Dwaling bij aankoop
Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.
Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.
De verkoper heeft een mededelingsplicht en de koper heeft een onderzoeksplicht. Zaken die men belangrijk vindt moet men onderzoeken en bespreken voor het sluiten van de koopovereenkomst.
Bijvoorbeeld:
Je koopt een auto met een kilometerstand van 110.000km. In werkelijkheid blijkt dat de auto al 210.000km gereden heeft en dat de kilometerstand is teruggedraaid. Als je dat had geweten had je de auto niet gekocht of niet voor deze prijs.
Wanneer is er sprake van dwaling?
Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:
- De verkoper geeft foute informatie
- De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden (mededelingsplicht)
- De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie
In het laatste geval spreekt men van wederzijdse dwaling. Er is bij wederzijdse dwaling geen sprake van schuld van de verkoper. Een beroep op dwaling in deze situatie is vaak lastig omdat er een veel sterkere nadruk ligt op de onderzoeksplicht van de koper.
Gevolgen van dwaling
Als er sprake is van dwaling dan kan je onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging ga je terug naar de situatie zo als deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst:
- de verkoper moet de verkoopprijs teruggeven
- de koper moet de auto weer inleveren
- het kenteken moet worden overgeschreven op naam van de verkoper
- een eventuele inruil moet ongedaan worden gemaakt
- als de inruil auto al is doorverkocht dan moet de inruilprijs worden terugbetaald
Als de verkoper niet meewerkt dan kan de overeenkomst per aangetekende brief vernietigd worden. In deze brief moet je aangeven op welke grond je gedwaald hebt, dat je de overeenkomst niet gesloten had als je de juiste informatie had en dat je daarom de overeenkomst vernietigt.
Modelbrief vernietiging wegens dwaling