Auto gekocht die schade heeft gehad
Je hebt net een tweedehands auto gekocht. Na de koop kom je erachter dat de auto schade heeft gehad. Wat zijn je rechten?
Onderzoek
Bij de aankoop van een auto is het belangrijk om als koper onderzoek te doen naar de staat van de auto. Je hebt als koper een onderzoekplicht. De verkoper moet op zijn beurt meedelen wat hij weet van de auto. Schade die zichtbaar is, moet je als koper zelf opmerken. Denk aan een kras of een deuk. Heb je gevraagd naar het schadeverleden van de auto? Als de verkoper heeft aangegeven dat de auto "schadevrij" is, dan mag je daar als koper ook van uitgaan dat deze informatie klopt. Het is goed om dit door de verkoper in de koopovereenkomst te laten zetten.
Als je kan aantonen dat de auto als "schadevrij" is verkocht dan kun je terug naar de verkoper als blijkt dat de auto toch schade heeft gehad. Je had met de juiste informatie de auto niet, of misschien voor een lager bedrag gekocht.
Dwaling
Er is sprake van dwaling als een overeenkomst wordt gesloten op grond van een verkeerde veronderstelling van zaken. Bijvoorbeeld als is verteld dat de auto schadevrij is. Bij een juiste voorstelling van zaken zou je de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs. Je kunt de overeenkomst dan vernietigen.
Schade groot of klein?
De grootte van de schade kan van invloed zijn op je mogelijkheden. Een heel geringe goed herstelde schade is natuurlijk wel iets anders een flinke schade die niet goed is hersteld. Ook als de verkoper bereid is je schade te vergoeden kan dat ertoe leiden dat vernietiging niet meer mogelijk is.
Vernietiging
Waar heb je recht op bij vernietiging? Neemt de garage de auto terug, dan wordt uitgegaan van de betaalde koopprijs, met eventueel een redelijke aftrek van de gereden kilometers. Het verschil moet worden terugbetaald zodra je de auto aan de garage hebt teruggegeven. Ook gemaakte kosten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen.
Auto toch houden?
Het kan zijn dat de schade niet zo ernstig is en je besluit de auto toch te houden. In dat geval moet de verkoper het waardeverschil tussen het aankoopbedrag en de waarde van de auto met inachtneming van de schade terugbetalen. Het verschil is wat je te veel hebt betaald.
Bij een jonge auto kan er ook sprake zijn van waardevermindering. Een nog jonge auto die schade heeft opgelopen zal minder opbrengen bij verkoop of inruil, ook al is die schade goed gerepareerd. Hierbij tellen de schade, maar ook de leeftijd en de kilometerstand van de auto mee. Er kan waardevermindering optreden bij een auto tot 3 à 4 jaar oud.
Lees voor de wijze waarop je de garage kunt aanspreken onze informatie over dwaling na aankoop inclusief een stappenplan.