Oude fiets: inleveren, inruilen of verkopen
Wat doe je met je oude fiets?
Een piepend, krakend oud wrak: is dat de beste omschrijving van jouw fiets? Nieuwe onderdelen en reparaties zijn duur, en dat is-ie waarschijnlijk niet meer waard. Tijd voor een nieuwe fiets dus. Maar wat doe je met je oude fiets? Een aantal tips als je denkt aan je fiets inruilen, verkopen of inleveren.
1. Fiets inruilen voor geld
De makkelijkste manier die wat geld opbrengt: je hebt interesse in een nieuwe fiets en vraagt de rijwielverkoper wat hij voor je jouw oude fiets geeft als je deze inruilt. De inruilwaarde hangt af van allerlei (subjectieve) factoren zoals de staat van je fiets, hoe graag de verkoper een nieuwe fiets wil verkopen, of dat een heel dure of juist goedkope fiets is en of jij een vaste klant bent die hij graag terug ziet komen.
Is de fietsenwinkel al erg scherp met zijn prijzen, dan zal de inruilwaarde waarschijnlijk minder hoog zijn dan wanneer de fietsen voor hogere prijzen verkocht worden. Onder de streep maakt het dan weinig uit waar je je fiets koopt.
Sommige (internet)fietsenwinkels schermen met een hoge inruilwaarde. Als het betreffende fietsenmerk nergens anders verkocht wordt dan via de eigen fietsenwinkel, is het moeilijk vast te stellen of de verkoopprijs reëel is. Kijk daar dan extra goed naar en ook naar de onderdelen en uitrusting die je voor dat geld krijgt. Komt de verkoopprijs overeen met vergelijkbare fietsen van andere merken?
Tip: Bezoek meerdere rijwielzaken die de fiets verkopen die jij op het oog hebt. Laat je oude fiets zien en vraag naar de beste deal: wat je onder de streep kwijt bent als je de nieuwe fiets daar koopt en de oude fiets inruilt.
2. Fiets verkopen
Meer gedoe, maar je kunt een hogere prijs proberen te krijgen óf mensen in je buurt blij maken. Heb je een goede fiets en gun je je buurtgenoten een meevaller, hang dan een briefje op in de buurtsuper of zet de fiets op je stoep te koop voor een vriendenprijsje. Wil je de hoofdprijs, dan moet je zo veel mogelijk potentiële klanten zien te bereiken die tegen elkaar kunnen opbieden, bijvoorbeeld via Marktplaats.
Snelle tips voor een hogere prijs
Met wat kleine ingrepen kun je ervoor zorgen dat je oude fiets er aantrekkelijker uitziet. Voor een hogere prijs, een snellere verkoop en een blije nieuwe eigenaar.
- Neem een sopje en een spons ter hand: kleine moeite en een schone fiets ziet er stukken beter uit.
- Borstel of poets roest weg en zorg dat het frame glimt. Doe hetzelfde met de velgen, het stuur, de koplamp en andere glimmende onderdelen. Hiervoor zijn speciale poetsmiddelen in de handel.
- Licht onderhoud kun je zelf. Een druppeltje olie doet wonderen: smeer de ketting en andere onderdelen die knarsetandend hun werk doen.
- Draai schroefjes vast waar nodig, bijvoorbeeld bij de rammelende koplamp. Of gebruik tiewraps voor een snelle reparatie van loshangende bedrading.
- Zijn er onderdelen zichtbaar kapot? Een zadel waarvan het dekje gescheurd is ... een aspirant-koper voelt al nattigheid als hij dat ziet. Of zo’n koplamp op half zeven die het niet doet. Verwijder kapotte onderdelen en vervang ze tegen weinig kosten. Geef een setje lampjes cadeau bij de fiets en zet er een nieuw (of tweedehands) zadel op. Idem voor kapotte handgrepen en een bel zonder dop.
Heb je je oude fiets verzekerd? Lees meer over het overdragen en omzetten van je fietsverzekering.
3. Oude fiets inleveren
De makkelijkste manier om van je tweewieler af te komen: je oude fiets inleveren bij een goed doel. Wil je zeker weten dat je fiets goed terechtkomt, denk dan eens aan het ANWB Kinderfietsenplan.
4. Reservefiets
Altijd handig. Voor je gasten zodat je samen kunt gaan fietsen. Of voor jezelf, als je onverwacht een lekke band hebt, of ’s avonds de stad in wilt zonder diefstal of beschadiging van je dure fiets te riskeren. Fiets wel regelmatig een stukje op de fiets, want stilstand is achteruitgang.
5. Creatief met oude fietsen
Upcyclen is de trend! Wees creatief met kostbaar bouwmateriaal en bespaar nog geld ook.
- Bouw een mooi hekwerk om je tuin van de wielen van je fiets.
- Leid je rozen langs de gevel via het oud-Hollands frame van je afgeschreven stadsbrikkie.
- Verbouw je koplamp tot een mooi nachtlampje in de kinderkamer.
- Gebruik het stuur van je oude racefiets als muurhaken om je nieuwe racefiets op te hangen.
- Laat je inspireren door websites als Pinterest en Decreatievelink.
6. Afval of tweede leven?
Is je oude fiets een bonk roest met versleten ketting, knoestig draaiende lagers en een deuk in het frame? De milieustraat lijkt de eindbestemming, maar maak toch even een tussenstop:
- ... bij mensen die veel of graag sleutelen, bijvoorbeeld een recyclewinkel waar medewerkers spullen opknappen voor een tweede leven. Ook al is de fiets afgeschreven, de onderdelen zijn soms herbruikbaar. Misschien is er een mooie toekomst weggelegd voor je zadel, de spatborden of de wielen.
- ... bij de Tube Recycling Dealers. Deze fietsenwinkels zamelen versleten binnenbanden in voor bandenmerk Schwalbe, dat ze recyclet.
- Welke materialen horen in welke afvalbak? Zoek het op in de Afvalscheidingswijzer.