Tweedehands fiets kopen
Stappenplan om een fijne gebruikte fiets te vinden
Ga er maar aan staan. Opzoek naar een fijne gebruikte fiets. Het aanbod is zeer divers, evenals de kwaliteit. Een stappenplan voor jouw zoektocht naar een tweedehands fiets.
1. Waar ga je de fiets voor gebruiken?
Voor ritjes van het station naar je werk, om de kinderen naar school te brengen of ga je naar Ulaanbaatar fietsen? In het geval van de laatste twee is het belangrijk dat de fiets goed is onderhouden. Voor een forenzen fiets is het juist weer fijn als deze niet in de smaak valt bij fietsendieven en is onderhoud minder belangrijk, aangezien deze veel van zijn tijd op straat of bij het station slijt.
2. Is de gebruikte fiets jouw maat?
Een fiets kan nog zo leuk zijn, en de prijs net zo fijn, als de maat niet goed is, zul je hem toch aan je voorbij moeten laten gaan. Om de juiste framemaat te bepalen kun je ongeveer onderstaande tabel aanhouden. Maar, maak altijd een proefrit. Alleen dan weet je zeker of de fiets bij jouw lichaam past of erop afgesteld kan worden.
Lengte (cm) | Framemaat (cm) |
150 – 160 | 49 |
155 – 170 | 51 |
160 – 175 | 53 |
175 – 185 | 57 |
185 – 195 | 61 |
195 – 210 | 65 |
Met de juiste fietsmaat voorkom je rug- en nekklachten.
3. Werkt alles?
Als je dan toch een proefrit aan het maken bent, controleer meteen de vitale functies van de fiets.- Knijp in de remmen. Lopen ze niet aan, geen rare knikken in kabels of versleten velgremmen?
- Laat alles draaien. Pedalen, wielen, trapas. Draait alles soepel en zit er geen speling in?
- Draai het stuur. Til de fiets aan de voorkant op en draai het stuur van links naar rechts. Je mag dan geen speling voelen. Kantel de fiets ook van links naar rechts, het stuur hoort dan in de richting mee te vallen.
- Knijp in de banden? Zie je schuurtjes door de droogte. Dan is het tijd om banden te wisselen.
- Bekijk het frame van de fiets. Loopt deze netjes recht, zie je geen vreemde slag of scheurtjes?
Deze checklist helpt je bij het maken van de perfecte proefrit.
4. Waar koop je tweedehands fietsen?
Marktplaats is natuurlijk een populaire plek om een gebruikte fiets te kopen. Je moet dan wel zelf goed het kaf van het koren weten te scheiden. Bij een fietsenwinkel mag je ervan uitgaan dat de fiets kwalitatief in orde is en krijg je advies over de maat. Ander voordeel van de fietsenwinkel is dat je je oude fiets vaak kan inruilen, tegen een (kleine) korting op je nieuwe tweedehands.
5. Wat is een goede prijs voor een gebruikte fiets?
Dat is heel moeilijk te zeggen. Dat heeft toch vooral te maken met de staat/onderhoud van de gebruikte fiets. Als je ongeveer weet wat voor fiets je wilt en in welke prijsklasse, dan kun je eens kijken op Marktplaats of in een fietsenwinkel wat de vraagprijs is. Volg deze fiets dan even op internet. Kijk wat de prijzen doen.
6. Niet gestolen?
Heb je de gebruikte fiets van je dromen gevonden, dan wil je graag weten of dit niet de fiets is uit andermans droom. Je wilt niet op straat aangehouden worden met de mededeling dat je op een gestolen fiets rijdt. Hoe voorkom je dit? Je kunt op twee manieren controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Je kunt bij de RDW zoeken op chipnummer of framenummer in combinatie met het merk van de fiets.
7. Verzekeren of niet?
Ook een tweedehands fiets kun je verzekeren tegen diefstal of schade door een poging tot diefstal. Als je fiets dan wordt gestolen, ontvang je in de eerste drie of vijf jaar de volledige aankoopwaarde terug. Als je een tweedehands fiets wilt verzekeren, dan moet je de waarde van de fiets invullen. Je kunt hier de aankoopprijs invullen. Het bedrag kun je aantonen met een aankoopnota. Heb je geen aankoopnota? Dan kun je de waarde van je fiets bij een rijwielhandelaar laten bepalen. Vraag bij de rijwielhandelaar om een bevestiging van deze taxatie inclusief bedrag.
Zoek je een tweedehands e-bike?
Is je oog gevallen op een tweedehands e-bike? Dan zijn er andere aandachtspunten waar je op moet letten. De accu bijvoorbeeld.