De auto heeft niet alle opties die in de advertentie stonden
Je hebt een auto gekocht en goed gekeken naar de in de advertentie vermelde opties. Dan blijkt na de koop dat sommige opties helemaal niet in de auto zitten. Wat kun je hieraan doen?
Onderzoek en informatie vooraf
Wat je mag verwachten bij de koop wordt bepaald door alle bij de koop aangegeven informatie. Dus ook de advertentie en de opties die in de showroom zijn aangegeven. Veel auto’s worden online aangeboden. Bij de aangegeven opties komt het voor dat de informatie dan niet juist is. Vaak staat er een disclaimer online, of in de brochure waarin de auto wordt beschreven. In de zogenaamde “kleine letters” wordt dan aangegeven dat het optiepakket kan afwijken of wijzigen.
Als koper moet je goed onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet. Van de verkoper mag als professionele handelaar worden verwacht dat deze de door hem geplaatste advertenties checkt. Is het echter voor een koper zelf duidelijk te merken dat een optie ontbreekt, dan speelt de onderzoeksplicht van de koper ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan stoelverwarming of navigatie. Kun je iets eenvoudig zien, dan kan de verkoper dit als verweer gebruiken. Dit kan van invloed zijn op je mogelijkheden.
Koopovereenkomst
Is een bepaalde optie voor jou echt van belang, bespreek dit dan ook specifiek met de verkoper en laat deze optie in de koopovereenkomst opnemen. Dan staat vast dat deze optie ook echt aanwezig moet zijn. Dat geldt ook voor andere zaken die voor jou van belang zijn bij de koop.
Auto komt niet overeen
Als de auto niet voldoet aan wat je op grond van de overeenkomst, de advertentie en de mededelingen van de verkoper mocht verwachten, dan heb je recht op correcte nakoming. Je hebt daarbij de keuze tussen aflevering van wat ontbreekt, herstel van het gebrek of vervanging van het de auto. Als herstel of vervanging onmogelijk is of niet van de verkoper kan worden gevergd, kun je de koop ontbinden of prijsvermindering vorderen.
Beperking van het recht op correcte nakoming
Aflevering van de ontbrekende optie kan alleen worden gevorderd als de verkoper hieraan in redelijkheid kan voldoen. Een rol speelt bijvoorbeeld de waarde en functie van deze optie versus de kosten om de optie alsnog aan te brengen.
Een vordering tot vervanging kan bij tweedehands auto's lastig zijn omdat eenzelfde auto moeilijk te vinden is.
Misleidende reclame
Een advertentie met daarin onjuiste opties kan ook een onrechtmatige daad zijn op grond van artikel 6:194 van het Burgerlijk Wetboek, dat misleidende reclame verbiedt. Ook in dat geval kun je levering, herstel of vervanging vragen.
Stappenplan
Als er opties ontbreken die je bij het sluiten van de koopovereenkomst wel mocht verwachten, is er sprake van non-conformiteit. Je kan van de verkoper eisen dat de ontbrekende opties alsnog worden ingebouwd/afgeleverd. Het is daarbij wel de vraag of dit in redelijkheid van de verkoper verlangd kan worden. Is dat niet het geval , dan rest een vordering tot ontbinding van de overeenkomst of tot prijsvermindering.
Als je er onderling niet uitkomt en de verkoper is aangesloten bij de BOVAG of bij de Stichting Geschillencommissies, dan kun je het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Als je over een rechtsbijstandsverzekering beschikt, schakel deze dan in.