6 innovatieve fietsgadgets
30 april 2023 Deze maken fietsen leuker, makkelijker en veiliger
Een niet door te slijpen slot, een koplamp die de bochten inschijnt en geen slippartijen meer: onze fietsexpert bespreekt zes gadgets en innovaties.
1. Fiets jatten wordt lastig met dit U-slot
Fietsendiefstal is de laatste maanden van 2022 veel in het nieuws geweest en erger dan ooit. De nieuwe U-sloten van Litelok komen dan ook op een goed moment op de markt. De X1 en X3 zijn behandeld met Barronium, een composietmateriaal dat van doorslijpen onbegonnen werk maakt. Alle energie van de slijpschijf wordt tegen zichzelf gekeerd en de slijpschijf vreet zichzelf als het ware op. De kwaliteit van Liteloks sloten is te danken aan de vernieuwende productietechnieken en materialen uit de luchtvaart- en automotive-industrie die het bedrijf gebruikt. Voor iedereen die van techniek houdt, zijn deze sloten ook nog eens een lust voor het oog.
Bekijk hier alle Litelok sloten
2. TPMS beschermt de banden van je e-bike
Op een e-bike heb je het niet zo snel in de gaten, maar de bandenspanning heeft een enorme uitwerking op je actieradius en de slijtage van je banden. Om ervoor te zorgen dat je lekker lang kunt fietsen en niet om de haverklap nieuwe fietsbanden nodig hebt, kun je gebruikmaken van TPMS: een tyre pressure monitoring system. Dit controlesysteem voor bandenspanning is bij auto’s vandaag de dag heel gebruikelijk, maar bij fietsen nog een rariteit.
Waarschuwing bij lage bandenspanning
Wij probeerden de FoBo Bike 2 en de SKS Airspy uit. Beide werken via bluetooth en een ANT+-signaal. In de bijbehorende app stel je een drempelwaarde in en zodra de bandenspanning te laag is, krijg je een waarschuwing. De FoBo Bike 2 is een stuk compacter, valt minder op en is alleen geschikt voor autoventielen (ook wel Schräder genoemd). De SKS Airspy heeft meer mogelijkheden, kan op het ventiel blijven zitten tijdens het oppompen van de banden en je kunt kiezen voor zowel Franse als Schräder ventielen.
Meer informatie over de Fobo bike 2
Meer informatie over de SKS Airspy
3. Altijd stevige banden met deze slimme fietspomp
Doordat de banden van e-bikes breder zijn dan op een doorsneefiets, en zelfs superbreed bij fatbikes, kom je niet meer weg met knijpen in je band of ‘gewoon’ beide banden oppompen tot 4 bar. De fiets wordt er oncomfortabel door en je bandenslijtage neemt toe. Zoek altijd op wat de fabrikant van jouw band voorschrijft. De ideale spanning heeft te maken met de bandbreedte, maar sommige fabrikanten geven aangepaste spanningen op per lichaamsgewicht.
Deze fietspomp weet daar raad mee. Op de SKS air-x-plorer-digi-10-0 bandenpomp stel jij je bandenspanning perfect in en kun je ’m tot twee cijfers achter de komma nauwkeurig aflezen. Met duurzaamheid zit het wat deze pomp betreft ook goed: SKS biedt een revisieset aan voor het geval de afdichtingen van de pomp versleten zijn.
Meer informatie vind je via de website van SKS Germany
4. Nooit meer een donkere bocht in fietsen
Iedereen die veel in donkere buitengebieden fietst, weet: de bochten zijn extra lastig. Er is nu een gadget op de markt gekomen dat ervoor zorgt dat jouw koplamp de bocht inschijnt en dat gedeelte van het wegdek waar jij naar kijkt, verlicht. Leval is een stelmotor van het Duitse Busch&Müller. Hangend of staand aansluiten is simpel. En als je het laat monteren bij een Busch&Müller aangesloten fietsenmaker, dan kan deze ook nog jouw koplamphoogte afstellen.
Meer informatie via de site van het Duitse bedrijf
5. ABS voorkomt slippartijen en over de kop slaan
Het is mogelijk om bij verschillende merken (waaronder Riese&Muller, Cube, Kalkhoff, KTM en Pegasus) je fiets af te laten leveren met ABS, antiblokkeersysteem. Je kent het misschien wel uit de auto. Dit zorgt ervoor dat de wielen door overmatige remkracht niet blokkeren en gaan slippen. Op die manier verlies jij niet de macht over je fiets of erger nog, over de kop slaat!
Wij testten de ABS van Bosch en Shimano. Beiden moeten kunnen communiceren met bestaande elektronica. Daarom zijn ze momenteel alleen nog op fietsen te verkrijgen die rechtstreeks uit de fabriek komen. Het grote verschil tussen de twee is dat Bosch beide wielen van ABS kan voorzien en het Shimano Blubrake systeem alleen nog voor het voorwiel te verkrijgen is.
Meer informatie vind je via de websites van Bosch eBike en Shimano (alleen in het Engels).
6. Snel hulp ter plaatse met valdetectie
Hoe sneller je fietst, hoe lelijker je kunt vallen. En hoe ouder je bent, hoe makkelijker je iets breekt. Je moet er toch niet aan denken dat jij of bijvoorbeeld een van je ouders tijdens een mooie fietstocht lelijk ten val komt en niet in staat is te bellen voor hulp. In zo’n situatie komt de Bypoint van pas.
Als dit apparaat een val registreert, kan het contact zoeken met drie vooraf ingestelde contactpersonen. Dit gebeurt als de fietser zelf na de val niet een knop – de enige knop – op het apparaat indrukt. De Bypoint stuurt dan een sms met z’n GPS-gegevens. Als de contactpersonen niet in de buurt zijn om te kijken, kunnen ze de exacte locatie doorgeven aan de hulpdiensten. Vooral voor ouderen is het van groot belang dat er binnen het uur hulp ter plaatse is.
Montage van de Bypoint is simpel en het apparaat geeft op meerdere manieren aan wanneer het moet worden opgeladen. Er zit een 2 meter lang laadsnoer bij en als er geen stopcontact in de buurt is, kan het apparaat ook door middel van een powerbank aan de fiets worden geladen.
Meer informatie vind je via de website van Bypoint