Private fietslease of financial lease?
De verschillen op een rij: een e-bike op afbetaling of onbezorgd elektrisch fietsen?
Als je overweegt om een elektrische fiets te leasen, dringt zich een prangende vraag op: welke leasevorm kies je? Om jou verder op weg te helpen in de leasejungle, zetten wij financial lease en private lease tegenover elkaar.
Net als veel andere producten surft de fietsmarkt mee op de trend van bezit naar gebruik. Wie googelt op ‘fiets leasen’, stuit dan ook op verschillende leasevormen. Zoals ‘financial lease’ en ‘private lease’. Oftewel: een (elektrische) fiets op afbetaling of een fiets leasen voor een vast bedrag per maand. Maar wat zijn eigenlijk de grootste verschillen? En wat is het beste voor jou? Om daar achter te komen, vergelijken we de belangrijkste kenmerken.
Eigendom
Bij financial lease ben je aan het eind van de looptijd eigenaar van de (elektrische) fiets. Je koopt je fiets dus op afbetaling. Dat klinkt fijn, maar toch schuilt er een addertje onder het gras. Door razendsnelle technologische verbeteringen dalen e-bikes snel in waarde. Verzekeraars gaan bij de duurdere exemplaren zelfs uit van zo'n 12,5% afschrijving per jaar.
Bij private lease is de fiets aan het eind van de rit niet van jou, de eventuele restwaarde dus ook niet. Je betaalt voor gebruik – operational lease heet dit in verzekeringsjargon. Wel krijg je vaak vóór het einde van de looptijd een voorstel van de leasemaatschappij om de fiets over te nemen. Sluit je liever een nieuw leasecontract af? Dan fiets je zo op een gloednieuwe e-bike de deur uit.
Bijkomende kosten
Houd er rekening mee dat je bij financial lease alle bijkomende kosten zelf moet ophoesten. Dat kan flink aantikken. Vooral de kosten van het vervangen of onderhouden van de vaak kwetsbare accu van een elektrische fiets loopt snel in de papieren. Een nieuwe accu kan zo 500 euro kosten. Bedenk daarnaast dat in Nederland naar schatting zo’n 10% van alle e-bikes wordt gestolen en je hier graag tegen verzekerd bent. Onderhoud en eventuele schade komen hier nog bij.
Private lease kun je zien als een ‘all-inclusive contract’: je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle extra kosten inbegrepen zijn. De leasemaatschappij draagt dus het economisch risico en zo kom jij niet voor onverwachte uitgaven te staan. Check altijd, voordat je een contract afsluit, de leasevoorwaarden zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.
Fiscaal
Bij private lease registreert het BKR 65% van het volledige leasebedrag als krediet. Dit komt omdat een deel van het maandbedrag is bedoeld om de servicekosten te dekken.
Private lease kan gunstig uitpakken voor forenzen. Zeker gezien de versimpelde leaseregeling die in januari 2020 van kracht is gegaan. Vergelijk de tarieven van private lease met de kilometervergoeding om te zien wat voor jou de voordeligste optie is.
BKR-registratie
Goed om te weten: bij het aangaan van een leaseovereenkomst word je meestal getoetst en geregistreerd bij het BKR. Dit hoeft niet nadelig te zijn, aangezien de controle bedoeld is om je te beschermen tegen een te hoge lening.
Bij financial lease registreert het BKR het volledige leasebedrag als krediet.
Bij private lease registreert het BKR 65% van het volledige leasebedrag als krediet. Dit komt omdat een deel van het maandbedrag is bedoeld om de servicekosten te dekken.
Lees meer over fietslease en een BKR-registratie
Private fietslease of financial lease?
Welke leasevorm het meest passend is, hangt af van jouw situatie. Over het algemeen is private lease vaak voordeliger voor consumenten. Je fietst onbezorgd rond voor een vast bedrag per maand. Voor ondernemers kan financial lease, dus een fiets of elektrische fiets op afbetaling, aantrekkelijker zijn vanwege de fiscale voordelen.