Fietsaccu reviseren
De accu van je elektrische fiets (laten) reviseren?
Moet je je fietsaccu steeds vaker opladen of is deze echt kapot dan heb je een aantal opties: je kunt een nieuwe e-bike kopen, een nieuwe fietsaccu kopen of de accu laten reviseren. Die laatste optie behoeft wel wat extra toelichting.
Niet voor iedere e-bike is een nieuwe fietsaccu beschikbaar. Het laten reviseren van een fietsaccu kan dan uitkomst bieden. Revisie kan voordeliger uitpakken dan het aanschaffen van een nieuwe fietsaccu, maar reviseren brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Ook hier kan goedkoop toch duurkoop blijken te zijn.
Zo werkt een fietsaccu
Een fietsaccu is opgebouwd met batterijcellen. Een enkele cel heeft een laag voltage, vergelijkbaar met een AA batterij. Door veel cellen aan elkaar te verbinden ontstaat één grote batterij. Deze is voorzien van een printplaat welke een Batterij Management Systeem (BMS) wordt genoemd. Dit systeem zorgt dat de waardes van de afzonderlijke cellen binnen de toegestane bandbreedte blijven. Of het schakelt de accu uit om ontbranding te voorkomen als ze buiten de bandbreedte komen.
Na verloop van tijd kunnen de batterijcellen van een fietsaccu minder gaan presteren doordat ze herhaaldelijk zijn opgeladen en weer ontladen. Vergelijk het met je mobiele telefoon: toen deze net nieuw was ging hij op één batterijlading langer mee dan nu het geval is.
Ook als de accu niet gebruikt wordt, loopt deze toch langzaam leeg. Zodra je een lege accu bewaart zonder deze op te laden blijft de accu dus langzaam verder leeglopen en kunnen cellen beschadigen.
Zie ook: Levensduur fietsaccu verlengen
Het reviseren van een fietsaccu
Bij het reviseren van een accu worden cellen vervangen, soms wordt alleen de behuizing van de accu hergebruikt en is het gehele binnenwerk nieuw. Mits goed uitgevoerd zou de accu weer moeten presteren als toen hij nieuw was.
Een correct uitgevoerde revisie zal er opnieuw voor zorgen dat alle afzonderlijke cellen binnen de juiste brandbreedte blijven. Dit zou dan ook weer uitgebreid getest moeten worden voordat de accu weer gebruikt kan worden.
Belangrijk bij het reviseren van een fietsaccu
Zoals gezegd is er niet voor iedere e-bike een fietsaccu te koop. Dan blijven er twee opties over: een nieuwe elektrische fiets kopen of de fietsaccu reviseren. Als je voor reviseren gaat zijn een aantal zaken van groot belang:
- Al ben je nog zo handig doe het niet zelf, maar laat dit over aan een professionele partij.
- Zorg dat de partij waar je de accu laat reviseren niet enkele batterijcellen vervangt, maar allemaal.
- Vervang eventueel ook het batterijmanagementsysteem (BMS).
- Het is belangrijk dat de cellen en het BMS bij elkaar passen. De cellen hebben een ondergrens in voltage. Als ze voorbij deze grens komen dan zijn de cellen te diep ontladen en gaan ze kapot. Je spreekt dan van ‘diepte ontlading’
- Vraag om kwalitatief goede batterijcellen van een bekend merk. Dit heeft vooral impact op de levensduur van de accu. Kwalitatief goede cellen zoals Samsung en Panasonic kunnen veel vaker laden/ontladen dan goedkopere Chinese cellen.
Bovenstaande punten zijn niet bij alle aanbieders van revisie vanzelfsprekend. Wees daarom kritisch bij het uitzoeken van een revisiepartij en vraag naar hun werkwijze. Een beschadigde accu zou een verhoogde kans op brandgevaar kunnen opleveren. Hoewel er geen cijfers van beschikbaar zijn kunnen we ons voorstellen dat een slechte revisie het risico hierop niet zal doen afnemen.
Deel deze pagina