Tips voor onderhoud elektrische fiets
Wat kun je zelf doen en wanneer heb je de fietsenmaker nodig?
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je elektrische fiets is regelmatig onderhoud belangrijk. Want door de hogere gemiddelde snelheid slijt een e-bike sneller dan een gewone fiets.
Het onderhoud aan een e-bike
Een e-bike heeft meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Bij aankoop zal de fietsspecialist aangeven wanneer er gewoon onderhoud aan de fiets moet plaatsvinden. Dit hangt sterk af van het aantal kilometers dat met de fiets wordt afgelegd. Verschillende taken kun je zelf uitvoeren. Voor complexere zaken laat je regelmatig de fietsspecialist onderhoud doen. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan de motor, het display en de accu.
ANWB Fietsspecialist Hans de Looij legt in de video uit wat je zelf kunt onderhouden aan je elektrische fiets en wat je aan de fietsenmaker moet overlaten.
Onderhoud elektrische fiets: wat kun je zelf doen?
Buiten de complexe onderdelen lijkt een e-bike op een normale fiets. Je kunt zelf veel onderhoud doen om de fiets soepel te laten rijden en de levensduur te verlengen.
- Controleer de banden en pomp ze regelmatig op. Vooral in de wintermaanden, dan gebruik je de fiets minder vaak. Zachte banden zorgen voor meer rolweerstand en hierdoor voor minder actieradius.
- Inspecteer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen.
- Maak de fiets regelmatig schoon, smeer de ketting met speciale kettingolie en smeer andere bewegende delen.
- Heb je een fiets met derailleur? Let dan zeker op de staat van de ketting en de tandwieltjes. Omdat dit een open constructie is, hebben regen en vuil extra vat op het systeem.
- Behandel alle verchroomde en glimmende onderdelen met een roestwerend middel.
- Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten, evenals de spaken.
- Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampjes en/of batterijen. Controleer ook de stand van je koplamp: verblind je geen tegenliggers?
Pech met je e-bike? Bel de Wegenwacht
Zelfs met goed onderhoud kan het toch gebeuren dat je onderweg pech krijgt met je e-bike. Weet dat je dan altijd kunt rekenen op de hulp van de Wegenwacht.
Heeft de accu ook onderhoud nodig?
De accu van een elektrische fiets is over het algemeen onderhoudsvrij. Om voor lange tijd topfit te blijven, vraagt de accu wel om extra zorg.
- Een e-bike kun je het beste regelmatig te gebruiken, ook in de winter. Het proces van ontladen en laden houdt de accu in goede conditie, waardoor hij jaren meegaat. Zo houd je de accu in topconditie.
- Accu's zijn gevoelig voor kou. Bewaar ze in de winter op een veilige plek zonder vorst.
- Voorkom een compleet lege accu en start met laden vanaf tien procent acculading. Een langdurig diepe ontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar. Zo maak je je accu winterklaar.
- Bij een onderhoudsbeurt kun je meteen de accu laten testen. Zorg voor honderd procent acculading en geef ook de acculader mee. De testuitslag geeft je inzicht in de conditie van de accu. Zo weet je of er defecten zijn.