Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opening Groene Stellingroute de Beemster

18 juli 2024

De Groene Stelling en de gemeente Purmerend hebben de handen ineengeslagen ter ere van de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam later dit jaar. Samen hebben zij als doel om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen.

De ANWB, die bij De Groene Stelling is aangesloten, ontwikkelde daarom 3 nieuwe fietsroutes. Een van deze fietsroutes loopt door de Beemster en werd op dinsdag 16 juli formeel geopend door Burgemeester Ellen van Selm. Tijdens de informele bijeenkomst ontstonden nieuwe initiatieven die – onder meer in het kader van de Groene Stelling – de komende periode verder uitgewerkt worden. 

Fietsroute door een uniek landschap

Tijdens de gesprekken tussen De Groene Stelling en de gemeente Purmerend ontstond het idee om op basis van een fietsknooppuntennetwerk een route door de regio te maken. De route loopt langs vijf forten die deel uitmaken van UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Door het groene Beemsterlandschap fiets je over landweggetjes van fort naar fort, waarbij je onderweg lokale producten van het land kunt kopen bij de verschillende kraampjes en stalletjes langs de weg. Jeroen van Herk van De Groen Stelling: ‘De Groene Stelling zet in op het versterken van het groene, landelijke gebied binnen de Metropoolregio Amsterdam. Om binnen de ring van de oude Stelling van Amsterdam sterker in te zetten op gezond voedsel van dichtbij, meer natuur en een betere toegankelijkheid voor bewoners. Zodat je snel even je wijk uit kunt wandelen of fietsen en in het groen zit. Deze route draagt daar aan bij én zorgt voor nieuwe klanten voor de boeren.’

Ook de ANWB is enthousiast. ‘Het gebied binnen de voormalige Stelling van Amsterdam heeft veel potentie voor inwoners en bezoekers om er te recreëren. Met deze nieuwe route in Laag Holland maken wij het noordoostelijk deel van de Stelling toegankelijk en beleefbaar. Het is een prachtige aanvulling op ons route-aanbod in Noord-Holland’, aldus ANWB Bondsraadslid Adriana Stam.

Visies van Purmerend

Burgemeester Ellen van Selm is blij met de samenwerking van de partijen: ‘De gemeente is bezig met een visie op recreatie en toerisme en de contacten die ik heb kunnen leggen met de partijen die hier staan, komen allemaal samen in dit moment.‘ Het ontwikkelen van De Groene Stellingroute door de Beemster sluit goed aan bij verschillende visies van Purmerend. De economische visie van Purmerend richt zich op het verbeteren van de verbinding tussen stad en platteland, de promotie van de UNESCO werelderfgoederen ‘Beemster’ en ‘de Stelling van Amsterdam’ en het versterken van het Beemster-merk. Ook past de fietsroute goed bij de visie op recreatie en toerisme. Voor bezoekers uit de regio is Purmerend een belangrijke uitvalbasis. Het is dan ook de bedoeling dat deze bezoekers makkelijk kunnen schakelen tussen trein en bus, maar ook de fiets.

Nieuwsgierig geworden naar de Groene Stellingroute de Beemster?

Meer weten over de Groene Stelling? Ga naar degroenestelling.nl.

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.