dat door iemand anders wordt gebruikt.
Deel deze pagina